Å løpe med hunden din - dette du bør vite

Å løpe med hunden din gir både fantastisk trening og hyggelig selskap. Mange anskaffer hund mest som en treningspartner. All form for fysisk aktivitet er viktig for at hunden din skal ha det bra og øker hundens livskvalitet betydelig.

Kan alle hunder bli med på løpetur?

Hunden må være fullvoksen før du kan ta den med deg på løpetur. For mindre hunder skjer dette når de er rundt ett år, for store hunder minst 18 måneder, avhengig av størrelse. Siden hard fysisk trening før kroppen er klar for det kan være skadelig for skjelett og ledd, bør du spørre veterinæren om du føler deg tvil.

Hunden må være sunn og ikke ekstremt overvektig. Overvektige hunder med dårlig kondisjon bør gå ned i vekt før de starter med lengre løp, å gå i variert terreng er en bedre løsning. Øk belastningen gradvis til hunden kommer i bedre form, og så kan dere begynne å løpe sammen.

For veldig små hunder kan det være vanskelig å takle et lengre løp, da de tar mange skritt for å holde tritt med mennesket sitt. Dette er imidlertid helt individuelt, og hvis hunden er trent, har god kondisjon og muskelmasse, betyr sjelden hundens størrelse noe.

Hvis hunden din har hatt problemer med skjelett, muskler eller ledd, bør du alltid konsultere veterinæren før du begynner med trening. Det er viktig å ikke gå for raskt frem med disse pasientene. Hvis du føler den minste tvil, la en veterinær eller rehabiliteringsterapeut sjekke hunden din regelmessig. Hvis hunden din viser symptomer på overarbeid, så la den hvile fra trening.

Bygge opp

All trening skal gjøres på hundens vilkår og på en måte som ikke gir skader. Hvis hunden er helt utrent, bør du starte rolig. Hvis den allerede er i god form, kan du bare sette i gang. Hold aldri et tempo høyere enn at hunden kan trave med deg, siden trav er hundens naturlige ganglag når den skal løpe lange distanser. Det gir minst mulig belastning på hundens kropp. Galopp kan brukes på kortere avstander og på mykt underlag, men hvis hunden må galoppere for å følge med i tempoet ditt, må du bremse ned.

Du kan begynne med treningsintervaller når du skal trene opp hunden din. Lag en plan som passer hunden din og deg. Varm opp hunden i noen minutter og tren ikke mer enn 10–15 minutter i begynnelsen. Et eksempel er 1 minutt med rask gange, 1 minutt med langsom gang, 2 minutters sakte løping, 1 minutt med raskt løp osv. Etter hvert som tilstanden blir bedre, kan du også øke tiden hunden løper fort. Avslutt mens hunden fremdeles synes treningen er morsom, og unngå skader gjennom å ikke anstrenge hunden.

Canicross

I denne disiplinen løper hunden din foran deg med en sele. Dere er koblet sammen med en elastisk line (2-3 meter) som er festet rundt midjen din. Den spesielle linen forhindrer at både menneske og hund får for harde rykk i kroppen. Hunden løper med et lett trekk i linen og under kontrollerte former. Du kan ha mer enn en hund foran deg. Canicross har blitt en enorm suksess over hele verden og er nå også tilgjengelig som en konkurranseform.

Gode ​​råd

Vann til hunden

Husk å ta med vann til hunden din hvis du skal løpe langt. Hunder svetter ikke gjennom huden slik vi mennesker gjør, men de fjerner varmen gjennom munnen ved å pese. Her tapes også mye fuktighet. Det slippes ut varme gjennom tungen og noen få svettekjertler i potene. Du kan ofte også se at hunden leter etter et kaldt sted å kjøle ned magen. Det er viktig å tilby vann til hunden flere ganger underveis.

Måltider

Ikke gi hunden maten før dere skal ut og løpe. Dette kan ha alvorlige konsekvenser, for eksempel i form av magedreiing. Vent et par timer mellom et større måltid og en løpetur. 

Vær forsiktig med potene

Asfalten er hard og kan være en belastning for hundens tredeputer, om sommeren kan den også bli skåldende varm og forårsake brannskader. Varier underlaget når du løper med hunden din, og sjekk alltid at potene og tredeputene ikke har blitt skadet når du er hjemme igjen.

Husk mental aktivering av hunden

Fysisk trening er morsomt for hunden, men uten mental aktivering kan den bli stresset og utvikle atferdsproblemer. Her kan du lese om mental aktivisering av hund. 

Ta kontakt med veterinær

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.