Mental aktivisering og trening av hunden

Fysisk trening er viktig for å holde hunden din sunn, slank og lykkelig. Men for å gi hunden din best mulig livskvalitet, er det like viktig med mental stimulering. Det er stadig økende kunnskap om dette, og vi er i dag klar over hvor mange adferdsproblemer som kan behandles og forebygges ved å stimulere hunden mentalt på en god og gjennomtenkt måte.

Hunder er smarte og er laget for å bruke hjernen – og spesielt luktesansen. Mangel på stimuli kan føre til adferdsproblemer og stress; dette kan forebygges med enkle metoder. Alle hunder trenger fysisk aktivitet, uansett rase.

Tips til aktivisering

Det finnes mange aktiviteter man kan finne på med hunden, både hjemme og i treningsgrupper. Det er egentrening, privattimer og trening i hundeklubber. Bare fantasien setter grenser, utvalget er bredt. Det er ikke alle aktiviteter som passer for alle, det er alltids noe hunden din vil foretrekke. Noen eksempler er: lete etter mat inne i huset eller på plenen, lydighetstrening, rallylydighet, sportrening, agility og lære nye triks.

Positiv trening

Mye av treningen i dag fremmer positive innlæringsmetoder, noe som betyr at hunden blir oppmuntret på en positiv måte til å gjøre riktig ved hjelp av belønning. Belønningen kan være godbiter eller leker eller noe annet den liker. Hvis hunden gjør feil, får den ikke straff, i stedet fortsetter du med noe hunden vil lykkes med. På denne måten foregår treningen alltid på en positiv måte. Forskning viser at dette er den mest varige læringsmetoden.

Jobb med hundens luktesans

Hundens luktesans er flere tusen ganger sterkere og mer følsom enn vår. Hundens interesse for å bruke nesen kan med fordel brukes i banetrening, søk og som en måte å gi hunden maten sin. De siste årene har såkalt nesearbeid blitt en suksess i Sverige, og populariteten øker også i Norge. Du lærer hunden å skille ulike lukter. På samme måte lærer politiet og tollerne hundene sine å oppdage narkotika og bomber.

Når hunden bruker nesen på en bestemt oppgave, får den fantastisk mental trening og blir sliten på en god måte etterpå.

Problemløsning

En annen god måte å aktivisere hunden på er gjennom ulike typer problemløsning. Mange av disse kan gjøres i hverdagen, som for eksempel å legge et par godbiter i en plastflaske som hunden så må prøve å få ut. Det finnes et bredt utvalg av aktivitetsleker med ulik utforming, som er basert på samme prinsipp. Selv under de daglige turene kan du jobbe med problemløsning, for eksempel ved å la hunden din selv finne ut når den har gått feil vei rundt lyktestolpen, eller finne igjen en «mistet» ball. Du kan også gjemme deg i skogen slik at den må finne deg.

Kroppskontroll

Å jobbe med balanse, motorikk og kroppskontroll er en annen enkel måte å stimulere hunden din på, så lenge du ikke utsetter den for unødvendig risiko. Du kan for eksempel la den balansere på en stubbe, eller la den ta opp forbeina på stubben hvis det fungerer bedre. Du kan også lære hunden å gå frem og tilbake mellom beina dine.  Å krype under en trestamme i stedet for å hoppe over kan være en fin utfordring. En annen idé er å plassere en liten dose hundegodteri på tube høyt på en trestamme, akkurat innen rekkevidde.

Som sagt, bare fantasien setter grenser for hvordan du kan aktivisere hunden din!

 

 

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.