Kastrering av Kaniner

Det er mange gode grunner til å få kastrert kaninen. Det kan gjøres fra kaninen er 3- 4 måneder gammel. Her gjennomgår vi noen gode grunner for å kastrere kaninen sin, hvordan det foregår og hvordan du som kanineier kan forberede deg.

To kaniner blir fort mange

Den mest åpenbare grunnen til å kastrere kaninen, for mange, er å unngå at det blir flere. Ordspråket sier «å formere seg som kaniner», og det er ikke uten grunn. Et kaninpar kan lett få 50 kaninunger i året. For å ikke snakke om hvor mange det blir når ungene igjen får unger.

Markerings- og hormonell adferd

Når kaninen kastreres, minskes den hormonelle adferden, og kaninen blir roligere. En hannkanin i naturen vil utvise dominans og parringsadferd, men denne adferden kan være frustrerende for både eier og kanin når de holdes som kjæledyr. Kaninen risikerer å få skader på penis hvis den konstant parrer gjenstander i buret eller leveområdet sitt. Kaniner ute i naturen vil hele tiden markere territoriet sitt med urin og harde avføringskuler. Dette ligger i kaninens natur og det vil den fortsette med når den flytter hjem til deg. Dette er nå kaninens nye territorium og det markeres gjerne på sofa og gulvtepper. Denne adferden avtar kraftig når kaninen blir kastrert. I noen tilfeller forsvinner adferden helt. Da blir det lettere å få kaninen til å bli renslig og bruke toalettkassen sin.

Sosialisering

Kaniner er veldig sosiale dyr. Uansett hvor mye tid vi tilbringer sammen med kaninen, vil vi ikke kunne utfylle rollen til en annen kaninkompis. Derfor er det en god ide å finne en venn til kaninen. Det er anbefalt å kastrere begge kaninene og vente 4-6 uker slik at hormonene er ute av kroppen før de slippes sammen. Husk å ta det rolig, det kan være en langvarig prosess, men hverken du eller din kanin vil angre på det. Hannkaniner kan ha levende sæd i opptil 3 uker etter kastreringen, og bør derfor ikke ha kontakt med fertile hunner i den perioden.

Hva med utendørskaniner?

Kaniner som bor ute, bør holdes inne i hvert fall det første døgnet etter operasjonen. Dette fordi dyr i narkose har problemer med å holde på varmen og får fort lav kroppstemperatur. Det gjelder også den første tiden etter operasjonen. Når kaninen spiser selv og kan selv holde kroppstemperaturen oppe, kan den komme ut igjen. Sørg for at det er rent og tørt og at kaninen har ly. En varmelampe eller varmepute er en god ide om det er kaldt.

Hva skal du tenke på før operasjonen?

Kaniner er små, sarte dyr. Du må være forberedt på å få hjem en kanin som trenger tett oppfølging de neste dagene. Ikke alle spiser selv eller er i fin form etter 1-3 dager, men her er det forskjell fra kanin til kanin. Sørg for at du har god tid i dagene etter operasjonen til å passe på kaninen. Gjør klart et rent sted innendørs hvor kaninen kan være. Ha gjerne klart den maten som din kanin liker best. Det kan også være en god ide å lage en matpakke som kaninen kan ha med seg til dyrlegen. Da har den tilgang til det den liker og en vant med. En varmepute eller varmelampe samt termometer kan være lurt å ha klart. Ha masse tålmodighet, det er noe helt annet å få en kanin hjem etter operasjon enn en hund eller katt.

Husk at kaninen ikke skal faste før operasjonen. 

Selve operasjonen

På dagen for operasjonen gjør veterinæren først en helseundersøkelse av kaninen. Det er for at veterinæren skal være sikker på at kaninen er frisk nok for en operasjon. Kaninen blir veid så man kan regne ut hvor mye medisiner og bedøvelse den skal ha. Kaninen får være i et stressfritt miljø på klinikken. Når det er tid for operasjon får kaninen bedøvelse og den får en veneflon (et lite venekateter) inn i en blodåre. Her kan kaninen få både smertestillende og bedøvelse rett i blodet under operasjonen. Under operasjonen holder man øye med kaninens puls, blodtrykk, pust og temperatur. Kaninen får også oksygen og bedøvelsesgass.

Det fins flere måter å kastrere en kanin på. Snittet i huden legges enten i pungen eller på magen. Kaniner har en åpen lyskekanal hvor testiklene kommer ned i pungen. Lyskekanalen forblir åpen hele livet og testiklene kan derfor trekkes inn i buken og fjernes denne veien. Ved denne metoden er såret lenger vekk fra kaninens bakpart og er derfor mindre utsatt for forurensing fra urin og avføring. Ved denne metoden er det heller ingen risiko for lyskebrokk. Fjerner man testiklene gjennom pungen legger man et eller to snitt som deretter sys igjen med tråd som forsvinner av seg selv.

Nå får kaninen medisin for å våkne, og den blir holdt øye med til den er helt våken. Det er stor forskjell på hvor fort de våkner. Det kan gå alt fra 15 minutter til 2 timer. Så snart kaninen er helt våknet, tvangsfôres den og tilbys grønnsaker som den liker. Når kaninen holder varmen selv, er våken og ikke virker som den har det vondt, kan den reise hjem.

 

Jeg er bekymret for at min kanin skal i narkose

Det er helt normalt å være bekymret når kaninen skal i narkose og opereres. Heldigvis har det skjedd mye på utviklingen av narkose for kaniner de siste årene, slik at det er sikrere. Risikoen er mindre om du velger en veterinær som ofte behandler kaniner. Ring gjerne til din veterinær før operasjonen om du er usikker.

 

Her kan du lese mer om hvordan du best passer på kaninen din etter operasjon. 

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.