Pass av kaniner etter operasjon.

Om du tidligere har hatt hund eller katt som har blitt operert, vil du merke at det trengs langt større innsats for å passe på kaninen etter en operasjon. Derfor er det viktig å være godt forberedt.

Det kan være mange grunner til at akkurat din kanin har blitt operert. Men uansett om den har blitt kastrert eller fått fjernet en kul, er omsorgen etter operasjonen svært viktig for at kaninen skal bli frisk. Dette gjelder både hos veterinæren og når den kommer hjem igjen.

Hvorfor er kaniner så sarte?

Kaninens lave kroppsvekt og store overflate gjøre at den lett får lavt blodsukker og blir kald. Når dyr blir lagt i narkose blir evnen til å holde oppe kroppstemperaturen svekket.

Kaninens temperatur kan lett falle 3 grader på en time og da kan den dø av nedkjøling.

Kaninen skal spise hele tiden for at tarmsystemet skal holdes i gang. 4-6 timer uten mat kan være livstruende. Kaniner bør etter operasjonen betraktes som et nyfødt barn og krever den samme oppmerksomheten. Kaniner er byttedyr og vil gjøre alt de kan for å ikke virke svake. Derfor er det vanskelig, både som veterinær og eier å vurdere om kaninen har det bra eller har vondt etter operasjonen.

Hva skjer med kaninen hos veterinæren etter operasjonen?

Etter operasjonen vil veterinæren sørge for at kaninen har det så komfortabelt som mulig. Den får smertestillende medisin, væske og medisin som hjelper med å sette i gang tarmfunksjonen etter operasjonen. Om ikke kaninen selv kan regulere varmen, vil den få varmelampe eller varmeflaske, frem til den selv kan holde seg varm. Straks kaninen er våken nok til å svelge, tilbys den godt høy og grønnsaker. Den vil også bli tvangsfôret med critical care eller recovery. Når kaninen ikke virker som den har vondt, den klarer å regulere kroppstemperaturen selv, spiser eller tar imot mat frivillig og det kommer urin og avføring, er kaninen klar til å reise hjem.

Hva når kaninen kommer hjem?

Vær forberedt på at du får et helt apotek med hjem. Dette apoteket inneholder smertestillende til minimum tre dager, medisin til å holde i gang magen og tvangsfôr. Hold kaninen et rent og tørt sted når den kommer hjem. Det er helt greit at kaninen er trøtt etter en lang dag, men det er viktig at du får kontakt med den. Det er fint for kaninen å kunne være sammen med en god kaninvenn. Hold godt øye med hvor mye kaninen spiser. Det er helt normalt at den spiser mindre enn vanlig de første dagene. Da bør du hjelpe kaninen ved å tvangsfôre den. Følg anvisningen på pakken med fôret som du har fått fra din veterinær. Hvis kaninen ikke spiser selv i det hele tatt, må du beregne å tvangsfôre den hver 3. time døgnet rundt til den begynner å spise selv. Den beste måten å vite om kaninen får i seg nok mat er å holde øye med størrelsen og mengden på avføringen. Hvis størrelsen og mengden er normal, slik som den var før operasjonen, får kaninen i seg nok mat. Kaninen skal legge ca. 100-200 avføringskuler i døgnet. Hvis avføringen er mindre i størrelse eller mengde må du tvangsfôre den. Kaninen skal ha hatt avføring innen de første 12 timer etter at den har kommet hjem, og urin innen 4 timer.

Når bør du ringe veterinæren?

  • Hvis du ikke får i kaninen medisinen.
  • Hvis det ikke kommer urin eller avføring.
  • Kaninen spiser ikke og du klarer ikke å tvangsfôre den.
  • Kaninen virker slapp og sløv.
  • Kaninen er kald. (kroppstemperatur under 38 grader)

Husk at kaninen ikke må gå uten mat i mer enn 4-6 timer før det blir kritisk. Ring derfor til din veterinær eller vakthavende veterinær om du opplever noen av problemene ovenfor.

Det kan være uoversiktlig den første gangen man skal ha en kanin hjem etter operasjon, med mange sprøyter og en kanin som kanskje ikke vil pleies. Sett deg inn i hva som kreves på forhånd, så er du godt forberedt. Det er ikke så ille som det høres ut som!

 

Ta kontakt med veterinær

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.