Tvangsfôring og medisinering av kaniner og gnagere.

Nesten alle former for ubehag og sykdom hos kaniner og gnagere gjør at de stopper å spise. De tåler ikke å gå uten mat særlig lenge, og det kan bli kritisk allerede etter 4-6 timer. Derfor er det viktig å tvangsfôre ditt dyr om det ikke vil spise.

Når skal man tvangsfôre?

Du må tvangsfôre ditt dyr hvis du vet hvorfor det ikke spiser. Dette kan være etter en operasjon (les mer om det her), hvor dyret ikke har fått kommet i gang med spisingen ennå. Eller hvis dyret har sykdom som gir ubehag og magen skal holdes i gang mens den venter på behandling hos veterinær. Oppdager du at ditt dyr plutselig ikke spiser, bør du ta med dyret til veterinær så fort som mulig, innen 6-8 timer. Du kan med fordel tvangsfôre ditt dyr frem til den kommer til veterinæren. Jo fortere det kommer mat i magen, jo større er sjansen for at dyret blir friskt. Det er viktig at du tar med dyret til veterinæren så årsaken til at den ikke spiser kan finnes og løses.

Når skal man ikke tvangsfôre?

Kaniner og gnagere kan ikke kaste opp. Det betyr at om magesekken blir utvidet, kan man risikere at den sprekker. Hvis du kjenner forsiktig bak de to bakerste ribbenene og det kjennes utvidet og hardt i dette området må du ikke tvangsfôre dyret ditt. Dyret bør ses på av en veterinær med en gang.

Håndtering av kaniner

Kaniner har kraftige muskler og tynne knokler. Om kaninen får panikk, kan man risikere at den spenner så hardt ifra at den brekker et bein eller ryggen. En sprelsk kanin bør derfor rulles inn i en «burrito» når den skal medisineres eller tvangsfôres.

Hvordan pakke dyret inn i en «burrito»?

Sett deg på gulvet, da unngår du at dyret blir skadet om det kommer løs. Plasser dyret midt på langsiden av et håndkle som passer til størrelse av dyret. (ca. 2,5 gange dyrets lengde og 4 ganger dyrets bredde). Brett først en liten del av håndkleet over forlabbene. Deretter brettes begge sider av håndkleet stramt rundt dyret. Når du har dyret pakket inn i håndklerullen, brettes enden av håndkleet rundt bakparten, slik at den ikke kan rygge ut. Nå er dyret pakket inn, og kan ikke bli skadet. Dyrene faller ofte til ro med en gang når de er pakket inn i en «burrito».

Tvangsfôring og medisinering

Sett det innpakkede dyret på fanget ditt, med ryggen mot din mage. Kaniner og gnagere har et mellomrom mellom fortennene og kinntennene på begge sider. Gi maten/medisinen i små porsjoner bak fortennene fra siden. Gi i så små porsjoner at det ikke renner ut av munnen. Pass på at dyret tygger og svelger. Noen dyr svelger bedre hvis de koses lett på hodet mellom porsjonene. Gi alltid drikkevann med sprøyte etter hver tvangsfôring. Gi ca. 1 ml pr kg kroppsvekt.

Andre metoder til tvangsfôring /medisinering

Noen dyr er så rolige at de kan holdes på fanget uten å være pakket inn. Noen er også så heldige at de kan la dyret sitte i buret sitt mens man gir det små porsjoner bak fortennene. Prøv deg frem, så du vet hva som passer for deg og ditt dyr. Det kan være en god ide å øve seg med drikkevann mens dyret er friskt, så er du godt forberedt til den dagen du har bruk for det.

 

Ta kontakt med veterinær

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.