Kastrering av Marsvin

Hannmarsvin er kjønnsmodne fra de er ca. 3 uker gamle og kan kastreres fra de er 4 måneder gamle. Det kan være levedyktig sæd igjen i 3-4 uker etter operasjonen, hannen bør derfor ikke introduseres for hunner i denne perioden.

 Sosialisering

Marsvin er veldig sosiale dyre, de bør derfor ikke bo alene. Uansett hvor mye tid vi som mennesker tilbringer sammen med marsvinet, kan vi aldri utfylle plassen til et annet marsvin. Får du kastrert marsvinet ditt, har du mulighet til å sette han sammen med en eller flere hunner. Marsvin forandrer ikke adferd etter kastreringen. Det er derfor ingen løsning å kastrere to hanner og tro at de kan bo sammen. Man kan være heldig og få to hannmarsvin som kan bo sammen, men det kan være risikabelt og anbefales ikke. Du kan lese mer om å introdusere nye marsvin til hverandre her

Hva skal du tenke på før operasjonen?

Marsvin er små, sarte dyr. Etter operasjonen bør du være forberedt på å få hjem et marsvin som skal være under tett observasjon de neste dagene. De fleste spiser selv og er ok etter 3-4 dager, men det er veldig individuelt. Sørg for at du har god tid i dagene etter operasjonen. Pass på at buret er helt rent, gjerne med håndklær. Fyll gjerne kjøleskapet med det du vet ditt marsvin liker best. Lag gjerne en matpakke med litt yndlingsmat som marsvinet kan ha med seg på klinikken. En varmepute og et termometer kan være kjekt å ha de første dagene etter operasjonen. Ha masse tålmodighet, det er et større prosjekt å få et marsvin hjem etter en operasjon enn en hund eller katt.

Husk at marsvin ikke må faste før en operasjon!

Kastreringen

På dagen for operasjonen leverer du marsvinet hos veterinæren på morgenen. Hvis marsvinet bor sammen med en venn, kan gjerne vennen være med til klinikken. Det er god støtte på et ukjent sted. På morgenen gjør veterinæren en helseundersøkelse så man er sikker på at marsvinet er friskt nok for operasjonen. Marsvinet veies så man kan regne ut nøyaktig hvor mye medisin det trenger. Deretter innlegges marsvinet og eventuelt vennen, de får mat og vann. Når det er tid for operasjonen, blir marsvinet bedøvet og legges i narkose. Det får satt inn veneflon (et lite plastrør) inn i en blodåre. På den måten kan marsvinet få både narkose og smertestillende rett i blodet. Under operasjonen overvåker man marsvinets pust, puls, blodtrykk, temperatur og marsvinet får oksygen og narkosegass.

Det finnes flere måter å kastrere marsvin på. Snittet i huden legges enten i pungen eller på magen. Marsvin har en åpen lyskekanal hvor testiklene kommer ned i pungen. Lyskekanalen er åpen hele livet og testiklene kan derfor trekkes inn i buken og kan fjernes denne veien. Ved denne metoden er såret lenger vekk fra marsvinets bakpart, og er derfor mindre utsatt for forurensing fra urin og avføring. Ved denne metoden er det heller ingen risiko for lyskebrokk. Fjerner man testiklene gjennom pungen legger man et eller to snitt som deretter sys igjen med tråd som forsvinner av seg selv.

Etterpå får marsvinet medisin for å våkne, og det blir holdt øye med til det er helt våkent. Det er stor forskjell på hvor fort de våkner. Det kan gå alt fra 15 minutter til 2 timer. Så snart marsvinet er helt våkent, blir det matet og tilbys grønnsaker som den liker. Når marsvinet holder varmen selv, er våken og ikke virker til å ha vondt, kan det komme hjem. I noen tilfeller må marsvinet overnatte på klinikken.

Jeg er bekymret for at mitt marsvin skal i narkose

Det er helt normalt å være bekymret når marsvinet skal i narkose og opereres. Heldigvis har det skjedd mye på utviklingen av narkose for marsvin de siste årene, slik at det er sikrere. Risikoen er mindre om du velger en veterinær som ofte behandler marsvin. Ring gjerne til din veterinær før operasjonen om du er usikker.

 

Most recent clinic

If you need to visit a clinic, you can go to your most recently visited clinic or choose to find another.
AniCura Eidsvoll DyreklinikkFind another clinic

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.