Hvordan pleier jeg marsvinet etter operasjon.

Om du tidligere har hatt hund eller katt som har blitt operert, vil du merke at det trengs langt større innsats for å passe på marsvinet etter en operasjon. Derfor er det viktig å være godt forberedt.

Det kan være mange grunner til at akkurat ditt marsvin har blitt operert. Men uansett om det har blitt kastrert eller fått fjernet en kul, er omsorgen etter operasjonen svært viktig for at marsvinet skal bli frisk. Dette gjelder både hos veterinæren og når den kommer hjem igjen.

Hvorfor er marsvin så sarte?

Marsvin er byttedyr og gjør alt for å ikke vise at de er syke. Derfor er det lett å overse at marsvinet har blitt sykt. Marsvinets lave kroppsvekt og store overflate gjøre at det lett blir kaldt. Når dyr blir lagt i narkose blir evnen til å holde oppe kroppstemperaturen svekket, dette gjør små dyr som marsvin ekstra utsatte. I løpet av en time kan marsvinet bli så kaldt at det dør av nedkjøling om det ikke overvåkes. Samtidig skal marsvinet spise hele tiden for at tarmsystemet ikke skal stoppe opp. 4-6 timer uten mat kan være livstruende. Et nyoperert marsvin kan betraktes som et nyfødt barn og krever den samme oppmerksomheten.

Hva skjer med marsvinet hos veterinæren etter operasjonen?

Etter operasjonen vil veterinæren sørge for at marsvinet har det så komfortabelt som mulig. Den får smertestillende medisin, væske og medisin som hjelper med å sette i gang tarmfunksjonen etter operasjonen. Om ikke marsvinet selv kan regulere varmen, vil den få varmelampe eller varmeflaske, frem til den selv kan holde seg varm. Straks marsvinet er våken nok til å svelge, tilbys den godt høy og grønnsaker. Den vil også bli tvangsfôret. Når marsvinet ikke virker som det har det vondt, det klarer å regulere kroppstemperaturen selv, spiser eller tar imot mat frivillig og det kommer urin og avføring er marsvinet klar til å reise hjem.

Hva når marsvinet kommer hjem?

Vær forberedt på at du får et helt apotek med hjem. Dette apoteket inneholder smertestillende til minimum tre dager, medisin til å holde i gang magen og tvangsfôr. Hold marsvinet et rent og tørt sted når det kommer hjem. Det kan være lurt å legge håndklær eller tepper i buret slik at ikke det kommer flis i såret. Det er helt greit at marsvinet er trøtt etter en lang dag, men det er viktig at du får kontakt med det. Marsvin er veldig sosiale og bør komme tilbake til flokken sin i vante omgivelser. Det kan hjelpe at det ser at de andre spiser. Det er helt normalt at det spiser mindre enn vanlig de første dagene. Da bør du hjelpe marsvinet ved å tvangsfôre det.

Følg anvisningen på pakken med tvangsfôr som du har fått fra din veterinær. Hvis marsvinet ikke spiser selv i det hele tatt må du beregne å tvangsfôre det hver 2. til 3. time døgnet rundt til det begynner å spise selv. Den beste måten å vite om marsvinet får i seg nok mat er å holde øye med størrelsen og mengden på avføringen. Hvis størrelsen og mengden er normal, slik som den var før operasjonen, får marsvinet i seg nok mat. Hvis avføringen er mindre i størrelse eller mengde må du tvangsfôre den frem til avføringen er normal. Hold øye med at marsvinet kommer i gang med å ha avføring og urin når det kommer hjem.

Når bør jeg ringe veterinæren?

  • Hvis du ikke klarer å få gitt marsvinet medisinen. 
  • Om det ikke kommer urin eller avføring
  • Hvis marsvinet ikke spiser og du ikke klarer å tvangsfôre det.
  • Hvis marsvinet virker slapt og sløvt.
  • Om marsvinet er kaldt (kroppstemperatur under 38 grader)

Husk at marsvin ikke tåler å gå uten mat i mer enn 4-5 timer før det blir kritisk. Ring derfor din dyrlege eller vakthavende dyreklinikk om du opplever noen av problemene som er nevnt over!

Ta kontakt med veterinær

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.