Hvordan bade et marsvin.

Marsvin sørger for å vaske og holde pelsen ren selv. Derfor er det sjeldent nødvendig å bade marsvinet. Marsvin er små dyr med stor overflate, de blir fort kalde når de er våte. Derfor er det viktig å vite hva man gjør om man må bade marsvinet.

Grunner til å bade marsvin

Det finns flere grunner til å bade marsvinet sitt.

  • Langhårete raser kan ha problemer med å holde den lange pelsen rundt bakparten ren. Om marsvinet ikke skal brukes til utstilling, kan det derfor være en god ide å klippe litt av pelsen på bakparten kort. Om marsvinet likevel blir våt av urin rundt kjønnsorganene, er det en god ide å vaske dette området for å forhindre at det blir rødt og irritert.
  • Hunner som har lett for å bli møkkete i pelsen rundt kjønnsorganene etter fødselen. Dette gjelder spesielt langhårede raser.
  • Dyr som produserer for store mengder bløt avføring, kan bli møkkete bak. Inntil årsaken til den bløte avføringen har blitt funnet, er det fint å kunne hjelpe marsvinet å holde seg rent. Avføring som blir sittende for lenge i pelsen og på huden skaper hudirritasjon.

Slik bader du marsvinet

Marsvinet bades i lunkent vann, gjør det forsiktig vått på bakparten og over ryggen. Marsvin er ikke glade i vann og svømmer dårlig. Hold hele tiden hånden under marsvinet. Pass på så ikke mer av dyret enn nødvendig blir vått. Om nødvendig kan du bruke en parfymefri sjampo, men pass på å skylle godt. Er det snakk om en medisinsk sjampo, bør den først skylles ut etter 5 min. Da er det viktig å passe på at marsvinet ikke blir kaldt.

Etter badet

Marsvin får lett luftveisinfeksjoner hvis de blir kalde. Og et kaldt marsvin kan i verste fall dø. Derfor skal marsvinet straks tørkes, sørg for at det er helt tørt før det kommer tilbake i buret. Først frotterer du pelsen med et tørt håndkle, deretter føner du pelsen til den er helt tørr. Hold hele tiden en hånd der hvor den varme luften kommer slik at ikke marsvinet blir for varmt.

Ta kontakt med veterinær

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.