Skabb på marsvin

Det kan være mange årsaker til pelstap og kløe hos marsvin. En av de vanligste årsakene er marsvinskabb, som skyldes en liten parasitt. Skabb kan utvikle seg til en livstruende sykdom, der marsvinet har så voldsom kløe at der får kramper. Derfor er det veldig viktig at marsvinet undersøkes og behandles i tide. Med den rette behandlingen kan marsvinet bli helt friskt.

Hva er skabb?

Skabb hos marsvin kalles ofte for sellnick eller marsvinskabb, og det skyldes en liten åttebeinet midd kalt Trixacarus Caviae. Det er en annen midd enn den som forårsaker skabb hos for eksempel hunder (Sarcoptes Scabiei). Midden bor nede i huden på marsvinet og forårsaker irritasjon og voldsom kløe når den graver seg vei gjennom huden. Midden legger egg i huden og etter 2-4 dager har parasitten utviklet seg fra egg til voksen midd.

Hvem kan smittes?

Marsvinskabb smitter primært ved direkte hudkontakt. Parasitten foretrekker å oppholde seg nede i hudlagene og fins derfor i mindre grad i omgivelsene enn andre parasitter som for eksempel lus og lopper. Marsvinskabb kan smitte til mennesker og kan resultere i kløe og hudutslett. Parasitten kan ikke formere seg på mennesker, og infeksjonen begrenser seg derfor selv. Har marsvinet ditt skabb, bør du derfor minimere hudkontakten, frem til dyret er friskt igjen.

Hvor har marsvinet mitt fått skabb fra?

Et utbrudd av skabb skyldes ofte introduksjon av et nytt, infisert marsvin. Det er ikke sikkert at marsvinet har utviklet symptomer ennå, og dyret kan derfor se helt friskt ut. Hvis ditt nye marsvin har sår og pelstap, bør det undersøkes av en dyrlege og holdes i karantene vekk fra de andre dyrene, frem til dyret er behandlet. Marsvin kan også ha skabbmidd liggende i dvale i huden i flere år uten symptomer. Ved sykdom, drektighet eller annet som hemmer immunforsvaret, kan disse middene plutselig formere seg og gi symptomer. Slik er det mulig at ditt marsvin plutselig får symptomer på skabb, selv om du har hatt det i flere år, og det ikke har vært i kontakt med andre marsvin.

Symptomer

Når midden graver eller legger eggene sine nede i huden, gir det ubehag og kløe. Dette resulterer i at marsvinet klør seg til blods. Det ses mindre eller større sår der hvor bakpotene og tennene kan nå. Primært over ryggen og på sidene. Jo mer dyret klør seg, jo større blir sårene, og marsvinet begynner å klø pelsen av. Har du ikke fått behandling til marsvinet på dette stadiet, kan det bli farlig. Marsvinet lider av en så intens kløe at det mistrives, spiser mindre, og kløen kan bli så voldsom at marsvinet får kramper. Marsvinet gjør alt for å unngå berøring, og kan bli aggressive overfor både burkamerater og mennesker.

Diagnose

Parasitten med sine 0,2 mm i lengde, er så liten at den ikke kan ses med det blotte øye. Da midden lever nede i huden, stilles diagnose ved at man tar en prøve fra de øverste hudlagene flere steder på marsvinet. Deretter undersøkes huden for midd under et mikroskop. Finner veterinæren midd, er man helt sikker på diagnosen. Det er langt fra alltid at det lykkes å finne middene. Derfor vil veterinæren ofte behandle utfra symptomene på midd.

Behandling

Skabb behandles med et parasittmiddel. Oftest brukes et stoff kalt ivermectin. Dette gis som sprøyter under huden flere ganger med 10-14 dagers mellomrom. Dette skyldes at medisinen kun tar knekken på de voksne middene. Ved å behandle flere ganger dreper man de middene som har utviklet seg fra egg til voksen siden sist behandling. Ofte gis det tre behandlinger, men flere behandlinger kan være nødvendig. Det er viktig at alle marsvin i hjemmet behandles. Samtidig bør bur og inventar rengjøres grundig. Marsvinets negler må klippes og files runde, dette er for å minimere risikoen for at marsvinet skader seg selv når det klør. Det ses ofte markant forbedring innen en uke etter første behandling.

I tilfelle marsvinet har sår og er plaget, bør det også få smertestillende. Det kan også lindre å bade marsvinet i kløedempende sjampo et par ganger i løpet av uka etter den første behandlingen. (les også om bad av marsvin). Det er også nødvendig å tvangsfôre marsvinet om det har stoppet å spise. Marsvin som er blitt veldig syke og fått kramper, har dessverre liten sjanse for å bli bra igjen. I så tilfelle anbefales det å avlive marsvinet så fort som mulig.

Ta kontakt med veterinær

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.