Fransk hjerteorm hos hund

Fransk hjerteorm ble påvist i Norge for første gang hos rødrev våren 2016. I mange andre land er smitten vanlig forekommende.

Fransk hjerteorm, Angiostrongylus vasorum, er en parasitt (rundorm) som spres via snegler og av og til via amfibier. Den mikroskopiske ormen lever og formerer seg i blodkarene i den smittede hundens lunger. Larvene føres ut via hundens avføring og kan siden tas opp av snegler. I sneglene utvikles larvene til et smittsomt stadium, og kan infisere nye hunder som kommer i kontakt med sneglene.

Symptomer

Symptomer kommer oftest lang tid (noen måneder) etter smitten, og begynner ofte forsiktig. Infiserte hunder kan få hoste, vise tegn til trøtthet og avmagring, og få nedsatt koagulasjonstid i blodet. I en del tilfeller blir hunden akutt syk, som følge av hjertesvikt eller blødning.

Diagnose

Diagnose stilles med avføringsprøver fra den berørte hunden, alternativt en såkalt snaptest-blodprøve. Ved alvorlig infeksjon kan blodverdier være forandret. Ofte kan forandringer sees ved røntgenundersøkelse av brysthulen.

Behandling

Før man behandler for fransk hjerteorm utføres ultralyd av hjertet for å se hvor store mengder orm hunden har for å vurdere hvilke risikofaktorer behandlingen vil medføre. Behandlingen dreper ormene, men om store mengder døde ormer går ut i blodbanene, er det en risiko for at hunden blir dårligere. Behandling skjer med egnet ormemiddel som skrives ut av behandlende veterinær, og i noen tilfeller er det anbefalt at hunden legges inn til overvåkning under behandlingen.

Ta kontakt med veterinær

Hvis du synes dette høres ut som symptomene kjæledyret ditt har, anbefaler vi at du tar kontakt med en veterinær for en konsultasjon.

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.