Hvordan blir valpen stueren?

Det er ingen enkel måte å si dette på: valper bæsjer og tisser mye. Det vil trolig være uhell, og du vil trolig måtte ha tørkerull, en mopp og håndsprit klar. De gode nyhetene er at de fleste hunder er stuerene etter få måneder, og ved å følge disse grunnleggende trinnene, vil dette gå problemfritt.

Trinn for å få en stueren valp 

  1. Ta valpen ut ofte. I starten må du ta ham ut hver time når han er våken, noen valper må ut oftere. Sørg for at han tisser før han går inn igjen. Noen valper går lettere på do dersom du går til den samme gressflekken hver gang, og andre trenger et lengre bånd for å gå på do. Noen valper foretrekker en busk, mens andre bryr seg ikke hvor de går på do.  
  2. Ta valpen med ut etter at han våkner, etter lek, etter han har spist og drukket. Ja, hver gang, i tillegg til hver time. Dette betyr at du må være ferdig påkledd, klar til å gå ut, til enhver tid. Ha sko som er lett å trå inn i klar ved døren. Du har kanskje et 10-sekunders vindu, sørg for å bruke det. 
  3. Se etter tegn. Dersom valpen begynner å snuse på gulvet eller gå i sirkel på en spesiell måte: løft ham opp og ta ham med ut. Du må holde oppsyn med valpen hele tiden for å se disse tegnene. De kan være subtile, men den gode nyheten er at du trenger trolig bare ett eller to uhell før du er en mester i å lese valpen.  

Vær rolig. Uhell skjer. Dersom valpen tisser eller bæsjer på gulvet, ikke gjør noe stort utav det. Det er bedre å ikke vise valpen at dette var uheldig. Dersom valpen merker at du misliker det kan han starte å gjemme seg og gå på do bak sofaen eller i et tomt rom, som gjør det enda vanskeligere å se når han må på do. Aldri kjeft på valpen for å gå på do inne eller andre steder. Ros ham rikelig når han går på do ute, og ignorer ethvert uhell.  

Noen valper må også på do i løpet av natten. Dersom valpen sover på soverommet eller i sengen din, vil det være enklere å våkne når han må på do. Gå ut så ofte som valpen trenger det, han vil etter hvert ikke behøve å gå på do så ofte når han blir eldre.  

Redigert av veterinær i AniCura, mars 2023

 

Ønsker du å snakke med noen om dette temaet?

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.