Sjokk hos hund - akutt sirkulasjonssvikt

Den medisinske tilstand sjokk betyr at hjerte og blodkar ikke er i stand til å opprettholde en tilstrekkelig blodsirkulasjon i kroppen. Tilstanden er livstruende, og hunder i sjokk må raskt fraktes til sykehus.

Medisinsk sjokk må ikke forveksles med psykologisk sjokk eller følelsesmessige traumer som mange forbinder med ordet.

I medisinsk sjokk har kroppen av en eller annen grunn ikke lenger normal blodsirkulasjon, noe som fører til mangel på oksygen i organer og vev.

Når sirkulasjonen svikter, reagerer kroppen ved å skru på ulike "krisesystemer" for å prøve å dempe symptomene. Blant annet styres flyten av blod, slik at de mest vitale organer får blodtilførsel på bekostning av de mindre vitale organer og perifere vev. Hjerte og respirasjonsfrekvens øker og produksjon av urin avtar eller opphører.

Årsak

Det er flere forskjellige årsaker til akutt sirkulasjonssvikt:

  • Hypovolemisk sjokk - sjokk på grunn av at blodvolumet er for lite. Dette kan skje ved en stor blødning (intern eller ekstern) eller ved kraftig uttørking/dehydrering.
  • Kardiogent sjokk - hjerteindusert sjokk, oppstår når hjertets funksjon av en eller annen grunn mislykkes, vanligvis på grunn av sykdom eller som et resultat av en plutselig arrytmi forårsaket av annen sykdom, eller - i sjeldne tilfeller – uten grunn.
  • Septisk sjokk - ved kraftig bakteriell infeksjon med blodforgiftning kan blodkar og blodets egenskaper påvirkes slik at blodsirkulasjon i kroppen blir utilstrekkelig.
  • Nevrogent sjokk - ved alvorlig skade på sentralnervesystemet, vil signalene fra hjernen til hjertet og andre organ være fraværende, som fører til at fordelingen av blod i kroppen og hjertets slagvolum blir feil.
  • Anafylaktisk sjokk - sjokk forårsaket av en alvorlig overfølsomhetsreaksjon. Les mer om denne tilstanden her.

Symptomer

En hund som går inn i sjokk kan være forvirret og virke urolig og bli svak og vinglete. Ettersom tilstanden forverres vil hunden blir slapp og slimhinnene blir bleke eller blålige (kontrolleres lettest i munnen, forutsatt at slimhinnen der ikke er pigmentert). Hjertefrekvensen blir raskere, men blodtrykket synker. Hud, poter, ører og haletupp blir kalde om det ikke er septisk sjokk, der hunden kan ha høy feber og kan kjennes varm i et tidlig stadium. Hvis ikke sjokktilstanden blir behandlet raskt, kan det føre til bevisstløshet og død.

Diagnose

I den kliniske undersøkelsen kontrolleres hundens sirkulasjon og allmenntilstand. Veterinæren bedømmer fargen på slimhinner, blodgjennomstrømning og puls, og graden av dehydrering. Hjertet og lungene blir undersøkt med et stetoskop. Ved tegn på akutt sirkulasjonssvikt begynner behandlingen umiddelbart, og videre undersøkelser gjøres parallelt. I tillegg til en grundig klinisk undersøkelse, der veterinæren søker etter ledetråder til hva som kan ha utløst sjokket, er det vanlig å gjøre flere andre undersøkelser som røntgen, ultralyd, EKG, blodanalyse, etc., både for å finne årsaken og for å bestemme prognose og riktig behandling.

Behandling

En pasient i sjokk gis intravenøst drypp for å gjenopprette blodsirkulasjonen til det normale. Ofte gis også smertestillende og andre legemidler, avhengig av hva som forårsaket sjokket. Hunder med lav kroppstemperatur får hjelp til å holde varmen med en varmepute eller på andre måter. Avhengig av hundens tilstand og hva den underliggende årsaken er vil også andre behandlinger bli gitt; som blodoverføring eller oksygentilførsel.

Prognose

Prognosen avhenger i stor grad av hvor raskt hunden blir behandlet, men også på hva den underliggende årsaken til sjokket er. Jo lenger sjokktilstanden varer, desto større blir skadene på indre organer på grunn av mangel på oksygen, noe som forverrer prognosen. 

Ta kontakt med veterinær

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.