Anafylaktisk sjokk på hund

Anafylaktisk sjokk er en livstruende allergisk reaksjon. Reaksjonen kommer vanligvis umiddelbart etter at hunden har blitt eksponert for et stoff den er allergisk mot.

Om din hund kollapser plutselig bør du kontakte veterinær med det samme!

En anafylaktisk reaksjon kan utløses av for eksempel legemidler eller vaksiner, veps- eller bistikk, eller av noe hunden har spist eller pustet inn. I løpet av den allergiske reaksjonen skjer det blant annet en kraftig frisetting av ulike substanser i blodet, som for eksempel histamin. Dette påvirker blodkarene og gir en omfordeling av blodet i kroppen, med et svært kraftig blodtrykksfall som resultat.

Symptom

Anafylaktisk sjokk kommer gjerne innen noen minutter etter at hunden har blitt eksponert for det allergifremkallende stoffet. Noen eller flere av følgende symptom kan observeres: 

  • Kollaps
  • Rask og overfladisk åndedrett
  • Blåaktige eller lilla slimhinner (se i munnhulen dersom slimhinnene her er uten pigmenter)
  • Rask og svak puls (pulsen kjenner du best på innsiden av låret)
  • Lav kroppstemperatur, særlig kald i huden, på potene, ørene og halen
  • Uro og endret adferdsmønster
  • Kramper

Diagnose

Anafylaktisk sjokk er en akutt tilstand og veterinæren undersøker blant annet hundens respirasjon, sirkulasjon og slimhinner, samt allmenntilstand og bevissthetsgrad. Om veterinæren får vite at hunden har blitt utsatt for et potensielt allergifremkallende stoff rett før den gikk i sjokk, styrkes mistanken om at det dreier seg om en anafylaktisk reaksjon. Det finnes nemlig andre typer av sjokk som utløses av andre faktorer. Les mer om disse her.

Behandling

Det er viktig at behandlingen settes inn så snart som mulig for at sjokket ikke skal ende i død eller uopprettelige skader på indre organer. Behandlingen går ut på å stabilisere blodtrykket, sirkulasjonen og oksygeneringen av blodet. Ofte gis adrenalin i injeksjonsform, intravenøs væske og oksygen. Om kroppstemperaturen er lav, legges hunden med varmeflasker eller lignende. Kortisoninjeksjoner kan gis for å motvirke den allergiske reaksjonen.

Prognose

Det er svært viktig at hunden kommer til behandling umiddelbart om den skal ha en sjanse til å overleve anafylaktisk sjokk. Vær alltid spesielt observant med hunden om den får en ny medisin for eksempel.

Forebygging

Heldigvis er det svært sjelden man ser anafylaktisk sjokk hos hunder. Veterinæren og personalet på klinikkene er alltid oppmerksomme på symptomer på allergiske reaksjoner når det gis vaksiner eller annen type medisin. Det er likevel viktig at dyreeier selv følger med på eventuelle endringer i adferden hos sitt dyr. 

 

Redigert av veterinær i AniCura, februar 2023

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.