Vevsprøver på hund

Ved endringer i vevet hos en hund, for eksempel en kul i huden, hevelse i tannkjøttet eller røde kløende ører, må veterinæren som oftest ta en prøve av endringen for å kunne stille en sikker diagnose. Prøven kan tas som en svaberprøve, et avtrykk, en biopsi eller som et såkalt aspirat.

Vevsprøver analyseres på laboratorier av spesialutdannet personalI tillegg til de vanlige cytologiske eller histopatologiske undersøkelsene, kan avanserte immunologiske og genetiske metoder benyttes for spesialundersøkelser av vevsprøver. 

Svaberprøver

Ved en svaberprøve benyttes, som navnet antyder, en bomullspinne. Denne rulles forsiktig over prøveområdet. Dette kan gjelde ved prøver av et irritert øye eller et kløende øre. 

Vevsavtrykk

Et vevsavtrykk utføres ved å presse en flate mot et objektglass eller å sette en gjennomsiktig tape over et områdeVevscellene fester seg på glasset eller tapen og kan dermed farges og studeres. Denne prøvetypen er nyttig for å studere for eksempel cellene i en formasjon som opereres vekk. 

Biopsi

En biopsi er en utstansing av vev hvor cellene beholder sin organisasjon i forhold til hverandre. Avhengig av hvilket organ som skal testes med en biopsi, er hunden bedøvet eller medisinert med et beroligende middel eller har fått en lokalbedøvelse. Hvis det er en hudbiopsi som skal utføres, barberes og renses prøveområdet før prøven skrapes ut. 

Vevsprøven legges forsiktig i et fikseringsbad og sendes så til et histopatologisk laboratorium for preparering, farging og mikroskopering. Veterinærer med spesialisering innen patologi vurderer og svarer på prøven. Det kan drøye et par uker førprøvesvaret kommer tilbake, avhengig av hvor lang tid det tar å preparere prøven for vurdering. 

Aspirat

Et aspirat (ofte kalt finnålsaspirat) tas med en kanyle. En tom sprøyte stikkes inn i endret vev eller ved et vev hvor man mistenker endringer, som for eksempel en forstørret lymfeknute eller en kul i huden. Ved hjelp av sprøyten skapes et undertrykk i kanylen som gjør at celler aspireres (suges inn) i kanylen. 

Prøven presses senere ut på et objektglass, farges og analyseres i et mikroskop. Den normale celleorganiseringen i vevet opprettholdes ikke og cellene kan noen ganger skades ved aspirasjon, og derfor er ikke alltid denne prøveformen diagnostisk. Les mer under cytologi. Aspirat/ finnålsaspirat kan ofte, avhengig av hvor prøven skal tas, utføres på en våken hund uten bedøvelse. 

Ta kontakt med veterinær

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.