Chihuahua

Chihuahua er en våken, svært intelligent og modig hund med et stort hjerte. Den er veldig lojal mot eieren og gjør alt for å beskytte de den elsker, lykkelig uvitende om at det er den minste hunden i verden.

Raske fakta

Hver hund er et unikt individ med egen personlighet, og deres egenskaper er også forskjellige innen rasen
 • Barnevennlig

  Noen hunder har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
 • Trening

  Hvor mye trening trenger denne rasen på daglig basis.
 • Erfaring

  Hvor mye tidligere erfaring som hundeeier trenger du før du vurderer å skaffe deg denne rasen.
 • Pelsstell

  Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
 • Røyting

  Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller på en jevnlig basis.
 • Bjeffing

  Hvor mye eller lite denne rasen pleier å bjeffe.

Bakgrunn

Det er forskjellige teorier om hvor Chihuahua oppsto. Noen mener at aztekerne eller inkafolket utviklet hunden, mens andre hevder at rasen kan spores til spanske hunder fra 1400-tallet. I alle fall stammer navnet på rasen fra den meksikanske delstaten Chihuahua. Her har man funnet bevis på rasens tilstedeværelse tilbake til sent på 1800-tallet. Enda senere begynte bøndene i den meksikanske provinsen å selge de små hundene til reisende fra USA. Turistene var så begeistret for den minste hunden i verden at de raskt spredte seg over hele Amerika og derfra til Europa. I dag er rasen populær, ikke bare for kjendiser som gjerne bærer dem som fasjonabelt tilbehør i vesken.

Temperament

Chihuahuas er lekne skapninger og elsker å være i nærheten av sine tobeinte familiemedlemmer. De er trofaste og ofte villige til å forsvare sine mennesker, selv om den setter seg selv i fare. Dette er fordi de har et høyt beskyttelsesinstinkt, og derfor er det ikke uvanlig at de bjeffer mot fremmede og andre hunder. Så snart de innser at det ikke er noen fare, er de ikke fremmed for å leke eller kose med «inntrengerne». For mange gir rasen inntrykk av å være skjøre, i tillegg til at størrelsen gjør at folk tror de ikke er i stand til å takle ting som forventes av en større hund, men de tar feil!

Aktivitetsnivå

Chihuahua er mye mer utholdende og tøffere enn mange tror, det er definitivt ikke en hund du må bære rundt. Den er aktiv og liker å følge med på alle slags aktiviteter, alt fra agility og lange turer i fint vær. Den trenger regelmessig mosjon, akkurat som sine større artsfrender. Det skal imidlertid ikke nektes for at de liker å tilbringe en regnfull fredagskveld på sofaen sammen med deg!

Pelspleie

Det er to forskjellige typer Chihuahuas: Langhårede og korthårede. Langhåret har en myk og lang pels som kan være både glatt og litt bølget. Den korthårede har en tykk og kort pels som er glatt. Enten pelsen er lang eller kort, krever ikke pelsen så mye pleie. Du bør imidlertid børste pelsen på de langhårede jevnlig for å unngå floker. La dem også få et bad et par ganger i året, eller når de er skitne.

Trening

Chihuahua er oppdrettet som en selskapshund, men den er en aktiv hund som liker å få brukt kroppen sin. Den trenger et anstendig aktivitetsnivå - med vanlige turer og lek vil du holde vennen din i god vekt og stand. Som alle hunder, trenger Chihuahuas også å være sosialisert og oppdratt konsekvent fra begynnelsen. Som sagt liker de sære små hundene å bjeffe, og det kan være nødvendig å styre hunden i riktig retning med trening og øvelser. Når Chihuahuaen er kjærlig oppdratt, lærer den raskest og vokser til en godmodig og vennlig hund. Forsikre deg om at den blir vant til andre hunder, dyr og barn så tidlig som mulig for å unngå å utvikle seg til en frustrert hund som bjeffer av frykt.

Størrelse og vekt

Chihuahua er verdens minste hunderase, der høyden på både hann og tispe er mellom 15–25 cm. De kan veie alt fra 500 g til 3 kg, men de aller minste hundene er vanligvis ikke helt friske. Sunn vekt er mellom 1,5 og 3 kg.

Farge og utseende

Fargene er like varierte som rasens karakter. Alle farger, nyanser og kombinasjoner av disse er tillatt, unntatt merle som er forbudt etter rasestandarden. Chihuahuaens utseende preges naturlig nok av dens lille størrelse, men også av de store flaggermusørene og de uforholdsmessige store øynene. Like typisk er det epleformede hodet og den korte og spisse nesen.

Spesielt for rasen

Chihuahuas er følsomme for kulde og skjelver lett hvis de fryser. Gi Chihuahua et varmt dekken eller en genser når du er ute i kaldt eller vått vær. Det kan også være bra å vite at Chihuahuas ikke alltid fungerer så bra med småbarn. Kombinasjonen av en liten og temperamentsfull hund og et lite barn kan ende dårlig. Hvis hunden ikke blir holdt riktig for eksempel, kan den hoppe fra barnets hender og skade seg selv. En Chihuahua nøler ikke med å forsvare seg hvis den blir mishandlet. Selv om du ikke har barn i familien, må du alltid sørge for at hunden din blir sosialisert med barn i ung alder, så de ikke vil være redde senere i livet.

Chihuahuaer (og alle andre nyfødte – også mennesker) er født med en myk flekk på toppen av hodeskallen, en såkalt fontanelle. I noen tilfeller lukkes den åpne fontanellen ikke helt hos chihuahuaen, og derfor er det veldig viktig å behandle denne rasen forsiktig. Trykk aldri på det bløte stedet, et lite slag kan bety en stor ulykke.

Arvelig sykdom

Rasen har en veldig høy gjennomsnittlig levealder, det er ikke uvanlig at de er over 15 år, noe som er enestående selv for en liten hund. Du bør imidlertid vite at Chihuahuas kan være disponert for noen spesifikke sykdommer.

Noen av dem er:

 • Periodontal sykdom: En betennelse eller infeksjon i tannkjøttvev som resulterer i svekkelse eller tap av tenners støttestrukturer. Det oppstår når plakk og tannstein får bygge opp på tenner. Rasen bygger svært lett tannstein og dette bør fjernes hyppig. De mest utsatte må fjerne tannstein i narkose flere ganger i året.
 • Patellaluksasjon: Det oppstår når hundens kneskål går ut av ledd.
 • Urolithiasis: Dannelse av steiner i urinveiene, vanligvis i nyrene eller blæren. De kalles ofte nyre- eller blærestein. Disse steinene irriterer slimhinnen i urinveiene og kan i verste fall blokkere urinveiene.
 • Mitralklaff-sykdom: Det oppstår når mitralklaffen i hjertet ikke fungerer som den skal. Når dette skjer, kan klaffen ikke inn lukkes ordentlig, og små mengder blod lekker tilbake til venstre hjertekammer. Dette kan forårsake hjertesvikt.

Gjør det til en vane å få undersøkt hunden to ganger i året for å fange opp og behandle eventuelle problemer tidlig.

Mat

For å ta godt vare på din Chihuahua, er den beste oppskriften på et sunt liv ganske enkelt mosjon og et sunt og næringsrikt kosthold. Valg av riktig ernæring avhenger av mange forskjellige faktorer, for eksempel alder, vekt og aktivitetsbehov. En Chihuahuas valpefôr bør bestå av velbalanserte proporsjoner med energi, mineraler, sporstoffer og vitaminer, fordi i små raser er risikoen for overvekt betydelig større enn i store raser. Når Chihuahua har fylt åtte måneder, trenger den voksenfôr. Kontakt veterinæren hvis du er i tvil.

Type

Selskapshund

Ukontrollert eller ulovlig hundehandel

Ønsker du kjøpe hund? Velg i så tilfelle en selger hvor du får informasjon om hvordan hunden ble avlet. Dette forhindrer deg i å ubevisst delta i ukontrollert eller til og med ulovlig hundehandel. Det er mange hunder som selges på nettet. Dessverre ser vi at noen av disse hundene ikke er avlet på forsvarlig måte og/eller ikke blir tatt ordentlig vare på. Derfor kan disse valpene ha alvorlige og farlige (arvelige eller ikke) sykdommer, i noen tilfeller med fatale konsekvenser. Vær godt forberedt før du kjøper en valp eller voksen hund, sånn at du unngår både sorg og høye kostnader.

Ønsker du å kjøpe en valp? Mer informasjon og tips om kjøp av valp finner du på hjemmesiden til raseklubben.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Møt våre veterinærer på mobilen!

Vil du snakke med en veterinær om valget av hunderase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

Last ned appen

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.