Tannstein hos hund

Tannstein er svært vanlig forekommende hos hunder. Det er vanligst hos de mindre hunderasene og eldre individer. Overkjevens hogg- og kinntenner er de tennene som oftest angripes.

Dersom tannstein ikke fjernes kan den gi betennelser i tannkjøttet som i verste fall kan føre til sykdommen tannløsning, såkalt periodontitt. Tannløsning er smertefullt for  hunden og bør behandles.

Årsak

Tannstein bygges opp av myke bakteriebelegg, såkalt plakk, som fester seg på tennene for så å hardne etter kontakt med spytt. Tannstein dannes først nært tannkjøttet for så å dekke tannen mer og mer, om den ikke fjernes.

Ved tannstein og betennelse trekker tannkjøttet seg vanligvis tilbake, tannens støttevev brytes ned og lommene mellom tannkjøtt og selve tannen blir dypere. Tannkjøttets feste løsner fra tannen og bakterier og matrester setter seg fast i disse lommene.

Det er altså ikke tannstein i seg selv som fører til at tennene løsner, men betennelsen som oppstår i tannkjøtt og kjevebein pga bakterier.

Symptomer

Symptomene på tannstein er vond lukt fra munnen og et mørkt og hardt belegg på tennene. Tannstein sitter i all hovedsak på utsiden av tennene.

Dersom bakteriebelegget får vokse uforstyrret ved tannkjøttskanten, kan tannkjøttet bli betent og en såkalt gingivitt oppstår. Tannkjøttet blir da rødt, hovent og blør lett.

Hva kan man gjøre selv?

Den beste måten å forebygge tannstein på er å fjerne det myke bakteriebelegget gjennom daglig tannpuss. Det finnes tannbørster spesielt tilpasset hundens tenner, men det er også mulig å bruke en tannbørste for barn. Tannkremen må være tilpasset hunder på grunn av fluorinnholdet i vanlig tannkrem. Smaken på hundetannkremen er også bedre tilpasset hundens gane.

For å venne hunden til tannpuss, bør man gjøre dette gradvis og gjerne starte allerede som valp. Det kan være vanskelig å få pusset innsiden av tennene.

En tilleggsbehandling til tannpuss er munnvann med klorhexidin for hunder som man kan påføre tennene etter at de er pusset.

Når tannsteinen alt har oppstått, kan den ikke pusses bort eller fjernes ved hjelp av tyggebein eller spesialfôr. Hunden må da inn på klinikken for å ta en tannrens.

Her kan du se en video om hvordan man pusser tenner på hund.

Fjerning av tannstein

Tannstein fjernes ved en grundig tannrens mens hunden ligger i narkose. Før tannrensen kan det være nødvendig med en blodprøve slik at veterinæren kan vurdere risiko i forhold til narkosen. Tannsteinen ”slås av” ved hjelp av et ultralydinstrument med en avrundet metallspiss som vibrerer mot tannsteinen. Eldre tenner kan ha misfarginger som det ikke er mulig å fjerne. For å få en bedre oversikt over tennene og deres røtter, kan det være nødvendig med en digital røntgenundersøkelse av enkelte/alle tenner.

Tenner som rammes av periodontitt må i de aller fleste tilfeller trekkes. Ofte kan man gjøre dette samtidig med tannrensen, men i blant må hunden inn på nytt for en ny narkose og tanntrekk. Dette vurderes underveis for hvert enkelt individ. Etter tannrensen skylles tennene med et antibakterielt munnskyllevann og poleres. 

Etterbehandling

I blant kan hunden være litt øm i munnen i et par dager dersom det er trukket noen tenner. Det er anbefalt å gi myk mat den første tiden for å hjelpe den til å spise. Unngå at hunden tygger på tyggebein og harde leker.

For å forhindre at ny tannstein dannes er det lurt å starte tannpuss ca. én uke etter tannrensen. Det finnes en god del hjelpemidler og produkter som kan forebygge at ny tannstein dannes. Det mest effektive er å pusse tennene grundig én gang om dagen. I tilfeller der dette er umulig, kan en kombinasjon av ulike produkter og hjelpemidler brukes for å forsinke dannelsen av ny tannstein og gingivitt. Effekten av disse produktene er imidlertid lite systematisk evaluert.

 

Her kan du lese mer om tannproblemer hos hund. 

Ta kontakt med veterinær

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.