Cocker spaniel

Cocker spaniel er en glad, kjærlig og stort sett alltid logrende hund. Den har en interessant jakthistorie, men er i dag en av de mest populære ledsagerhundene i verden.

Raske fakta

Hver hund er et unikt individ med egen personlighet, og deres egenskaper er også forskjellige innen rasen
 • Barnevennlig

  Noen hunder har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
 • Trening

  Hvor mye trening trenger denne rasen på daglig basis.
 • Erfaring

  Hvor mye tidligere erfaring som hundeeier trenger du før du vurderer å skaffe deg denne rasen.
 • Pelsstell

  Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
 • Røyting

  Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller på en jevnlig basis.
 • Bjeffing

  Hvor mye eller lite denne rasen pleier å bjeffe.

Bakgrunn

Cocker Spaniel er en av de mest populære hunderaser i verden, og for noen spesielt kjent fra historien om Lady og Landstrykeren. Opprinnelig kommer rasen fra England hvor den ble utviklet fra hunder som ble brukt til jakt med trente rovfugler. Det ble kalt "cocking spaniel", siden den hovedsakelig ble brukt til jakt på rugder (woodcocks). Som en egen rase, adskilt fra field spaniel og springer spaniel, ble cocker spaniel anerkjent kort tid etter at den engelske kennelklubben (Kennel Club) ble opprettet i 1873. Den typen cocker spaniel vi kjenner i dag slo igjennom på begynnelsen av 1900-tallet, selv om noen endringer i utseende og type ble gjort kontinuerlig i løpet av det 20. århundre. Rasen har lenge vært tilgjengelig i to varianter, den ene brukes til jakt og den andre til utstilling.

Temperament

Denne populære rasen er snill, har et søtt temperament og elsker å være sammen sin familie. Dette merker du ved at det er kjærlig og trives som best når den deltar i familiens aktiviteter. Takket være sin opprinnelse som en jeger i gruppe, kommer den stort sett godt overens med andre hunder. I tillegg passer den godt sammen med barn. Lek med denne aktive og våken lille vennen – det vil den ha stor glede av!

Cocker spaniel er også glad, leken og nysgjerrig. Den observeres stort sett med logrende hale og et ivrig kroppsspråk. Den er allsidig og er med på hva som helst, vel, så lenge det er sammen med deg.

Aktivitetsnivå

Selv om denne rasen i dag først og fremst er en følgesvenn, må du ta hensyn til dens historie. Den er lettlært, aktiv, leken og våken - den vil glede seg over alle typer øvelser og trening du tar den med på. Variere de vanlige turene med lek i hagen, trening i skog og mark, eller agility-konkurranser. Om du kan oppfylle aktivitetsbehovet til cockeren, vil du ha en glad og kosete hund hjemme.

Pelspleie

For å holde pelsen fin og fri for tover, bør du nok kamme og børste den en gang i uken. Hvis du bader hunden din regelmessig, og tørker pelsen godt, vil du lette pelspleien.

Trening

Selv om cocker spanielen er ivrig etter å glede familien, bør du også huske at den ble avlet for å være en jakthund. Dette betyr at du kan «ta den på fersken» i å jage små dyr eller fugler. Du bør derfor holde din cocker spaniel i bånd.

Cocker spaniel er intelligent og lett trent, den liker å undersøke ting, men noen mener at den har en ganske følsom sjel. Tren alltid hunden din med tålmodighet og positive forsterkningsmetoder. Begynn med sosialisering tidlig med å utsette den for forskjellige mennesker, lyder og situasjoner for å sikre at den vokser opp til å bli en trygg og veloppdragen hund.

Størrelse og vekt

Cocker spaniel er mellomstor, kompakt og kraftig bygget. Høyden for hannhundene er omtrent 39–41 cm og tispene 38–39 cm. Vekten er mellom 13-15 kg.

Farge

Cocker spaniel-pelsen er vakker, glatt og silkemyk. Den kommer i mange forskjellige ensfargede varianter (sort, rød, sjokoladebrun med eller uten rødbrune tan-tegninger) eller flerfarget, enten rentegnet eller melert (roan). De vanligste fargene er rød, sort, blåskimlet (blue roan) eller rødskimlet (orange roan).

Spesielt for rasen

Ettersom cocker-spaniels trives så godt i selskap med familien sin, kan de bli noe destruktive hvis de blir liggende alene lenge uten selskap eller aktivitet.

Spanielen er vennligsinnet og passer bra med alle slags familier, barn og andre hunder.

Arvelig sykdom

Generelt er cocker spaniel en relativt sunn rase, men som med alle raser kan det være utsatt for noen sykdommer. Et vanlig problem er ørene, på grunn av rasens anatomi. Det er ikke uvanlig at de har tilbakevendende ørebetennelser.

Andre sykdommer rasen kan få, er blant annet:

 • Progresiv retinaatrofi (PRA)
 • Hofteleddsdysplasi (HD)
 • Acral Mutilation Syndrome (AMS)
 • Degenerativ myelopati (DM)
 • Treningsindusert kollaps (EIC)
 • Familiær nefropati (FN)
 • Arvelig fosfofruktokinase (PFK)-mangel
 • Xanthinuria

Mat

Cocker spaniel har en stor appetitt og kan overspise hvis den får sjansen. Ikke la deg lure av de bedårende øynene som tigger, ellers vil du snart ha en usunn, overvektig cocker.

Hvor mye hunden din skal spise, avhenger alltid av aktivitetsnivå, størrelse, alder og, bygning. Ikke nøl med å spørre veterinæren din hvis du er i tvil.

Type

Apporterende jakthund

Ukontrollert eller ulovlig hundehandel

Ønsker du kjøpe hund? Velg i så tilfelle en selger hvor du får informasjon om hvordan hunden ble avlet. Dette forhindrer deg i å ubevisst delta i ukontrollert eller til og med ulovlig hundehandel. Det er mange hunder som selges på nettet. Dessverre ser vi at noen av disse hundene ikke er avlet på forsvarlig måte og/eller ikke blir tatt ordentlig vare på. Derfor kan disse valpene ha alvorlige og farlige (arvelige eller ikke) sykdommer, i noen tilfeller med fatale konsekvenser. Vær godt forberedt før du kjøper en valp eller voksen hund, sånn at du unngår både sorg og høye kostnader.

Ønsker du å kjøpe en valp? Mer informasjon og tips om kjøp av valp finner du på hjemmesiden til raseklubben.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Møt våre veterinærer på mobilen!

Vil du snakke med en veterinær om valget av hunderase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

Last ned appen

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.