Dachshund

Dachsen er en populær og fantastisk ledsagerhund med stor personlighet. Hvis du leter etter en energisk, leken, sta og kjærlig hund, er dette en vinner.

Raske fakta

Hver hund er et unikt individ med egen personlighet, og deres egenskaper er også forskjellige innen rasen
 • Barnevennlig

  Noen hunder har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
 • Trening

  Hvor mye trening trenger denne rasen på daglig basis.
 • Erfaring

  Hvor mye tidligere erfaring som hundeeier trenger du før du vurderer å skaffe deg denne rasen.
 • Pelsstell

  Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
 • Røyting

  Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller på en jevnlig basis.
 • Bjeffing

  Hvor mye eller lite denne rasen pleier å bjeffe.

Bakgrunn

Dachsen stammer fra engelske, tyske og franske jakthunder og terriere. Det sies at navnet kommer fra “dachs warrior”, som betyr grevlingskriger. Faktisk ble rasen først og fremst utviklet for å grave seg ned i grevling-hiene. Deres lange kropp, skarpe klør og korte ben gjorde dem til ideelle gravere og underjordiske jegere. På 1800-tallet ble dachsen mer populær som kjæledyr, snarere enn jeger. Blant mange kongelige i Europa, inkludert dronning Victoria, ble denne rasen et veldig populært familiemedlem. På grunn av sin tyske arv, avtok populariteten til dachsen noe etter andre verdenskrig. Men et par tiår senere hadde dachsen gjenvunnet sin popularitet. I dag er den ikke bare et førstevalg for mange jegere, den ses også på som en ideell familiekamerat. Faktisk har dachs vært blant de mest populære hunderasene siden 1950-tallet.

Temperament

Til tross for sin lille størrelse, har dachsen en stor personlighet. Takket være hundens mange fine egenskaper, er det en verdsatt selskapshund. Det er kjent for å være en god familiehund fordi den fungerer godt med barn og er vakthund. Det blir sett på som en lidenskapelig, utholdende og energisk rase med et jevnt temperament. Dachsen er også kjent for å være veldig uavhengig, noe som noen ganger kan gå over grensen til stahet.

Aktivitetsnivå

Dachshunder er veldig aktive hunder, som iblant kan være utfordrende å trene, nettopp på grunn av denne staheten. Med tålmodighet, standhaftighet og positiv, belønningsbasert trening vil du og din dachs nok finne en god treningsrutine. Dachsen trenger daglige turer og tid til lek, og mer deg at en understimulert dachs lett kan vise uønsket adferd.

Hvis du ikke passer på, kan de også bli overvektige, noe som blant annet vil gi belastning på ryggen.

Pelspleie

Dachsene kommer med tre pelsvarianter: korthåret, strihåret og langhåret. Hvor mye pelspleie som trengs, varierer med de tre pelstypene. Pelsen til de korthårede trenger ingen spesiell pleie, mens pelsen til de langhårede må børstes og kammes regelmessig for å forhindre tover. De strihårede må både børstes og trimmes regelmessig.

Trening

Dachshunden er en allsidig jakthund med en utmerket nese. Siden de ble avlet for å være jegere, liker den moderne dachshund å grave, bjeffe og snuse på alt som er spennende. Det sterke jaktinstinktet gjør at den hele tiden er klar til å konfrontere noe ukjent, og dette kan utløse eksplosiv bjeffing. På grunn av sitt temperament, kan den være utfordrende å trene. Det er viktig for deg som eier å tydeliggjøre at du er leder. Hvis dachsen ikke opplever deg som sjef, kan den bli sta eller til og med aggressiv.

Dachser liker å jage andre små dyr, fugler eller leker - så la dem leke mye. De lærer raskt hvis de føler seg motiverte, så ikke gjenta den samme øvelsen igjen og igjen, for da vil de kunne gå lei. Bruk positive forsterkninger som ros og godbiter.

Noen opplever at å bli stueren et problem for denne rasen. Det er ikke sikkert at en dachshund forstår hvorfor de skal gjøre sitt fornødne utendørs, så å være tålmodig og konsekvent er viktig. Som alle valper kan også dachs-valpen være destruktiv når det kommer til interiør og sko for eksempel. I tillegg til trening, kan det være fornuftig å trene den til å ligge i bur i kortere perioder. Du bør også eksponere dachsen din for mange forskjellige sosiale sammenhenger tidlig.. La den møte forskjellige mennesker ved å invitere besøkende regelmessig eller ta den med til travle parker.

Størrelse og vekt

En typisk dachshund er muskuløs, har en lang kropp og korte ben. Det er tre forskjellige størrelser på dachshund og brystomfanget (målt like bak skuldrene ved minst fylte 15 måneder) avgjør hvilken størrelse hunden tilhører.

Kanindachshund: Bryststørrelse opp til 30 cm og en vekt på ca. 3-4 kg.

Dvergdachshund: Bryststørrelse opp til 30-35 cm og en vekt på omtrent 4-6 kg.

Dachshund: Bryststørrelse over 35 cm og skal helst ikke veie mer enn 9 kg.

Farge

Rasen har et bredt spekter av farger og fargekombinasjoner, og det er den langhårede som kommer i flest variasjoner. De vanligste fargene på er svart og solbrun, rødbrun eller flekket.

Spesielt for rasen

På grunn av dachshunds spesielle kroppsfasong, er det viktig å passe på ryggen. Ta forholdsregler som for eksempel bruk av ramper eller trinn opp til møbler og bilen slik at hunden ikke skader ryggen når den hopper. Om du må bære dachsen din, hold den alltid i horisontal stilling og beskytt ryggen ved å holde h den ene armen under bakenden og den andre støttende foran brystet. Les mer om ryggskader under Arvelig sykdom.

Arvelig sykdom

Dachsen er generelt en sunn rase som ofte blir veldig gammel. Imidlertid er de utsatt for ryggskader, spesielt om de er overvektige. Prolaps og andre ryggproblemer forekommer oftere hos dachshunds enn andre raser. Det er derfor av viktig at oppdrettere å ta hensyn til dette i avlsarbeidet. Mange land har spesielle raseprogram for dachs der skanning av ryggen er inkludert.

Vær også oppmerksom på følgende sykdommer:

 • Glaukom: Glaukom er en veldig smertefull tilstand der trykket inne i øyeeplet blir for høyt. Ubehandlet kan det gi blindhet.
 • Periodontitt: Dette er betennelse og infeksjon i tannkjøttet som oppstår når plakk og tannstein får lov til å bygge seg opp på tennene. Dachsen er utsatt for tannstein og periodontitt, og bør derfor rense tenner hyppig.
 • IVDD: Dachs er spesielt utsatt for å få ryggproblemer. Intervertebral Disc Disease (IVDD), kalles gjerne prolaps, og er oppstår når puten mellom ryggvirvlene glir ut eller brister. Noen ganger er det nødvendig med akuttkirurgi.

Mat

Som sagt er det veldig viktig å alltid huske at en overvektig dachshund kan få store problemer, både med helsen generelt og særlig med ryggen. Rasen har en ganske stor appetitt sammenlignet med andre hunder av samme størrelse. Hva som er riktig hundemat, avhenger av aktivitetsnivå, størrelse, alder og mer. Et sunt kosthold sammen med turer, lek og trening er oppskriften på et godt og sunt liv!

Når du velger mat til dachsvalpen din, husk at alle valper har spesifikke ernæringsbehov gjennom det første året. Du kan alltid kontakte dyrlegen hvis du er i tvil.

Type

Jakthund

Ukontrollert eller ulovlig hundehandel

Ønsker du kjøpe hund? Velg i så tilfelle en selger hvor du får informasjon om hvordan hunden ble avlet. Dette forhindrer deg i å ubevisst delta i ukontrollert eller til og med ulovlig hundehandel. Det er mange hunder som selges på nettet. Dessverre ser vi at noen av disse hundene ikke er avlet på forsvarlig måte og/eller ikke blir tatt ordentlig vare på. Derfor kan disse valpene ha alvorlige og farlige (arvelige eller ikke) sykdommer, i noen tilfeller med fatale konsekvenser. Vær godt forberedt før du kjøper en valp eller voksen hund, sånn at du unngår både sorg og høye kostnader.

Ønsker du å kjøpe en valp? Mer informasjon og tips om kjøp av valp finner du på hjemmesiden til raseklubben.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Møt våre veterinærer på mobilen!

Vil du snakke med en veterinær om valget av hunderase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

Last ned appen

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.