Flat coated retriever

Flat coated retriever er en lett-trent, smart, munter og oppmerksomhetselskende hund som trenger mye aktivering. Hvis du har den energien og tålmodigheten som den krever, vil du få en underholdende ledsager, i tillegg til en utmerket trenings- eller jaktpartner.

Raske fakta

Hver hund er et unikt individ med egen personlighet, og deres egenskaper er også forskjellige innen rasen
 • Barnevennlig

  Noen hunder har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
 • Trening

  Hvor mye trening trenger denne rasen på daglig basis.
 • Erfaring

  Hvor mye tidligere erfaring som hundeeier trenger du før du vurderer å skaffe deg denne rasen.
 • Pelsstell

  Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
 • Røyting

  Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller på en jevnlig basis.
 • Bjeffing

  Hvor mye eller lite denne rasen pleier å bjeffe.

Bakgrunn

Historien til flat coated retriever begynner på engelske gods tidlig i det nittende århundre. Jegerne trengte en pålitelig hund som kunne hente byttet under jakten på fasaner. Hundene skulle så raskt hente og avlevere viltet. De skulle også være utholdende, rolige og stille, enkle å trene og ikke være skuddredde.

For å skape en rase med disse egenskapene, begynte man å krysse mange forskjellige typer hunder, som Newfoundlandhunder, setters, fårehunder og vannspaniel. Noen mener at den hunden som dominerte blandingen med sine gener var den kanadiske Saint Johns-hunden. Resultatet av denne blandingen var en rase som opprinnelig var kjent som Wavy Coated Retriever.

Temperament

Flatten er en vennlig, munter og lykkelig hund med mye energi og en konstant logrende hale. Den er veldig glad i mennesker, og liker ikke å måtte ligge alene over lengre tid. Familielivet er flott hvis det innebærer aktivitet, moro og lek, og flatten får være med. Barn og andre kjæledyr er vanligvis ikke noe problem, hvis den blir oppdratt sammen med dem og barna lærer hvordan de skal oppføre seg rundt hunder.

Flat coated retriever elsker nesten alle mennesker de møter, og de viser ofte sin kjærlighet ved å hoppe. Siden de er enkle å trene, kan denne atferden unngås ved litt lydighetstrening tidlig i livet.

Vann er et yndet element uansett årstid, så ikke bli overrasket om hunden din benytter enhver sjanse for et bad i bassenget, innsjøen, elven eller til og med sølepytten. Noen knuser til og med isen med labbene for å komme til sitt etterlengtede vann! Flatter er også kjent for sin langvarige ungdomstid og vil som regel minne om en litt klønete valp lenge etter at jevnaldrende hunder av andre raser blir «voksne» og slår seg til ro. Dette gjør dem til en sjarmerende og underholdende følgesvenn.

Aktivitetsnivå

Flat coated retriever er blant de mest aktive brukshundene og har et høyt aktivitetsnivå. Med dette kommer et stort krav til fysisk og mental stimulering. Den trenger full oppmerksomhet og en god dose daglig trening for å være fornøyd, noe som kan være krevende for noen mennesker. Korte turer i bånd er ikke nok for å holde disse individene fornøyde og harmoniske. Men hvis du leter etter en treningskamerat eller løpepartner som også elsker å hente, spore og svømme - er dette den perfekte hunden for deg. De trenger, og vil glede seg over alle arbeidsoppgaver du gir dem.

Pelspleie

Ved første blikk kan flat coated retriever se ut som en rase med høyt behov for pelspleie, men det er den ikke. Den moderat lange og rette pelsen er lett å ta vare på med en ukentlig børsting. Hvis de ikke børstes, pleier de å røyte ganske mye. Ettersom hunden din sannsynligvis vil tilbringe mye tid i vannet, er det ikke nødvendig å bade den så ofte. Men hvis det har svømt i saltvann eller vann med klor, eller er generelt skitten, vil en grundig dusj nødvendig.

Utstillere trimmer ofte pelsen noe, og hvis du vil, kan du gi ørene og potene en trim med saksen om håret blir for langt.

Trening

For å hindre at hunden din utvikler destruktiv oppførsel, må du bruke ganske mye tid på den. Siden dette er en intelligent og følsom rase med en positiv holdning, vil den ikke nøle med å delta i alle aktiviteter du driver med. Ta den med på en løpetur, la den hente leker, trene agility, lydighet og sporing eller ta den på en svømmetur. Og selvfølgelig, hvis du er en jeger, blir den din pålitelige partner på jakt!

Husk at flatten er veldig motivert av mat. Et leketøy er en akseptabel belønning, men en godbit er alltid favoritten. Husk også å begynne å trene og sosialisere hunden din når den er en valp, helst med det samme den flytter inn i hjemmet ditt. Den er i stand til å lære fra tidlig alder, og dere vil knytte sterke bånd gjennom treningen.

Størrelse og vekt

En flat coated retriever er en mellomstor rase med en mager, rektangulær kropp og et langt hode. Hannhunder måler rundt 58–61 cm og tisper på 56–58 cm. Vekten er fra 25 til 36 kilo.

Farge

Flatten kommer i fargene svart og lever. De kan sees i gult, men det er ikke en godkjent rasefarge.

Spesielt for rasen

Som nevnt har flatten en langsom modningsprosess, noe som gjør at mange synes den er “evig valp”. Noen eksemplarer er «unge til sinns» langt utover sin tredje bursdag. Dette kan være utfordrende for noen mennesker, mens andre elsker å tilbringe tid med denne humoristiske og underholdende skapningen.

Siden de opprinnelig ble brukt til fuglejakt, deler de kjennetegn med alle retrievere. Som kjærligheten til å bære ting forsiktig i munnen uten overdreven tygging, og besettelsen av vann. Lykke til med å prøve å forhindre at hunden din blir våt eller å unngå at den tar en dukkert i sjøen eller nærmeste gjørmehull!

Arvelig sykdom

Flat coated retriever er generelt en sunn rase, men du må ta hensyn til foreldrenes hofte- og albustatus da hofteledds- og albuedysplasi kan forekomme og forårsake halting og smerte. Rasen er også utsatt for å utvikle forskjellige typer kreft, som i noen tilfeller kan være ondartet.

Mat

Siden flatten er en så energisk og aktiv hund, trenger de et fôr av høy kvalitet som passer til hundens alder, størrelse og aktivitetsnivå. Som retrievere flest, er de matfanatikere som vil gjøre nesten hva som helst for å finne noe spiselig. De går dessverre lett opp i vekt hvis du mater dem for mye og ikke trener nok. Så vær ekstra forsiktig så du ikke legger igjen mat eller matrester på bordet eller lar døren inn til søppelet stå åpen.

Ikke nøl med å kontakte veterinæren din hvis du har spørsmål angående hundens matrutiner.

Type

Bruks- og jakthund

​Ukontrollert eller ulovlig hundehandel

Ønsker du kjøpe hund? Velg i så tilfelle en selger hvor du får informasjon om hvordan hunden ble avlet. Dette forhindrer deg i å ubevisst delta i ukontrollert eller til og med ulovlig hundehandel. Det er mange hunder som selges på nettet. Dessverre ser vi at noen av disse hundene ikke er avlet på forsvarlig måte og/eller ikke blir tatt ordentlig vare på. Derfor kan disse valpene ha alvorlige og farlige (arvelige eller ikke) sykdommer, i noen tilfeller med fatale konsekvenser. Vær godt forberedt før du kjøper en valp eller voksen hund, sånn at du unngår både sorg og høye kostnader.

Ønsker du å kjøpe en valp? Mer informasjon og tips om kjøp av valp finner du på hjemmesiden til raseklubben.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Møt våre veterinærer på mobilen!

Vil du snakke med en veterinær om valget av hunderase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

Last ned appen

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.