Siberian husky

Siberian husky er en sjarmerende og vakker skapning som har en interessant historie som strekker seg bakover til sin tid blant nomadene. En aktiv hundeeier som vil ha en vennlig og utadvendt følgesvenn, har mye gøy å se frem til med sibirsk husky.

Raske fakta

Hver hund er et unikt individ med egen personlighet, og deres egenskaper er også forskjellige innen rasen
 • Barnevennlig

  Noen hunder har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
 • Trening

  Hvor mye trening trenger denne rasen på daglig basis.
 • Erfaring

  Hvor mye tidligere erfaring som hundeeier trenger du før du vurderer å skaffe deg denne rasen.
 • Pelsstell

  Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
 • Røyting

  Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller på en jevnlig basis.
 • Bjeffing

  Hvor mye eller lite denne rasen pleier å bjeffe.

Bakgrunn

Akkurat hvor langt historien til sibirsk husky går tilbake, er ukjent men ifølge DNA-tester er det sannsynligvis en av de eldste hunderasene vi har. Rasen har sin opprinnelse blant nomadefolket i Nord-Sibir, hvor hundene var avgjørende for nomadens overlevelse. De ble brukt som sledehunder til forskjellige typer transporter, men også til jakt og reindrift. Det sies også at de var gode varmekilder for nomadene under kalde netter, derfor var det ikke uvanlig å finne dem sovende i nærheten av barna. Takket være deres allsidighet er det lett å forstå at de var veldig viktige familiemedlem.

Senere, når hundene ble importert til Alaska, ble de ofte brukt som sledehunder. Da hastigheten til hunden ble oppdaget, begynte nordamerikanerne å avle hunden for forskjellige typer konkurranse - og det var slik sibirsk husky ble oppstod som rase. I dag er huskyen fortsatt kjent som en flott sledehund, men også et kjærlig familiekjæledyr og følgesvenn.

Temperament

Siberian husky har et vennlig temperament, høy arbeidsmoral og et flott jaktinstinkt. Den er utadvendt når du møter nye mennesker, barn og andre hunder og har en tendens til å elske alle (så dette er ikke den beste vakthunden). Andre kjennetegn er at den er vennlig, intelligent og livlig - og for ikke å snakke om atletisk. De fleste er fortryllet av hundens vakre utseende, men en eier bør være klar over de mer krevende egenskapene til denne rasen. Det er i deres naturlige instinkter å hyle, løpe og grave, og hvis det ikke får ut energien sin gjennom regelmessige øvelser, kan de utvikle uønsket adferd.

Aktivitetsnivå

Hvis du leter etter en rolig hund som elsker sofaen og ikke krever så mye aktivitet, er ikke Siberian husky noe for deg. Denne hunden ble avlet for å være en fungerende sledehund og for å leve et aktivt friluftsliv, noe som betyr at den krever riktig type trening og stimulering for å føle seg bra. For de aktive er sibirsk husky en selvsagt følgesvenn under løpeturer, lange turer i skogen og til fjells. Med sine naturlige evner som sledehund, kan du også lære den å trekke deg gjennom vinterlandskapet mens du står på ski.

Så lenge huskyens behov for trening og selskap blir oppfylt, vil du ha en sunn, balansert, energisk hund med høy arbeidsmoral.

Pelspleie

Husky har en mellomlang dobbel pels, med en underull som er myk og tett, og en overpels med rette dekkhår. Den røyter mye, noen jevnlig gjennom året, andre kun i røyteeperiodene, en til to ganger i året. Disse periodene varer i 2-3 uker. Invester gjerne i en god karde og en underullsrake. Til tross for røytingen er huskyen (tro det eller ei) ganske lett å stelle. Børst gjennom pelsen nå og da for å fjerne døde hår, men ikke klipp den. Bare bad når det er nødvendig. Sibirsk husky er en veldig ren hund, og lukter svært lite sammenlignet med andre hunder.

Trening

Siberian huskyer en aktiv rase som trenger mye trening og stimulering. Den lærer raskt, men vil sannsynligvis ikke være veldig lydig. Den er for uavhengig til det! Du må finne en måte å gjøre treningen verdt det for hunden din, og korte leksjoner med god forsterkning er ofte nøkkelen. Treningen er også effektiv hvis du fokuserer på oppførsel som liger i hundens natur, som å løpe og dra. Vær snill og vær konsekvent!

Du bør også være klar over at på grunn av det store jaktinstinktet, er det ikke en god ide å la huskyen din gå løs på tur, den kan fort finne på å løpe lykkelig av gårde for å oppleve nye ting. Et annet naturlig instinkt for huskyen er å grave. Hvis du ikke trener vennen din fra dette alt fra starten av, kan hagen din ende opp med å se ut som et eneste stort hull. Som andre raser trenger sibirsk husky lydighetstrening fra ung alder, og ikke gi opp hvis den er litt sta.

Først gangs hundeeiere bør nok vurdere andre raser, men for en eier som kan dekke huskyens behov og levere konsistens, er Siberian husky en fantastisk følgesvenn.

Størrelse og vekt

Denne rasen er mellomstor med en vekt mellom 20–27 kg for hanner og 16–23 kg for tisper.

Høyden for hannhunder er mellom 53–60 cm og for tisper 51–56 cm.

Farge

Alle farger er tillatt.

Spesielt for rasen

Huskyene har et sterkt jaktinstinkt og er kanskje ikke den beste vennen katten din eller naboens kaniner kan få. De har derimot en svært godt utviklet flokkmentalitet, og går som regel svært godt sammen med andre hunder. Du bør generelt være klar over hundens naturlige instinkter, for eksempel løping og graving så de ikke kommer som en overraskelse for deg.

Siden Siberian husky liker å være utendørs og historisk har tilpasset seg klimaet godt, har du muligheten til å la hunden din sove både innendørs og utendørs hele året.

Arvelig sykdom

Siberian husky er en uvanlig sunn hund uten kjente defekter. Dette skyldes sannsynligvis at de hovedsakelig er avlet for funksjon, ikke utseende.

Imidlertid kan mulige arvelige sykdommer være følgende:

Mat

Akkurat som for alle raser, må mengden mat være basert på hundens størrelse, vekt og generelle helse. Men enda viktigere, siden det er en veldig aktiv hund, må maten matche hundens aktivitetsnivå. Gjør alltid det som er best for hunden din, og konsulter veterinæren din hvis du er i tvil.

Type

Trekkhund

Ukontrollert eller ulovlig hundehandel

Ønsker du kjøpe hund? Velg i så tilfelle en selger hvor du får informasjon om hvordan hunden ble avlet. Dette forhindrer deg i å ubevisst delta i ukontrollert eller til og med ulovlig hundehandel. Det er mange hunder som selges på nettet. Dessverre ser vi at noen av disse hundene ikke er avlet på forsvarlig måte og/eller ikke blir tatt ordentlig vare på. Derfor kan disse valpene ha alvorlige og farlige (arvelige eller ikke) sykdommer, i noen tilfeller med fatale konsekvenser. Vær godt forberedt før du kjøper en valp eller voksen hund, sånn at du unngår både sorg og høye kostnader.

Ønsker du å kjøpe en valp? Mer informasjon og tips om kjøp av valp finner du på hjemmesiden til raseklubben.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Møt våre veterinærer på mobilen!

Vil du snakke med en veterinær om valget av hunderase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

Last ned appen

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.