Chartreux

Chartreux er en fransk katt som er stille, søt, vennlig og enkel å ha rundt seg. Rasen er elsket av det franske folket, og man finner den sjelden utenfor Europa. Denne lodne og søte katten er kjent for sin blågrå pels med ullaktig tekstur og klare kobber- eller oransjefargede øyne.

Quick facts

Each cat is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Hengivenhet

    Hvor mye hengivenhet du kan forvente.
  • Barnevennlig

    Noen katter har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
  • Energinivå

    Hvor aktiv denne rasen pleier å være.
  • Pelsstell

    Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
  • Røyting

    Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller.
  • Snakkesalighet

    Hvor mye pleier disse kattene å "snakke".

Bakgrunn

Chartreux er en fransk rase, og det sies at det oppstod på 1800-tallet og kanskje tidligere. En legende sier at chartreux er etterkommere etter katter som ble bragt til Frankrike av kartesianske munker for å holde klosteret fritt for rotter og mus. En annen legende sier at denne blågrå katten stammer fra fjellområder i Midtøsten.  Den tykke ullaktige pelsen beskytter den fra kulde og gjorde at den enkelt tilpasset seg nye steder.

Lik mange raser var rasens eksistens truet under andre verdenskrig, og den ble nesten helt borte. Den har kommet tilbake som en frisk rase ved hjelp av dedikerte oppdrettere, som har brukt selektiv kryssparring med russisk blå, britisk korthår og perserkatter, men den er fremdeles ganske sjelden.

Cat Fanciers Assocation (CFA) godkjente rasen i 1987. Likevel er chartreux mer som en fransk nasjonalkatt. Franskmennene elsker den, og rasen finnes stort sett kun i Europa.

Personlighet

Denne avbalanserte katten er stille, vennlig og forsiktig av seg.  Chartreux lager sjeldent mjaue-lyder, når de lager lyd høres det ofte ikke ut som et klassisk «mjau».

Rasen er årvåken og intelligent. Den er kjent for å være en kosete sitte-på-fanget-katt, en hengiven venn som ofte knytter seg særlig til ett familiemedlem og følger den personen fra rom til rom. De er også hengiven mot andre familiemedlemmer. Chartreux går også bra sammen med barn og andre kjæledyr. De er sjeldent aggressiv, vennlig, er lett å ta med på reise og er generelt friske.

Chartreux liker å jakte og er kjent for å være gode musejegere. Noen kan faktisk læres opp til å hente gjenstander på samme måte som en hund. Men den trenger ikke konstant oppmerksomhet, hvis den er i lekehumør kommer den med en leke. Gi den interaktive leker for å aktivisere og stimulere den mentalt.

Utseende, størrelse og vekt

Chartreux er en mellomstor katt med bredt bryst, muskuløs hals, kraftige kjever og et velutviklet snuteparti. Hodet har trapes-form, bredere ved basis og smalere på toppen, og bredt med avrundede konturer. Øynene er store, åpne og uttrykksfulle med farger fra ravgul til kobber. Beina er relativt tynne men sterke. Katten kalles ofte en «potet med tannpirkere» grunnet sin kraftige kropp og korte, tynne bein. Hannkatter veier rundt 5-8 kg, hunnkatter 3-5 kg.

Chartreux er også kjent for sitt “smil”. Grunnet hodeformen og den avsmalnende snuten ser det ofte ut som de smiler. Chartreux er utmerkede jegere grunnet dens avstamming, og er høyt verdsatt blant gårdbrukere.

Farge

Rasen er karakteristisk med sin ensfargede blågrå pels med ullaktig tekstur, og sitt stille og vennlige vesen. Pelsen ser ut som den har fått et strøk med sølv på tuppene. Kattunger kan ha svakt tabby-mønster eller ringer på halen, men når de er utvokst skal pelsen ha en jevn, klar fargetone.

Pelspleie

Den medium lange pelsen har ullaktig tekstur, som varierer etter kattens alder og kjønn så vel som hvilket klima den bor i. Hannkatter har for eksempel den tykkeste pelsen, mens hunnkatter ofte har en tynnere pels som føles silkemyk.

Siden chartreux er kjent for sin ullaktige blå pels så må den kjemmes, ikke børstes, for å holde pelsen i fin. Underpelsen røyter et par ganger i året, og det er lurt å børste den daglig i disse periodene for å kontrollere all den flyvende pelsen. Det kan være vanskelig å bade denne katten på grunn av tykkelsen og teksturen på pelsen.

Spesielt for rasen

Som tidligere nevnt er chartreux en stille katt som likevel gjør seg forstått. Den bruker sjelden stemmen og gir heller signaler ved hjelp av blikk fra de oransje øynene. Men den vil si fra hvis nødvendig med et lite mjau. Gjør det til en vane å observere katten din nøye siden den trolig ikke vil si fra hvis den har vondt, eller at den ikke lager lyd når den har gjemt seg.

Arvelige sykdommer

Chartreux er en generelt sunn og robust rase. Det er likevel noen potensielle helseproblemer du bør vite om, slik som polycystisk nyresykdom og struvittkrystaller i urinblæren. De er også disponert for patellaluksasjon.

  • Polycystisk nyresvikt: en sykdom hvor væskefylte cyster (eller blærer) hindrer normal nyrefunksjon i en eller begge nyrene. Problemene oppstår gradvis.
  • Struvittkrystaller: små krystaller som dannes i kattens urinblære på grunn av for lite væske eller basisk urin. Krystallene kan irritere blæra eller bli til steiner som blokker urinlederen, som igjen kan gi nyresvikt.

Mat

Kattens mat avhenger hovedsakelig av alder, kjønn og aktvitetsnivå. Men siden chartreux er en tykk og muskuløs katt må man passe på næringsinntaket. Gi katten et næringsrikt fôr, men pass på å ikke gi den for mye mat. Siden de lett kan danne struvittkrystaller må man passe på å ha et fôr som ikke er for basisk, og at de har tilgang til friskt vann hele tiden. Hvis katten ikke drikker nok vann kan urinen bli konsentrert og det kan dannes struvittkrystaller og steiner. Hvis dette er tilfellet for din katt kan det være lurt å gi den litt våtfôr i tillegg.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Møt våre veterinærer på mobilen!

Vil du snakke med en veterinær om valget av katterase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

Last ned appen

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.