Europè

Dette er en intelligent, snill og kjælen venn som er perfekt for førstegangs katteeiere samt for familier. Den er en vennlig og avslappet rase som raskt tilpasser seg nye miljø – og er selvsagt veldig søt, myk og kosete.

Raske fakta

Hver katt er et unikt individ med egen personlighet, og egenskapene er også forskjellige innen rasen
 • Hengivenhet

  Hvor mye hengivenhet du kan forvente.
 • Barnevennlig

  Noen katter har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
 • Energinivå

  Hvor aktiv denne rasen pleier å være.
 • Pelsstell

  Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
 • Røyting

  Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller.
 • Snakkesalighet

  Hvor mye pleier disse kattene å "snakke".

Bakgrunn

Den moderne europè, eller europeisk korthår som noen fremdeles kaller den, oppstod i Sverige. Rasens opphav går tilbake til antikkens Roma, og kattene ble med på lasset da romerne reiste rundt på invasjon i Europa. Takket være romerne ble disse kattene spredt over hele det europeiske kontinentet, hvor de ble verdsatt for sine jaktferdigheter og at de dermed reduserte gnagerproblemet. Siden da har europè blitt sett på som den «opprinnelige» huskatten, siden den er direkte etterkommer etter de første villkattene som ble domestisert for tusenvis av år siden.

Opp gjennom årene har rasen blitt henvist til med mange ulike navn, slik som celtic korthår. I rasekatt - kretser har det vært forvirring rundt rasenavnet, da europeisk og britisk korthår har vært brukt om hverandre. Rasekattforeninger har anerkjent begge typer som samme rase, men tidlig på 80-tallet bestemte FIFe (Fédération Internationale Féline) at de skulle godkjennes som to separate raser. Europè har vært en godkjent rase siden den første rasekattklubben ble startet i 1946.

Europè ligner mye på vanlig korthår, med en variert bakgrunn som gjør at den finnes i mange farger og mønstre. Renraset europè finnes i dag nesten ikke i de fleste land, det er bare i Sverige og Finland den finnes i større antall. Den har vært avlet på og stilt ut i Sverige siden 40-tallet, og den er til og med Finlands nasjonalkatt

Personlighet

Det er vanlig med variasjon i temperament og oppførsel hos europè. Men generelt sett er denne katten modig, leken og kjærlig. Det er en vennlig og avslappet rase som lett tilpasser seg nye omgivelser. Dette gjør den til et godt valg for barnefamilier eller familier med andre kjæledyr.

Det er en intelligent katt, så det er viktig å aktivisere den både fysisk og mental. Katte-puslespill hvor den må jobbe for å få tak i maten er en god måte å få utløp for jaktinstinktet. Rasen er også veldig territoriell, og nøler ikke med å forsvare seg dersom den føler behov for det.

Utseende, størrelse og vekt

Rasestandarden beskriver europè som en medium- til stor katt med en muskuløs, kompakt kropp, en tett, kort pels og en medium lang hale. De har stort hode og medium store ører, beina er stødige, medium lange med runde poter. Øyenfargen kan variere fra ravgul til blå og grønn, men de kan også ha ulike øyenfarger på øynene eller flere farger i samme øye. Hannkatter veier mellom 6-7 kg, hunnkatter 5-6 kg.

Farger

Pelsfargen til europè kan være alle slags varianter og mønstre. Dette inkluderer svart, rød, smoke, sølv og creme.

Pelspleie

Den korte, tette pelsen til europè er enkel å stelle. Siden pelsen er glatt uten underpels, holder det med ukentlig børsting for å holde pelsen skinnende og blank. Dersom katten går ut må den børstes litt oftere i løpet av våren når den røyter vinterpelsen.

Spesielt for rasen

Lik alle katter kan europè ha øyeblikk hvor de blir vill og gal og løper rundt. Men de kan også nyte lange hvilestunder eller komme bort til deg bare for å ligge tett inntil – de sies å være velbalanserte. Rasen er også kjent for å kunne gjøre seg forstått uten å måtte majue. De pleier bare å bruke stemmen som siste utvei dersom eieren ikke forstår det den prøver å si med kroppsspråk.

Arvelige sykdommer

Generelt sett er europè en sunn, robust og motstandsdyktig rase med lang forventet levetid. Den er likevel disponert for noen arvelige sykdommer, inkludert hypertrofisk kardiomyopati (HCM) – en vanlig hjertesykdom.

Fordi perser tidligere har vært krysset inn i rasen, er det en liten risiko for at de kan få polycystisk nyresykdom. Denne sykdommen gir nyreproblemer fordi det gradvis dannes cyster, eller væskefylte hulrom, i nyrene. Det går an å teste for dette med en gentest, så det er lurt å spørre oppdretteren om han har sjekket foreldredyrene.

Mat

Denne søte katten er veldig lett å gjøre fornøyd, men det finnes også store individuelle forskjeller. Observer katten din for å se hva den liker.

Lik mange andre katteraser er det vanligste helseproblemet overvekt. Spesielt hvis du har en voksen katt som foretrekker å tilbringe dagene i senga eller sofaen. Så for å holde katten din i god form bør du velge det fôret veterinæren anbefaler, og aktivisere katten med leker og aktiviteter.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Møt våre veterinærer på mobilen!

Vil du snakke med en veterinær om valget av katterase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

Last ned appen

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.