HCM - en hjertesykdom hos katt

HCM, eller hypertrofisk cardiomyopati, er en arvelig lidelse. Det er den vanligste hjertelidelsen hos katt, og symptomene debuterer oftest ved 2-4 års alder, men man kan også se symptomer tidligere.

Hannkatter er oftere og hardere rammet enn hunnkatter men sykdommen opptrer på lik linje hos både rasekatter og huskatter. HCM er en lidelse som kan være vanskelig for eier å oppdage.

Symptomer

Symptomer kan være nedsatt matlyst, slapphet og problemer med pusten. Den vanligste måten å få mistanke til sykdommen er ved den årlige helsesjekken og vaksinen der veterinæren lytter på kattens hjerte. Man kan høre bilyd eller uregelmessige hjerteslag (arrytmi) og om dette oppdages bør katten undersøkes videre med ultralyd som kan stille en nøyaktig diagnose. Forandringene i hjertet består i at hjertemuskulaturen blir fortykket. Dette medfører at hulrommene i hjertet blir mindre, og en stadig mindre mengde blod strømmer ut fra hjertet til kroppen. Det er denne "blodmangelen" i kroppen som gir slapphet og problemer med pusten siden det er blodet som frakter oksygen rundt i kroppen.

Lidelsen kan føre til at det dannes små blodklumper i hjertet som føres med blodstrømmen til mindre blodkar hvor de kan sette seg fast og forårsake lammelser og kraftige smerter i bakbena. Dette er det vi kaller en trombe eller en blodpropp. Fortykkelse av hjertemuskelen kan også være forårsaket av økt blodtrykk og/eller forhøyet stoffskifte. Når man stiller diagnosen HCM er det derfor viktig å undersøke katten for disse tilstandene også. Man kan dessverre ikke behandle eller forhindre selve forandringen i hjertet, men man kan forhindre at det utvikles farlige blodpropper ved å gi blodfortynnende medisin.

Er det høyt blodtrykk eller høyt stoffskifte som ligger bak kan disse tilstandene medisineres noe som vil virke positivt inn og stoppe utviklingen, men det kan dessverre ikke kurere hjertesykdommen. Når katten har fått diagnosen HCM bør den kontrolleres ca hver sjette måned. Katter som allerede er satt på blodfortynnende medisiner bør inn til kontroll en gang i året. Heldigvis kan de fleste katter som blir riktig medisinerte og får jevnlige kontroller leve lenge med sykdommen uten store plager.

Contact a veterinarian

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.