Orientaler

Lik sin stamfar, siameseren, er orientaleren en intelligent og høylytt katt full av eventyrlyst og nysgjerrighet. Den elsker moro og er med på alt. Men det er også en krevende katt som vil ha full oppmerksomhet.

Raske fakta

Hver katt er et unikt individ med egen personlighet, og egenskapene er også forskjellige innen rasen
  • Hengivenhet

    Hvor mye hengivenhet du kan forvente.
  • Barnevennlig

    Noen katter har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
  • Energinivå

    Hvor aktiv denne rasen pleier å være.
  • Pelsstell

    Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
  • Røyting

    Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller.
  • Snakkesalighet

    Hvor mye pleier disse kattene å "snakke".

Bakgrunn

Orientaleren er et resultat av målrettet avl for å skape en ensfarget siameser. Det hadde også som hensikt å gjøre gen-poolen til siameser i Storbritannia større, da den ble redusert under andre verdenskrig. Lik mange andre raser ble orientaleren skapt med siameser som base, og så ble det krysset inn britisk og amerikansk korthår, russian blue, abyssiner og huskatt. Kattunger uten maskefarge ble så krysset tilbake med siameser, og første generasjon orientaler var et faktum.

Den eksperimentelle avlen startet i Storbritannia på 50-tallet, og rasen ble godkjent i 1958 under navnet Chesnut Brown Foreign. Senere ble navnet endret til Havanna Brown, som fremdeles er det offisielle navnet i USA. På samme tid ble det utviklet en langhåret variant, orientalsk langhår.

Personlighet

Lik siameser er dette en veldig menneskekjær katt. De blir ofte veldig knyttet til eieren, så vær forberedt på en katt som er avhengig av deg og søker ditt selskap livet ut.

Det er en smart, elskverdig og pratsom katt som er nysgjerrig og atletisk av natur. Den liker at det skjer ting, samt ny og spennende trening og underholdning. Dersom du ikke aktiviserer den med mentale utfordringer som katte-puslespill, apportering eller klikker-trening vil den finne på ting selv. Både for å aktivisere seg selv og for å få oppmerksomhet. Dette kan være å finne nye gjemmesteder, klatring på møbler, se på TV eller å åpne skuffer. Barn, hunder eller andre katter er sjeldent noe problem for orientaleren. Og lik siameseren, snakker denne katten mye med en høylytt og hes stemme. Du kommer til å få mange fortellende og oppmerksomhetssøkende mjau fra denne katten.

Utseende, størrelse og vekt

Orientaleren er en mellomstor katt som på mange måter er veldig lik siameseren. Den rørformede kroppen er muskuløs og slank med lange, slanke bein og et kileformet hode med en lang, smal nese og store, trekantede ører. Øynene er mandelformet og, ulik siameseren, ofte grønne eller med ulike farger. Avhengig av pelsfargen kan de også være blå. En fullvoksen hann veier omtrent 3,5 – 5,5 kg, og hunner mellom 2,5 – 3,5 kg.

Farge

Orientaleren finnes i utallige kombinasjoner og farger, enten korthåret eller langhåret. Antall mulige kombinasjoner av mønstre og farger er flere enn for noen annen rase, og inkluderer ulike varianter av shaded, ensfarget, smoke, tabby, tofarget eller flerfarget.

Pelspleie

Orientaler korthår har en kort, silkemyk pels som er lett å stelle. Børst den annenhver uke med en stålkam eller gummibørste for å ta bort løshår. Avslutt med en myk klut eller bare hendene, og stryk over den for å gjøre pelsen blank. Den langhårete varianten må børstes et par ganger i uken for å unngå tover og floker.

Spesielt for rasen

Siden orientaleren blir så knyttet til eieren, kan det være vanskelig for denne katten å komme over tapet av favorittpersonen eller familien sin. Det er derfor lurt å introdusere orientaleren for mange personer og nye steder som kattunge, da blir den blir godt sosialisert og trygg på nye mennesker og omgivelser.

Arvelige sykdommer

Helseproblemene til denne rasen tilsvarer det som siameseren kan få. Dette inkluderer amyloidose i lever, som kan gi leversvikt. De kan få dilatert kardiomyopati (DCM) som gjør at hjertet ikke greier å trekke seg sammen like godt. Man har sett progressiv retinaatrofi (PRA) i rasen, en arvelig sykdom som gir svinn av netthinnen og kan føre til blindhet. Orientaleren har også økt risiko for flat chested kitten syndome (FCKS) og en arvelig nevrologisk defekt som gir skjeling. Mastcelletumor og blærestein har også vært beskrevet hos rasen.

Mat

Som for alle katter er det viktig med næringsrik mat av god kvalitet dersom du ønsker at katten skal holde seg så frisk som mulig og ha et langt og godt liv. Det finnes ikke noe spesielt fôr til orientaleren. Gi den mat av god kvalitet som inneholder alle næringsstoffer, vitaminer og mineraler som katten trenger, både som tørrfôr og våtfôr. Husk at kattunger trenger fôr med høyere andel protein og fett enn voksne katter. Det finnes også spesialfôr for kastrerte katter og seniorkatter for å unngå at de blir overvektig. Snakk alltid med veterinæren for å sikre at du får et fôr tilpasset din orientaler.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.