Ragdoll

Har du noen gang sett en katt som ligger på rygg på kanten av senga, med beina strukket ut i alle retninger og hodet tippet over kanten slik at det ser ut som om den er knekt på midten? Hvis du har det, har du sannsynligvis møtt en ragdoll. Denne myke og fleksible pelsdotten er en søt og sann følgesvenn.

Raske fakta

Hver katt er et unikt individ med egen personlighet, og egenskapene er også forskjellige innen rasen
 • Hengivenhet

  Hvor mye hengivenhet du kan forvente.
 • Barnevennlig

  Noen katter har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
 • Energinivå

  Hvor aktiv denne rasen pleier å være.
 • Pelsstell

  Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
 • Røyting

  Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller.
 • Snakkesalighet

  Hvor mye pleier disse kattene å "snakke".

Bakgrunn

Ragdoll er en nyere katterase, og kan spores tilbake til California på 60-tallet. Det hele begynte i Ann Baker sitt hjem, hun ville utvikle en stor, langhåret katterase med mild personlighet. Ragdollen stammer opprinnelig fra parringer med den hvite hunnkatten Josephine og ulike langhårede hannkatter av ukjent opprinnelse som Baker fant i nabolaget. Baker valgte katter med det karakteristiske maskefargen (colorpoint). Både hellig birma, burmeser og perser ble krysset inn tidlig i avlen. Dette skapte to linjer; den lyse typen og den mørke typen, som referer til farge og mønster. Alle dagens ragdoll kan spores tilbake til disse to linjene.

Rasen ble ikke registrert offisielt før på 90-tallet, men populariteten har skutt i været og det er i dag en av de mest populære katterasene.

Personlighet

Ragdoll har en mild, søt og kjælen personlighet. Den er sannsynligvis mest kjent for sin evne til å slappe helt av i kroppen, akkurat som en «ragdoll» (filledukke). Ikke bli overrasket hvis katten sovner i fanget med alle beina strukket ut i hver sin retning

Ragdoll har et godt temperament og de elsker familien. Den liker å se hva du driver med, og sniker seg innpå for å gni hodet sitt mot deg. De har imidlertid ikke et spesielt stort behov for oppmerksomhet, så lenge den kan være i nærheten av deg og kan komme og gå som den vil. Rasen er enkel å leve med siden den er veldig sosial og kommer godt overens med folk flest og andre kjæledyr, som andre katter og hunder. Den er vanligvis kjempefin sammen med barn, og den liker å være med på barnas lek.

Utseende, størrelse og vekt

Ragdoll er en stor katt som kan se ganske imponerende ut med sin lange pels, spesielt på vinteren. Hunnkatter veier vanligvis mellom 4-6 kg, og hannkatter kan veie opptil 9 kg. Det kan ta flere år før de blir utvokst, vanligvis fire år. Kroppen er stor og muskuløs med en kraftig nakke, runde, lodne poter og en busket hale. Hodet er bredt og trekantformet, de har en lett kurvet nese og mellomstore ører med avrundede tupper.

Farge

Ragdoll kommer i tre fargemønstre; Mitted, bicolor og colorpoint. Sistnevnte har ikke noe hvitt i seg, mens de to andre har hvite områder. Ragdoll er en av få katteraser det hvit er tillatt i kombinasjon med fargen mitted. Den har lyseblå øyne og en lys kropp med mørkere ansikt, ører og hale. Ragdoll kan enten ha et mørkere ansikt overalt eller hvitfarget mønster rundt nese og munn.

Pelspleie

Pelsen er lang med lite underull. Den bør børstes en gang i uken hele året for å forebygge floker som kan gi smertefulle pelsknuter. Sørg for å børste godt på magen og rundt beina.

Spesielt for rasen

Rasen er kjent for sin fleksible kropp og hvordan de kan bli helt avslappet. De kan sove i så å si hvilken som helst stilling, som om de ikke har et bein i kroppen. Det betyr imidlertid ikke at de ikke kjenner smerte, eller at du kan holde en ragdoll på hvilken som helst måte. De trenger god støtte fra begge hender når de blir båret, ellers kan de bli skadet.

Arvelige sykdommer

Ragdoll er generelt en sunn rase, men lik mange rasekatter kan de være bærere av arvelige sykdommer. En sykdom som kan gi problemer er hypertrofisk kardiomyopati (HCM), det er den vanligste hjertelidelsen sett hos katt generelt. Den gir fortykket vegg i venstre hjertekammer, og kan oppdages ved hjelp av EKG

Mat

Ragdoll er en ganske stor katt, men det betyr ikke at du skal gi tilsvarende økt mengde fôr. Du trenger faktisk ikke noe spesialfôr for ragdoll, næringsrik og balansert tørrfôr eller våtfôr holder lenge.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Møt våre veterinærer på mobilen!

Vil du snakke med en veterinær om valget av katterase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

Last ned appen

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.