Sibirkatt

Denne sosiale, søte og lojale katten har stjålet hjertene til det russiske folket i tusenvis av år. Hvis du er på utkikk etter en flott familiekatt med lekent sinn og vennlig temperament, er dette rasen for deg.

Raske fakta

Hver katt er et unikt individ med egen personlighet, og egenskapene er også forskjellige innen rasen
 • Hengivenhet

  Hvor mye hengivenhet du kan forvente.
 • Barnevennlig

  Noen katter har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
 • Energinivå

  Hvor aktiv denne rasen pleier å være.
 • Pelsstell

  Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
 • Røyting

  Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller.
 • Snakkesalighet

  Hvor mye pleier disse kattene å "snakke".

Bakgrunn

Sibirkatten stammer fra de russiske skogene, der den var et populært kjæledyr og musefanger for de russiske nomadene. Rasen omtales ofte som magisk i russisk litteratur og eventyr, og sies å ha eksistert i tusen år eller mer. Da nomadene begynte å emigrere til Sibir, tok de med seg sine elskede katter for å holde rotter borte fra matlageret. I de sibirske skoger utviklet rasen seg til en dyktig jeger med en tykk, vanntett pels, perfekt tilpasset det kalde og tøffe klimaet. Selv om den har vært veldig populær i Russland, ble ikke rasen internasjonalt anerkjent før på 1900-tallet. Dette på grunn av en streng eksportkontroll.

Personlighet

Denne rasen er perfekt for en familie siden den er aktiv, søt og sosial med et nydelig temperament. Den gleder seg over selskap med mennesker, uten å være krevende eller masete på oppmerksomhet. Vanligvis er den fornøyd hvis den kan være nær deg og observere hva du gjør. Sibirkatten er også pratsom og vil kommunisere med deg med søte, forsiktige mjau og «kvitring». Den er fin sammen med både barn og voksne, og går ofte bra sammen med både andre katter og hunder. Den kan imidlertid være litt reservert overfor fremmede ved første møte, men vil smelte alles hjerte når den blir trygg med nykommerne.

Dette er en intelligent og smart rase som har godt av mental aktivisering, slik som å lære seg triks og interaktive leker. De er flinke til å klatre, og liker å ligge på høye steder der de har god utsikt over hjemmet. Det er en god idé å kjøpe et klore- og klatrestativ, men mindre du vil at katten skal balansere øverst på bokhyllene.

Størrelse, vekt og utseende

Sibirkatten er en mellomstor- til stor katt, som når sin voksne størrelse rundt femårsalderen. Hannene veier vanligvis mellom 7-9 kg, og hunnkatter mellom 4,5 – 7 kg. Kroppen er muskuløs, labbene er store, halen er lang og det har kraftig pels i nakken. Hodet er litt avrundet, med dusker på ørene og store, ovale øyne plassert vidt fra hverandre.

Farger

Pelsen kan ha alle farger og mønstre, inkludert maskefarger, med og uten hvitt. Øynene er enten grønne, oransje eller kobberfarget. Det er noen sibirkatter som har blå øyne, men det er uvanlig og ses ofte i kombinasjon med hvit pels.

Pelspleie

Pelsen er tett og halvlang i tre lag, med vanntette dekkhår. Pelsen må børstes en gang i uken for å forebygge floker og knuter i pelsen. Bruk en metallkam eller børste for å holde pelsen glatt. Det kan hende du må børste oftere på våren når sibirkatten røyter all vinterpelsen.

Den vanntette pelsen kan gjøre det vanskelig å sjamponere sibirkatten. Men det er heldigvis sjeldent behov for det dersom du børster katten regelmessig.

Spesielt for rasen

Sibirkatter er kjent for å være glad i vann, så ikke bli overrasket om du har en katt som drikker fra springen eller plasker i fuglebadet. Noen mener at sibirkatten er en allergivennlig rase og et godt valg for personer med allergi eller astma, men det finnes ingen vitenskapelige bevis for det.

Arvelige sykdommer

Sibirkatter er stort sett en sunn rase, men som de fleste katteraser kan de være disponert for arvelige sykdommer. En vanlig arvelig sykdom som finnes i rasen er hypertrofisk kardiomyopati (HCM). Dette er den vanligste formen for hjertesykdom hos katter. Sykdommen gir fortykkelse av hjertemuskelen, og kan oppdages ved hjelp av en EKG-undersøkelse.

Du bør velge en oppdretter som tester sibirkatter for HCM, og ikke avler på katter som har sykdommen.

Mat

Sibirkatten er ikke fullt utvokst og muskelsatt før femårsalderen, og de vokser mye i løpet av det første halvannet året. Det er viktig at den får riktig mengde fôr for at den skal vokse seg sterk og nå full størrelse. I løpet av første halvannet år kan det være lurt å fôre sibirkatten kattungemat for å sikre at den får i seg nok næringsstoffer.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Møt våre veterinærer på mobilen!

Vil du snakke med en veterinær om valget av katterase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

Last ned appen

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.