Sphynx

Den hårløse Sphynx -katten er lett å gjenkjenne på grunn av sitt spesielle utseende. De store ørene, sitronformede øyne og rynkete hud som ligner semsket skinn gjør den unik. Men katten er også en trofast venn som elsker kos og ønsker å være din følgesvenn. Dette er en intelligent, nysgjerrig og kjærlig pusekatt.

Raske fakta

Hver katt er et unikt individ med egen personlighet, og egenskapene er også forskjellige innen rasen
 • Hengivenhet

  Hvor mye hengivenhet du kan forvente.
 • Barnevennlig

  Noen katter har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
 • Energinivå

  Hvor aktiv denne rasen pleier å være.
 • Pelsstell

  Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
 • Røyting

  Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller.
 • Snakkesalighet

  Hvor mye pleier disse kattene å "snakke".

Bakgrunn

Sphynxen ble opprinnelig kalt canadisk hårløs, og oppstod i Toronto, Canada i 1866. I et kull med korthårede kattunger ble det født en hårløs kattunge, som et resultat av en naturlig genetisk mutasjon. Dette var ikke det første eksemplet på nakne katter. Et par nakenkatter hadde blitt kjent i Mexico i forrige århundre, men de var ikke i slekt med den moderne sphynx.

Siden da har sphynx blitt krysset med vanlige korthårskatter, og deretter avlet tilbake til hårløs for å skape en genetisk frisk og sunn rase. Siden likheten til kattene som er sett i forhistoriske egyptiske hieroglyfer er slående, ble katten senere kalt sphynx. Rasens unike utseende har høstet oppmerksomhet fra mange katteelskere.

Sphynx ble anerkjent som rase av TICA (The International Cat Association) i 2005, the Cat Fanciers Association i 2002 og flere uavhengige katteklubber i Europa, selv om rasestandarden varierer noe.

Personlighet

Sphynx er en nysgjerrig, intelligent og veldig vennlig katt kjent for sin utadvendte oppførsel og kjærlighet til eierne. Katten sover ofte med deg under dyna, krøller seg i fanget ditt eller sitter på skuldrene dine. Det er en kosete og kjærlig rase som alltid ønsker å være nær deg. Det er delvis fordi den søker varme, men også fordi den elsker oppmerksomhet og kos. Begrepet «borrelås-katt» brukes ofte om sphynx siden de ønsker å være inntil deg hele tiden, og det stemmer bra.

Sphynx kommer også godt overens med hunder og andre kjæledyr. De er faktisk en av de mer hundelignende katterasene; de hilser eierne i døra og er vennlig når de møter fremmede.

Sphynx er også en aktiv og akrobatisk katt som elsker å vise seg frem for å få oppmerksomhet. Den nøler ikke med å kreve oppmerksomhet. Deres søte vesen følges også av en god humoristisk sans. De prøver alltid å finne en ny måte å underholde deg på. De er veldig lekne og finner på ulike aktiviteter i huset for å underholde seg selv.

Utseende, størrelse og vekt

Sphynx er en liten til mellomstor katt med et spesielt utseende, med sin nakne, rynkete hud og store ører. Rasen har en slank, muskuløs kropp som er tett og tung med tanke på størrelsen. Hannkatter veier omtrent 3,5-5 kg, og hunnkatter 3-4 kg.

Hodet er trekantformet, med lang avstand mellom øynene og fremtredende kinnbein som gir assosiasjoner til kattene i det gamle Egypt, en likhet som ga inspirasjon til navnet på rasen. Bortsett fra at de er hårløs, er det mest bemerkelsesverdige med sphynx de store, trekantformede ørene som ligner de på en flaggermus, og gir katten et utseende som kan minne om et slags søtt romvesen. Sphynx bruker tærne som fingre for å undersøke alt som fanger interessen.

Farge

Til tross for at de er hårløse så kan sphynx katter se ganske forskjellige ut. Ulike mønstre vises faktisk på huden og i det lille håret de har. De kan være ensfarget (hvit, svart, rød, brun, lilla) eller mønstrede (bicolor, calico, tabby, skilpadde, maskefarget)

Pelspleie

Selv om sphynx ser ut til å være helt skallet ved første øyekast, vil nærmere undersøkelse avdekke et veldig fint, kort lag med dunhår som gir huden en semsket følelse, og som gjør den veldig myk. Det er umulig å ikke ville kose med denne søtnosen.

Men hvis du vil ha en sphynx fordi du tror du ikke trenger å bruke tid på å pleie den, bør du tenke deg om på nytt. Kroppen blir fettete, og må bades et sted mellom ukentlig og månedlig for å unngå tilstoppede porer og fettflekker på møbler og klær. Selv om sphynx må bades, betyr ikke det nødvendigvis at den liker det. Prøv å gjøre det til en hyggelig stund, så er det mer sannsynlig at den kommer til å like badingen og oppmerksomheten den får.

Spesielt for rasen

Bortsett fra det mest åpenbare, at rasen er hårløs med et søtt, alien-lignende ansikt, er det noen flere ting som er spesielle.

Sphynx kan være hårløs, men de er faktisk ikke allergivennlige. De produserer fortsatt flass, døde hudceller som kan forårsake allergi. Og det finnes ingen vitenskapelige bevis på at noen rase eller krysning er mer eller mindre allergivennlig enn andre katter.

Det er også en veldig sosial rase, og sphynx elsker å ha selskap. Så hvis du jobber på dagtid, kan det være en god idé å ha to slik at de kan holde hverandre med selskap mens du er borte.

Arvelige sykdommer

Som mange katter kan sphynx være arvelig disponert for hypertofisk kardiomyopati (HCM), som er den vanligste formen for hjertesykdom hos katt. Det gir fortykkelse (hypertofi) av hjertemuskelen.

De har også problemer med huden på grunn av pelsmangelen. De er utsatt for urticaria pimentosa, en hudsykdom som forårsaker skorper og sår på kroppen, og de har høyere risiko for hudkreft. Det er derfor viktig å kontrollere hvor mye sollys de utsettes for. De er også utsatt for å utvikle soppinfeksjoner i huden, og det kan hende de må sjamponeres med soppdrepende sjampo regelmessig.

Mangelen på pels gjør det også vanskelig for dem å opprettholde kroppstemperaturen, det er derfor en god idé å investere i et par gensere til den lille vennen din. Pelsmangelen kan også gi helseproblemer som kattunge, da de er mer mottakelig for luftveisinfeksjoner.

Mat

Kattens kosthold avhenger hovedsakelig av alder, kjønn og aktivitetsnivå. Men det er godt å vite at sphynx elsker mat og sannsynligvis vil spise alt du tilbyr. Følg med på ernæringen, de har et følsomt fordøyelsessystem, så små måltider med jevne mellomrom gjennom dagen er best. Å gi maten på denne måten forbygger at katten blir uinteressert i maten. Pass også på at sphynx har tilgang til rikelig med vann etter et måltid for å unngå dehydrering.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Møt våre veterinærer på mobilen!

Vil du snakke med en veterinær om valget av katterase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

Last ned appen

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.