Tyrkisk van

Tyrkisk van er en aktiv rase som elsker å klatre, hoppe og utforske. De er vennlige og kjærlige, spesielt mot familiemedlemmer. Og overraskende nok er denne pusekatten veldig glad i vann, så ikke bli overrasket om du får selskap i dusjen.

Raske fakta

Hver katt er et unikt individ med egen personlighet, og egenskapene er også forskjellige innen rasen
  • Hengivenhet

    Hvor mye hengivenhet du kan forvente.
  • Barnevennlig

    Noen katter har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
  • Energinivå

    Hvor aktiv denne rasen pleier å være.
  • Pelsstell

    Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
  • Røyting

    Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller.
  • Snakkesalighet

    Hvor mye pleier disse kattene å "snakke".

Bakgrunn

Tyrkisk van er en sjelden og gammel rase som antas å ha sin opprinnelse i Lake Van-området i Tyrkia. Lake Van ligger i fjellene med kalde, lange vintre og relativt varme somre. Rasen har tilpasset seg fysisk ved å utvikle den kashmirlignende -pelsen tykk og lang på vinteren, for så å røyte den semi-langhårete pelsen på sommeren slik at den ser ut som en korthåret katt. Den tilpasset antakeligvis denne egenskapen for at den skulle kunne svømme for å avkjøle seg.

Katten ble kalt tyrkisk katt da den først ble godkjent som rase, men i 1979 ble navnet endret til tyrkisk van for å skille den fra rasen tyrkisk angora, som hadde sitt opphav rundt Ankara, Tyrkia. I 1960 ble den anerkjent som egen rase av FIFe (Fédération Internationale Féline). I Tyrkia blir kattene betraktet som nasjonalskatter, og bevaringen av rasen overvåkes av Turkish College of Agricultulture og Ankara Zoo.

Personlighet

Tyrkisk van er energisk, leken og morsom. Den liker å leke, og er sosial med andre dyr og mennesker. De har en tendens til å utvikle et sterkt bånd med eierne, og krever mye oppmerksomhet. Mange tyrkisk van liker å hoppe, klatre og apportere, og de kan hente leker til deg når de vil ha en lekestund.

Den søte, kjærlige rasen liker å være involvert i det som skjer, og liker å krølle seg sammen i fanget. Men selv om tyrkisk van er en utmerket familiekatt, liker de å kose og bli holdt på egne premisser, og ikke for lenge av gangen. Og selv om de er vennlige katter, liker de ikke å bli dratt i halen eller å bli klappet på halen.

Størrelse, utseende og vekt

Tyrkisk van blir noen ganger forvekslet med sin slektning tyrkisk angora, men de to er veldig ulike i størrelse, pelstype og andre egenskaper. Tyrkisk van er en stor katt med semi-langhåret, kashmirlignende pels, en sterk, kraftig kropp, bredt bryst og lange, muskuløse ben. De har et bredt, kileformet hode, avrundet snute, moderat store ører og avrundede øyne. Øyenfarger kan være blå, ravfarget eller en av hver farge. Den buskete, ekornlignende halen bidrar også til det karakteristiske utseendet

Hannen er mye større og mer muskuløse enn hunnene, som veier 3-6 kg, og hannkatter veier 4-8 kg. Rasen blir ikke helt moden før de er tre til fem år gammel, men de har forventet levetid på 13 år eller mer.

Farger

Tyrkisk van har uvanlige markeringer som kalles «van mønster», som består av en nesten helt hvit kropp med fargetegninger på ansikt og hale. Rasen kan også ha tilfeldige fargeflekker på kroppen og bena. Denne typen fargemønster ses noen ganger også hos andre raser, og skyldes et gen som kalles «piebald genet», en egenskap man kan finne hos både dyr og mennesker. Vanlige farger er rød og brun, men det kan også være svart, blå, rødtabby, creme og ulike varianter skilpaddefarget.

Pelspleie

Pelsen til tyrkisk van er myk og semi-langhåret. Mens mange katter har tre ulike pelslag, har ikke tyrkisk van underull. Dette gjør at pelsen føles myk som kashmir. Mangelen på underull gir også et elegant utseende. Kattunger og unge katter har mindre utviklet pels enn voksne. Pelsen oppnår ikke full lengde før katten er minst to år gammel. Om sommeren er pelsen kort, mens den blir lengre og tykkere på vinteren.

Det kan se ut som det er mye jobb med pelspleie på en tyrkisk van, men det stemmer ikke. Kjem katten en gang ukentlig, og du er ferdig. Katten kan trenge pelspleie litt oftere på vinteren når pelsen er tykkere. Tyrkisk van liker å leke i vann, men pelsen er uvanlig vannavstøtende. Dette gjør sjamponering av katten utfordrende, men derimot vil pelsen tørke raskt etterpå.

Spesielt for rasen

Mens de fleste katter unngår vann, er tyrkisk van en sterk og dyktig svømmer, så kallenavnet «den svømmende katten» er velfortjent. Tilhengere av denne pelsklingen hevder de har sett katten hoppe inn i dusjen, slå på vannkraner og plaske i vannpytter.

Man vet ikke hvorfor tyrkisk van liker vann, men det sies at rasen utviklet sin kjærlighet for svømming – og sin vannavvisende pels – for å kjøle seg ned eller fiske i Lake Van.

Arvelige sykdommer

Både rasekatter og blandingskatter har varierende forekomst av arvelige helseproblemer. Tyrkisk van er generelt friske, selv om det er rapporter at noen har utviklet en hjertesykdom kalt hypertrofisk kardiomyopati (HCM), som er den vanligste formen for hjertesykdom hos katt. Det er alltid lurt å kjøpe kattunge fra en oppdretter som tilbyr en skriftlig helsegaranti.

Mat

Fordi tyrkisk van allerede er en stor katt, er det viktig å være nøye med maten. Det er viktig å holde den slank for å unngå vektrelaterte helseproblemer, som diabetes og hjertesykdom. Gi katten oppmålt mat til faste tider flere ganger daglig. Rådfør deg med veterinæren din om hvilket fôr som er best for din pelskling.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.