Hund eller katt med nyttårsangst?

Nyttårsaften er en dag mange gleder seg til, for våre kjæledyr derimot kan det være et eneste stort mareritt. De blir utsatt for mange uventede sterke lyder og lysblink gjennom hele dagen. Flere hunder får panikk og løper og gjemmer seg mens kattene blir så redde at de glemmer hvor de bor. Det finnes flere hjelpemidler som kan få din firbente venn gjennom nyttårsaften på en trygg måte. Vi håper disse tipsene kan gjøre feiringen til en fin dag for både eier og kjæledyr.

Forebyggende

Lydtrening

  • Søk på nett f.eks  youtube etter fyrverkerilyder som er beregnet på lydterapi. Det finnes også en cd "Sounds Scary" som er spesielt egnet til dette med torden, fyrverkeri og skuddlyder. Spill av hver dag og øk volumet gradvis. Dette bør gå over uker eller måneder. Ved langsom tilvenning av lydene i trygge omgivelser kan hunder og katter lære at lydene ikke er farlig. Dette kan også brukes på dyr som er redd tordenvær.

 

 Beroligende feromoner

Det finnes preparater som utsonder feromoner

Adaptil er en syntetisk kopi av hundens naturlige feromon (dufter som valpemor utsonder til valpene sine). Dette finnes som diffusor til stikkkontakt (bør settes i nærheten av hundens liggeplass),halsbånd eller spray.

Til katt finnes Feliway som er en syntetisk kopi av kattens feromon. Når katter gnir seg inntil møbler etterlater de feromoner som markerer at deres miljø er trygt og godt. Det finnes både diffusor til vegg og spray.

Adaptil og Feliway kan virke beroligende på noen hunder/katter men ikke alle. Vi anbefaler derfor å teste ut dette på forhånd i 2-3 uker før nyttårsaften for å se om det har effekt. Dette vil ikke fjerne problemet men redusere stresset.

 

Fôr med stressreduserende egenskaper

Fôr med stressreduserende egenskaper finnes både til hund og katt. Royal Canin har utviklet et fòr som heter Calm som kan virke beroligende. Det er anbefalt å begynne å fòre med calm i 2-3 uker før nyttårsaften for best resultat.

 

Sileo

Sileo er et nytt preparat til hund for lindring av akutt engstelse og redsel hos hund utløst av lyd. Hvis du tror Sileo kan være noe for din hund ber vi deg ta kontakt med klinikken i god tid før nyttår for mer informasjon. Det er alltid anbefalt med en helseundersøkelse før bruk av medikamenter.

 

På selve nyttårsaften

  • Ikke la hunden være alene hjemme dersom den er redd for høye lyder eller fyrverkeri. Det kan forsterke ensomhet og frykt. Hvis du må reise bort bør du ta den med. Dersom du har anledning, kan det være fint å ta med hunden til et sted der det ikke er så mye fyrverkerier, f.eks. på hyttetur.

 

  • Hunden din bør ikke oppholde seg sammen med en annen redd hund, dette vil kunne forsterke eller kunne gi en annen hund den bekreftelsen den trenger for å bli redd selv. Derimot vil en svært trygg hund, som ikke bryr seg om fyrverkeri kunne virke beroligende på en hund som er litt usikker.

 

  • Ikke trøst eller vis bekymring ovenfor hunden, dette kan forsterke hundens frykt. Lat som ingenting.

 

  • Noen hunder reagerer mest på lyden av fyverkeriene men andre kan også reagere kraftig på synet av rakettene. Det kan derfor være lurt å sette seg i ett rom der hunden ikke utsettes for mange blinkende lys, evt at man trekker for persienner eller gardiner. Musikk vil også kunne døyve smellene ganske kraftig. Sett gjerne på musikken i god tid, evt ha det på jevnt hele nyttårarsdagen siden smell fra raketter kommer gjennom hele dagen.

 

  • Aktiviser hunden eller katten med innendørs lek, sånn at den får noe annet å tenke på. Gå en lang tur med hunden på ettermiddagen slik at den er sliten når kvelden kommer. Gi dyret mat i god tid før fyrverkeriet starter. En sliten og mett kropp slapper bedre av.

 

Pass på at hunden eller katten ikke kommer seg ut og stikker avgårde. Hvert år stikker redde dyr av og utløser leteaksjoner. Redde dyr kan vandre langt.        

Dersom lyder og smell er et stort problem, bør du søke råd hos veterinær eller atferdsterapeut – og det må gjøres i god tid før neste nyttårsaften. 

 

Tusen takk til AniCura Sørlandet for flott tekst!

Flere nyheter

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.