AniCura setter fokus på seniorer

Bestill en utvidet seniorundersøkelse i mars på alle våre klinikker. Les mer

Pass på Fido når det blir varmt!

I løpet av sommermånedene kommer mange hunder inn til klinikkene våre med heteslag, og vi leser stadig i avisene om at politiet må knuse bilruter for å redde ut dyr i livsfare. Heteslag er en tilstand som fort kan bli livstruende. Siden hunder ikke kan regulere kroppstemperaturen så effektivt som mennesker, er det spesielt viktig å ta vare på hunden sin i sommervarmen.

 

Hva som er en fin og varm sommerdag for oss, kan være veldig slitsomt for hunden. Spesielt hunder med kort snute kan være ekstra følsomme for varme, og lider av heteslag selv ved normale sommertemperaturer.

Hunder har, i motsetning til mennesker, bare noen få svettekjertler i potene, og ellers kan de bare regulere kroppstemperaturen ved pusting/pesing og gjennom slimhinnene i nese, tunge og munn. Raser som mops, fransk bulldog og Boston terrier har ofte problemer med å regulere kroppstemperaturen på grunn av at de har trange luftveier.

Det at heteslag kan oppstå hvis hunden er innestengt på et varmt sted, for eksempel en bil er relativt godt kjent, men det er viktig å være årvåken selv ved lufting og trening i varmt vær.

Sørg alltid for å ha med vann på tur i sommer, og kjøl gjerne ned potene til hunden med kaldt vann. Har du en kort-snutet hund, bør du unngå å gå tur midt på dagen når det er på sitt varmeste og mest solrike!

De første symptomene på heteslag kan være at hunden søker etter vann eller til kalde gulv som kjøler ned magen. Lettere former for heteslag kan behandles av kjæledyreieren selv, men det kan være bra å oppsøke veterinær etterpå for en kontroll av hunden.

Hva kan du gjøre selv ved mistanke om heteslag?

• Prøv å umiddelbart senke kroppstemperaturen ved å gi kaldt vann, og holde hunden i ro.

• Avkjøl kroppen med kjølig, men ikke iskaldt vann. Det er godt å følge med på måling av kroppstemperatur ca. hvert 5. minutt inntil temperaturen har kommet ned til 39,5˚C. Kroppen kan fortsatt bli kjølt ned selv etter at avkjølingen er fullført, fordi pelsen fortsatt er vått 

Hund i varm bil

Selv med moderat ute-temperatur kan temperaturen inne i en bil fort bli farlig høy for dyr. Ser du en hund som sitter i en varm bil, prøv å få tak i eieren av bilen så fort som mulig. Lykkes man ikke, eller hvis situasjonen blir akutt bør

•         Politiet kontaktes

•         Bilruten knuses i nødstilfelle.

•         Bilens registreringsnummer noteres

•         Klokkeslettet noteres

Å handle raskt kan redde liv!  

Når bør dyrlegen oppsøkes?

Om man ikke kan kjøle ned hunden på egen hånd, eller når den viser følgende symptomer:

• Hunden peser kraftig, sikler, har tørre og røde slimhinner, høy puls, angst, og er forvirret.

• Hunden orker ikke å stå opp eller kollapser under tur/lufting. I alvorlige tilfeller blir hunden dehydrert, ustø, får pustevansker og oppkast og blodig diaré.

Om heteslaget er alvorlig, kan hunden havne i sjokk og få sirkulasjonssvikt om ikke akutte tiltak iverksettes raskt. Dette kan raskt ende med at hunden dør. 

Behandling hos veterinær

Normal kroppstemperatur for en hund er vanligvis mellom 38-39˚C. Diagnosen heteslag stilles vanligvis ved å måle temperaturen sammen med hundens symptomer.

Behandlingen tar sikte på å kjøle ned hunden, og å gi væske intravenøst for å opprettholde sirkulasjon og blodtrykket. Blodprøvene analyseres vanligvis for å kontrollere blodets koagulering sammen med andre blodverdier. Hunden må ofte være igjen på klinikken en stund for oppfølgingsblodprøver og overvåking av temperatur, puls, måling av blodtrykk og kontroll av den generelle helsetilstanden.

 

Flere nyheter

 • Pass godt på din eldre firbeinte venn! AniCura setter fokus på seniorer

  Eldre kjæledyr har økt risiko for en rekke aldersrelaterte sykdommer. Regelmessige undersøkelser kan heldigvis avsløre skjulte lidelser og betydelig forbedre livskvaliteten for våre gamle venner. Hos AniCura har vi ekstra fokus på seniorkjæledyr og tilbyr utvidede seniorundersøkelser for tidlig oppdagelse og behandling av aldersrelaterte sykdommer.
   Les mer om dette
  • Åpen dag for kjæledyr i rusmiljøet

   Noen kjæledyreiere er dessverre i en slik situasjon at de ikke alltid kan gi sine dyr forebyggende behandling eller hjelp når de har skader og sykdommer. I samarbeid med Kirkens Bymisjon arrangerer AniCura Dyresykehus Sørlandet åpen dag for kjæledyr i rusmiljøet i Kristiansand.
    Les mer om dette
   • Tur i snø og kulde

    I store deler av landet laver snøen ned, til glede for skientusiaster og vinterelskere, og til frustrasjon for de som ikke investerte i snøfreser i år heller. De aller fleste hunder synes snø er stas. I snøen blir luktene fra andre hunder veldig tydelige, og de blir liggende lenge. Tur er enda mer spennende enn før! Men kulde, salt og skitur kan by på noen utfordringer for våre firbeinte.
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.