Valp død av smittsom leverbetennelse på Østlandet

En vaksinert valp døde nylig av smittsom leverbetennelse.

Valpen, som hadde fått vaksine ved 12 ukers alder, døde av den alvorlige virussykdommen smittsom leverbetennelse, HCC. 

Det er ingen grunn til å tro at vaksinen ikke er god nok, men retningslinjene rundt grunnvaksineringen av valper har ikke tatt høyde for at ikke alle valper får fullgod effekt av vaksine ved 12 uker.

Valper på denne alderen har fremdeles har mange såkalte maternale antistoffer i kroppen. Dette stoffet får valpen fra mor, og det skal gi beskyttese i en tidlig, utsatt fase frem til valpen selv kan bygge opp sitt eget immunforsvar. Dessverre motarbeider det også vaksinens effekt om det finnes for mye av det, noe det gjør for ca. 10% av valper på tolv uker. 

WSAVA, World Small Animal Veterinary Assosiation, har utarbeidet retningslinjer for vaksinering av hund som er strengere enn de som fremkommer i Felleskatalogen. Både AniCura og Veterinærforeningen stiller seg bak disse, og anbefaler nå vaksinering ved 8, 12 og 16 ukers alder. Neste vaksine anbefales gitt når hunden fyller et år, og deretter årlig revaksinering. 

Spør gjerne din AniCura-veterinær om råd om du er usikker på hva du skal gjøre med din hund.  

Flere nyheter

 • Nå er det båndtvang - hvordan kan jeg aktivisere hunden?

  Båndtvang gjelder fra og med fra 1. april til og med 20. august for hund i hele landet. Det er viktig for hunder å få beveget seg og aktivisert seg, selv om det er båndtvang. Vi har derfor samlet noen tips og aktiviter som kan passe, selv om hunden må være i bånd.
   Les mer om dette
  • Flåtten er her!

   Vårvarmen har allerede kommet i store deler av landet, og flåtten blir aktiv ved temperaturer over 4 grader. Mange har allerede funnet flått på sin hund eller katt. Flåttsesongen starter tidlig og varer lenge, og det er på tide å tenke på forebyggende preparater!
    Les mer om dette
   • Kattepest påvist i Agder!

    Flere har sikkert fått med seg at den svært smittsomme sykdommen Parvovirus-infeksjon hos katt, også kalt kattepest er påvist i agder. Vi oppfordrer alle katteeiere til å ta en titt i helsebok og pass, når fikk din katt sin siste vaksine? Er den beskyttet med riktig vaksine?
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.