Valp død av smittsom leverbetennelse på Østlandet

En vaksinert valp døde nylig av smittsom leverbetennelse.

Valpen, som hadde fått vaksine ved 12 ukers alder, døde av den alvorlige virussykdommen smittsom leverbetennelse, HCC. 

Det er ingen grunn til å tro at vaksinen ikke er god nok, men retningslinjene rundt grunnvaksineringen av valper har ikke tatt høyde for at ikke alle valper får fullgod effekt av vaksine ved 12 uker.

Valper på denne alderen har fremdeles har mange såkalte maternale antistoffer i kroppen. Dette stoffet får valpen fra mor, og det skal gi beskyttese i en tidlig, utsatt fase frem til valpen selv kan bygge opp sitt eget immunforsvar. Dessverre motarbeider det også vaksinens effekt om det finnes for mye av det, noe det gjør for ca. 10% av valper på tolv uker. 

WSAVA, World Small Animal Veterinary Assosiation, har utarbeidet retningslinjer for vaksinering av hund som er strengere enn de som fremkommer i Felleskatalogen. Både AniCura og Veterinærforeningen stiller seg bak disse, og anbefaler nå vaksinering ved 8, 12 og 16 ukers alder. Neste vaksine anbefales gitt når hunden fyller et år, og deretter årlig revaksinering. 

Spør gjerne din AniCura-veterinær om råd om du er usikker på hva du skal gjøre med din hund.  

Flere nyheter

 • Skog- eller fjelltur med hunden?

  Båndtvangen er over, jaktsesongen er i gang og vakre høstfarger lokker folk til fjells. Det er fantastisk for hunder å få bevege seg fritt i naturen, men med fri bevegelse kommer det ofte flere skader enn normalt. Her er noen ting du bør tenke på!
   Les mer om dette
  • Flere påkjørsler om høsten

   Om høsten får klinikkene våre inn nesten dobbelt så mange påkjørte dyr som i de lyse sommermånedene, og oktober er verstingen. Kommer vi kanskje litt sent i gang med refleksbruken? Og er det nok med en refleks?
    Les mer om dette
   • Hund i varm bil

    Vi har hatt en uvanlig varm sommer i store deler av landet, og selv en kort stund innelukket i en bil i denne varmen, kan være svært farlig for hunder. Det aller beste er å la hunden være igjen hjemme! Skulle likevel uhellet være ute, er dette det du skal gjøre.
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.