5 fakta om hundens tunge.

Ofte tenker man ikke så mye over hundens tunge, men den kan faktisk mye mer enn å slikke deg i fjeset. Tungen er en essensiell del av hundens munn og hunder bruker blant annet tungen til å drikke, svelge og kjøle seg ned med.

Tungen er en muskel, og som alle andre muskler, så kontrolleres den av nerver. Tungen har mange funksjoner for hunder, og tungen kan også se veldig forskjellig ut. Vi har samlet 5 fakta om hundens tunge!

1. Noen hunder har blå tunge.

Noen hunderaser, for eksempel Chow Chow og Shar-Pei, har blå tunger. Ingen vet helt hvorfor de er blå, men felles for rasene er at de er av kinesisk opprinnelse og tett genetisk beslektet.

De blå tungene kan gjøre det vanskelig for dyrlegen å se visse problemer. Normalt er tungen lyserød, men om hunden for eksempel har lite oksygen i blodet kan man se at tungen blir blåaktig. Dette blir vanskelig å se når tungen alt er blå.

2. Hundetunger er ikke renere enn mennesketunger.

Hundetunger er hverken mer eller mindre rene enn mennesketunger. Både munn hos hund og menneske inneholder mer enn 600 slags bakterier. Derfor er det aldri en god ide å la hunden slikke på din hud om du har sår eller skrammer, eller å slikke på egne sår for den saks skyld.

3. Pelspleie med tungen.

Katter slikker pelsen for å vaske den, og det gjør faktisk hunder også. Hundens tunger er derimot langt mindre effektive, da de er bløte på overflaten, i motsetning til kattens ru og sandpapiraktige tunge.

Slikker hunden din seg uvanlig mye på et bestemt sted, er det en god ide å sjekke pelsen. Det kan gjemme seg et lite sår eller fremmedlegeme.

4. Avkjøling med tungen

Når hunder peser, er det deres måte å kjøle seg ned på. Prosessen kalles også termoregulering. Hunder har ikke svettekjertler over hele kroppen slik som mennesker, men har kun svettekjertler på tredeputene og nesen. Det betyr at hunder ikke kan svette gjennom huden og derfor bruker de tungen til å bli kvitt overskuddsvarme. Når hunden peser, beveger luft seg inn over tungen og i munnen, dette virker avkjølende.

5. Hunder har færre smaksløker enn mennesker.

Hunder har flere smaksløker på tungen enn katter, men lagt fra så mange som vi mennesker har. De har omkring en sjettedel så mange som mennesker. Hunder kan smake bittert, salt, søtt og surt. I motsetning til katter som ikke kan smake søtt.

Forskere mener at hunder primært velger mat ut fra lukten, ikke smaken. Hunder har en fantastisk luktesans og luktesansen spiller en stor rolle for opplevelsen av mat.

Flere nyheter

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.