Hva tenker katten din?

Når det handler om å forstå hvordan dyrene våre tenker, er det forsket mye mer på hundens kognitive evner enn kattens. Men allikevel vet vi i dag en del om hvordan katter forstår og tolker verden. Og de er mye klokere enn vi noen ganger tror!

Kattens hjerne er ganske lik vår

Hvis man sammenligner kattens hjerne med hundens eller menneskets, fins det langt flere likheter enn forskjeller. Som pattedyr har vi den samme strukturen og de samme funksjonene. Katter har en viss forståelse for tid, og de drømmer. Noen studier viser også at katter kan forstå forskjell på antall. Hvis katter lærer at tre prikker gir en belønning og to prikker ikke gjør det, kan de velge riktig antall prikker i forsøk. Som mennesker, kan katten også utvikle demens med alderen.

Kattens hjerne er formet av evolusjonen

Katter er unike idet de er utviklet til å både være jeger og bytte. Mens mennesker og hunder er utviklet til å jakte, så har katten lært å både jakte og gjemme seg. Derfor kan katter være mer redde enn hunder når de møter nye situasjoner eller andre dyr.

På noen måter kan katter virke mer aggressiv enn hunder. Hunder begynte domestiseringen for mer enn 20.000 år siden, mens katten kun har bodd sammen med mennesker i omkring 10.000 år. Derfor vil en katts yndlingsleketøy også typisk være det som stimulerer dens naturlige instinkter. En fjær som trekkes over gulvet, en bamse den kan ødelegge eller en liten leketøymus den kan jage og fange. Selv om katten bor sammen med mennesker og får maten servert, har den fortsatt behov for å få stimulert jaktinstinktene sine.

Katter vet hva du tenker

Selv om katter er glade i å følge sine instinkter og gå på jakt, betyr ikke det at de ikke nyter vårt selskap. Katter vil mye heller være sammen med sin eier enn med fremmede mennesker. Katter kan også få separasjonsangst hvis de forlates av eieren i lang tid. Katten kan ”lese av” våre følelser og skjelne informasjon ut fra vårt stemme- og toneleie.

Den store forskjellen på katters og hunders interaksjon med mennesker er at hunder forventer at vi hjelper dem. Hvis maten er utenfor rekkevidde, vil mange hunder kikke på eieren for hjelp. Katter søker ikke kontakt for hjelp, noe som antagelig betyr at de ikke forstår at vi kan hjelpe dem i den kinkige situasjonen.

Katter kan både lære og huske

Akkurat som mennesker, lærer katter ut ifra observasjoner. Katter har en korttidshukommelse på omtrent 30 sekunder og en god langtidshukommelse. Derfor kan de også huske eieren, selv om han eller hun har vært på ferie.

Katter kan trenes

Når vi snakker om trening, er det typisk at det er hunden som er i sentrum. Men katter er trenbare og kan lære utrolig mange øvelser og triks. Nøkkelen til å trene katten din er å finne ut hva som motiverer den. Hvis du finner den riktige belønningen, kan katten lære de utroligste triks. Klikkertrening er en god metode å trene katter på. Du kan bruke treningen til å lære katten din alt fra morsomme triks til daglig håndtering.

Flere nyheter

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.