Hver tredje tar med husdyret på ferie.

Men mange kjenner ikke til hvilke regler som gjelder ved utenlandsreiser med dyr.

I sommer kommer 35% av landets hund- katt og smådyrseiere til å ta med husdyret på ferien, viser AniCuras nye undersøkelse Husdyrbarometeret. Det finns dog flere ting man bør tenke på når man reiser med dyr. Både hvordan hunden eller katten skal sitte i bilen, og hva slags regler som gjelder for utenlandsreiser.

Å være dyreeier er et stort ansvar, ikke minst når man skal ut å reise. I bilen skal hunden eller katten reise i spesielle transportbur, eller i egnede sikkerhetsbelter, slik at de sitter sikkert. En hund som er løs i bilen er livsfarlig ved en eventuell krasj.

Foruten å se til at husdyrene ikke sitter løst i bilen, er vann og skygge viktig å tenke på på varme sommerdager på veiene. Reiseburet kan gjerne dekkes til med et tynt teppe for å beskytte mot solen. Husk å aldri forlate dyret i en bil i varmen. 

Utenlands – tenk på dette

Ifølge AniCura sin nye undersøkelse planlegger 8 % å ta med husdyret på utenlandsreise i sommer. Men 3 fjerdedeler (77%) av dyreeierne sier at de ikke har kontroll på hvilke regler som gjelder for å reise utenlands med dyr.

Det er dyreeierens sitt ansvar å passe på å oppfylle alle krav for reiser og innførsel i alle land som man passerer eller besøker. Veterinærer vil ofte understreke viktigheten med å vaksinere hunden mot rabies 3 uker før avreise. Se her for gjeldene regler for Norge.

Andre råd før reiser er å se over hvilke typer ormekur eller annen parasittprofylakse som er nødvendig, noe som er forskjellig mellom hvert reisemål – og helst unngå at hunden treffer andre hunder i landet. I mange land er det også båndtvang.

Reisesyke hos hund og katt.

Spesielt unge hunder som ikke er vant med å kjøre bil, kan få reisesyke. Derfor er det bra å trene hunden på kortere bilreiser før en ferietur. En hund som sikler eller kaster opp kan være tegn på reisesyke. Det samme gjelder for katter, som ofte mjauer om de føler seg kvalme. Risikoen for at dyret kaster opp, minsker om man unngår mat et par timer før avreise. Det fins også ulike hjelpemidler, som for eksempel beroligende duftferomoner og kosttilskudd.

Som dyreeier bør man tenke seg godt om og tidlig bestemme seg for om katten eller hunden skal være med på ferien, eller kanskje den har det bedre på et pensjonat eller hos en slektning. Om dyret ikke liker å kjøre bil over lengre tid, har dyret det kanskje best hjemme.

Flere eksempler, råd og tips finns på anicura.no

Flere nyheter

 • Skog- eller fjelltur med hunden?

  Båndtvangen er over, jaktsesongen er i gang og vakre høstfarger lokker folk til fjells. Det er fantastisk for hunder å få bevege seg fritt i naturen, men med fri bevegelse kommer det ofte flere skader enn normalt. Her er noen ting du bør tenke på!
   Les mer om dette
  • Flere påkjørsler om høsten

   Om høsten får klinikkene våre inn nesten dobbelt så mange påkjørte dyr som i de lyse sommermånedene, og oktober er verstingen. Kommer vi kanskje litt sent i gang med refleksbruken? Og er det nok med en refleks?
    Les mer om dette
   • Hund i varm bil

    Vi har hatt en uvanlig varm sommer i store deler av landet, og selv en kort stund innelukket i en bil i denne varmen, kan være svært farlig for hunder. Det aller beste er å la hunden være igjen hjemme! Skulle likevel uhellet være ute, er dette det du skal gjøre.
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.