Katter sjeldnere til veterinær

Til tross for at det finnes langt flere katter enn hunder i Norge, er det flest hunder som kommer til veterinær.

– 60 prosent av hundene kommer jevnlig til veterinær, mens kun hver fjerde katt får tilsvarende oppfølging, sier veterinær Ulrich Ohm ved AniCura Kongsvinger Veterinærklinikk.

Det kan virke som at hunden for mange har høyere status som kjæledyr enn katten. Mens katten gjerne overlates til seg selv, og mange steder ofte bor ute, er hunden en del av familien. Hundene får derfor bedre omsorg.

– Jeg tror det er flere grunner til at katteeierne holder igjen i det lengste. Det kan være vanskelig å se at en katt er plaget eller er syk, for den skjuler ofte at den har smerter. Mange synes også det er krevende å få med seg katten til en veterinær, sier han.

De fleste hunder er forsikret, i motsetning til kattene. Ohm tror mange katteeiere er redd for dyre veterinærregninger.

Venterom for katter

For å legge til rette for kattepasientene gir AniCura nå tettere oppfølging, bedre veiledning av eierne, en rimeligere pris på helseabonnement og separate venterom.

– Tanken er at det skal bli mindre stressende for katt og eier å oppsøke klinikkene. Et venterom med flere andre dyr, og med hunder som bjeffer, er svært stressende for katten, sier Ulrich Ohm.

Monica Alnes i Norske Rasekattklubbers Riksforbund  mener altfor mange katteeiere kvier seg for å oppsøke veterinær.

– Alle tiltak som gjør terskelen lavere er viktig for en bedre kattehelse. Katter bør sjekkes av veterinær minst én gang i året, sier hun.

Katter er særlig plaget av tannsykdommer, som kan gi store smerter.

– Mange katter lider i årevis fordi tannrøttene smuldrer opp sakte. Hadde de kommet til en årlig kontroll, kunne de sluppet dette, sier Alnes.

Også vaksinering er viktig, og katter som ikke skal brukes i avl er det lurt å kastrere eller sterilisere. Dessuten bør alle katter ID-merkes, er hennes råd.

Katte-aids

Folk reiser nå mer med kjæledyrene sine. Det har ført til flere sykdommer blant norske katter.

– Vi ser en økning av ulike virussykdommer, blant annet katte-aids. Sykdommen kan ikke sammenliknes helt med aids hos mennesker, og sprer seg hovedsakelig via spytt og ikke blod. Men i likhet med menneskesykdommen kan virussykdommen sjelden behandles, sier Ulrich Ohm ved AniCura Dyreklinikk.

Han mener villkattene er med på å gjøre problemet større.

– Villkatter kommer nesten aldri til veterinær, og blir ikke kastrert. De streifer rundt og kommer ofte i slagsmål. Gjennom bitt spres flere sykdommer, sier han.

Forebyggende tiltak som sterilisering og kastrering, og ansvarsfullt kattehold i form av vaksinering og regelmessig veterinærbesøk, vil redusere antallet villkatter og hindre at sykdommer sprer seg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flere nyheter

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.