Slik unngår du at hunden din får frostskader.

Vinter, snø og kulde påvirker også husdyrene våre og øker risikoen for at hunder får frostskader. Spesielt små hunder og hunder med tynn pels får lettere frostskader. Ofte er det ører, labber, haletipp, nese og pung som rammes.

Mens noen hunderaser er avlet for å klare ekstrem kulde, behøver andre hunder å beskyttes mot kulden for å ikke få frostskader. I verste fall kan kulden føre til vevsdød eller nedkjøling (hypotermi). Jo lengre og tykkere pels, desto bedre beskyttelse har hunden mot kulden. Valper og mindre hunder er ofte mer følsomme.

Nå når det er veldig kaldt ute, er det viktig å ta hensyn til hundens evne til å håndtere kulde. Samtidig behøver alle hunder å få komme og på luftetur og da hjelper det med varmedekken og at hunden får bevege seg så mye som mulig for å holde sirkulasjonen i gang.

Hvordan vet jeg om hunden min har fått frostskader?

Symptomene på frostskader kan variere utfra omfang. Hundens hud, for eksempel på ørene og hale kan bli hvit, hård og kald, noen ganger kan blemmer forekomme. Hunden kan også få en stikkende smerte og skjelvinger lignende som hos mennesker. Huden kan i noen partier oppleves som rød eller blå i fargen. Ved vevsdød blir huden til slutt svart.

En nedkjølt hund må med en gang varmes med kroppsvarme for eksempel fra et menneske eller ved hjelp at tepper. Lunken drikke kan også hjelpe. Om du mistenker at hunden din har fått frostskader bør du kontakte veterinær for behandling.

Anicura`s Beste Tips. Beskytt hunden i vinterkulda:  

 • La ikke hunden stå bundet ute når det er kaldt. Også en kald bil kan medføre risiko for frostskader.
 • Pass på at hunden beveger seg så mye som mulig og holder i gang sirkulasjonen når dere er på tur.
 • Vær forsiktig med is, hunden kan skli eller i verste fall kan hunden gå igjennom isen.
 • Forebygg frostskader på labbene med å smøre den med potesalve eller voks. Tørk hundens labber nøye etter turen.
 • Små hunder og hunder med kort pels kan gjerne bruke et vinterdekken når det er minusgrader.
 • Unngå å gå med hunden på veger med mye veisalt – det gjør vondt på labbene.

 

Flere nyheter

 • Skog- eller fjelltur med hunden?

  Båndtvangen er over, jaktsesongen er i gang og vakre høstfarger lokker folk til fjells. Det er fantastisk for hunder å få bevege seg fritt i naturen, men med fri bevegelse kommer det ofte flere skader enn normalt. Her er noen ting du bør tenke på!
   Les mer om dette
  • Flere påkjørsler om høsten

   Om høsten får klinikkene våre inn nesten dobbelt så mange påkjørte dyr som i de lyse sommermånedene, og oktober er verstingen. Kommer vi kanskje litt sent i gang med refleksbruken? Og er det nok med en refleks?
    Les mer om dette
   • Hund i varm bil

    Vi har hatt en uvanlig varm sommer i store deler av landet, og selv en kort stund innelukket i en bil i denne varmen, kan være svært farlig for hunder. Det aller beste er å la hunden være igjen hjemme! Skulle likevel uhellet være ute, er dette det du skal gjøre.
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.