Mens noen hunderaser er avlet for å klare ekstrem kulde, behøver andre hunder å beskyttes mot kulden for å ikke få frostskader. I verste fall kan kulden føre til vevsdød eller nedkjøling (hypotermi). Jo lengre og tykkere pels, desto bedre beskyttelse har hunden mot kulden. Valper og mindre hunder er ofte mer følsomme.
Nå når det er veldig kaldt ute, er det viktig å ta hensyn til hundens evne til å håndtere kulde. Samtidig behøver alle hunder å få komme og på luftetur og da hjelper det med varmedekken og at hunden får bevege seg så mye som mulig for å holde sirkulasjonen i gang.
Hvordan vet jeg om hunden min har fått frostskader?
Symptomene på frostskader kan variere utfra omfang. Hundens hud, for eksempel på ørene og hale kan bli hvit, hård og kald, noen ganger kan blemmer forekomme. Hunden kan også få en stikkende smerte og skjelvinger lignende som hos mennesker. Huden kan i noen partier oppleves som rød eller blå i fargen. Ved vevsdød blir huden til slutt svart.
En nedkjølt hund må med en gang varmes med kroppsvarme for eksempel fra et menneske eller ved hjelp at tepper. Lunken drikke kan også hjelpe. Om du mistenker at hunden din har fått frostskader bør du kontakte veterinær for behandling.
Anicura`s Beste Tips. Beskytt hunden i vinterkulda:
- La ikke hunden stå bundet ute når det er kaldt. Også en kald bil kan medføre risiko for frostskader.
- Pass på at hunden beveger seg så mye som mulig og holder i gang sirkulasjonen når dere er på tur.
- Vær forsiktig med is, hunden kan skli eller i verste fall kan hunden gå igjennom isen.
- Forebygg frostskader på labbene med å smøre den med potesalve eller voks. Tørk hundens labber nøye etter turen.
- Små hunder og hunder med kort pels kan gjerne bruke et vinterdekken når det er minusgrader.
- Unngå å gå med hunden på veger med mye veisalt – det gjør vondt på labbene.