Xylitol - her er de farlige produktene!

De fleste hundeeiere vet at sjokolade, løk, druer m.m. er farlige for hunder å spise. Matvarer som ellers er ufarlige for mennesker. Men ikke alle vet at xylitol kan være livsfarlig for hunder. Xylitol er ett sukkeralkohol, som brukes som erstatning for sukker i mange matvarer.

Xylitol utløser en voldsom frigivelse av insulin hos hunden og symptomer på forgiftning kan være:

• Akutt svakhet
• Ustødig gange
• Oppkast

Innen ganske kort tid kan hunden gå i koma, og avhengig av mengden xylitol hunden har fått i seg kan den også få leversvikt.

Xylitol fins i flere og flere matvarer og produkter, og er derfor viktig å være oppmerksom på.

Xylitol i tyggegummi

Hvis tyggegummien er sukkerfri, kan du være nesten helt sikker på at det er xylitol i den. Ganske få biter tyggegummi kan gi alvorlig forgiftning, avhengig av hvor mye xylitol det er i tyggegummien og hundens størrelse. 
Pass alltid på å holde tyggegummi utenfor nysgjerrige hunders rekkevidde.

Xylitol i tannkrem og munnskyll.

Tannkrem og munnskyll har vanligvis et lavere innhold av xylitol enn tyggegummi, men er fortsatt farlig for hunder. Xylitol tilsettes på grunn av den søte smaken og fordi det forebygger plakk.

Bruk alltid tannkrem som er laget til hunder hvis du børster tennene på hunden din. Pass på så din tannkrem og munnskyll er utenfor rekkevidde for hunden.

Xylitol i bakverk

Xylitol blir mer og mer brukt i bakverk. Det kan være en god erstatning for sukker, om man er for eksempel diabetiker.

Xylitol i sukkerfrie matvarer

Vi har et større utvalg av sukkerfrie matvarer på markedet enn noen gang. Det er alt fra ketchup og yoghurt til proteinbarer og sauser. Kikk på ingredienslisten på produktet, før du lar hunden din smake.

Xylitol i medisin.

Xylitol fins i flere typer medisin, fra brusetabletter til hostesaft. Hold alltid medisin utenfor rekkevidde for din hund.

Xylitol i kremer og deodoranter.

Xylitol er med på å holde et produkt fuktig. Derfor brukes det også i noen deodoranter og kremer. Mange hunder liker godt å slikke på hud som er nysmurt. Pass på å holde slike produkter utenfor rekkevidde for din hund.

Er du i tvil om din hund kan være forgiftet med xylitol? Ring alltid dyrlegen og be om råd.

Flere nyheter

 • Åpen dag for kjæledyr i rusmiljøet

  Noen kjæledyreiere er dessverre i en slik situasjon at de ikke alltid kan gi sine dyr forebyggende behandling eller hjelp når de har skader og sykdommer. I samarbeid med Kirkens Bymisjon arrangerer AniCura Dyresykehus Sørlandet åpen dag for kjæledyr i rusmiljøet i Kristiansand.
   Les mer om dette
  • Tur i snø og kulde

   I store deler av landet laver snøen ned, til glede for skientusiaster og vinterelskere, og til frustrasjon for de som ikke investerte i snøfreser i år heller. De aller fleste hunder synes snø er stas. I snøen blir luktene fra andre hunder veldig tydelige, og de blir liggende lenge. Tur er enda mer spennende enn før! Men kulde, salt og skitur kan by på noen utfordringer for våre firbeinte.
    Les mer om dette
   • Tips til valentinsdagen

    Det renner over av gavetips og idéer til romantiske gester for tiden – og vi er ikke dårligere! Vi elsker jo våre firbeinte venner til månen og tilbake. Men hva ønsker egentlig Fido og Mons seg i gave?
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.