Med dyr i bilen

Varme biler og dyr er en farlig kombinasjon. Hvert år får vi hunder med heteslag inn på klinikkene, og dessverre er det noen av disse som ikke overlever overopphetingen. Med enkle grep gjør du bilturen kjølig og trygg for de firebente.

Det er spesielt hunder vi må behandle for heteslag fordi de er mer i bil enn andre dyr, men katter og andre mindre kjæledyr er like utsatt for livstruende overoppheting om de blir satt igjen i en varm bil på en solskinnsdag.

Selv om tanken om å ha hunden med i bilen er god er det ofte forglemmelser eller faktorer utenfor dyreeiers kontroll som gjør at uhell skjer. Bilen blir kanskje parkert i skyggen, men mens bilfører er borte har solen flyttet på seg. Kanskje skal du bare en liten tur i butikken, men treffer på en nabo eller venn og blir stående å prate. Temperaturen stiger fort i en bil, og det trenger ikke være spesielt varmt utenfor. Mange tilfeller av overoppheting skjer når det er overskyet, fordi eier ikke tenker på at også blir varmt selv om ikke solen er fremme. Å rulle ned vinduet noen centimeter hjelper heller ikke på temperaturen inne i kupeen.

Hunder er ute av stad til å svette for å regulere kroppstemperatur, og må blant annet pese for å bli kvitt overskuddsvarme. Det som skjer i bilen når temperaturen stiger, er at hunden først begynner å pese og sikle. Den mister mye væske samtidig med at luftfuktigheten i bilen blir høyere. Dette gjør at pesingen ikke lenger kjøler hunden ned, og kroppstemperaturen begynner å stige. Dehydreringen og den økte kroppstemperaturen er først svært ubehagelig, og om det ikke stoppes gir det skade på indre organer, som i verste fall kan føre til døden.

Hvis du ser et dyr som er innesperret i en bil i varmen er det fornuftig først å prøve å få tak i eier. Ved å sende en SMS til Statens vegvesen (telefonnummer 2282) med kodeord REGNR (mellomrom) og så registreringsnummeret på bilen (eksempel REGNR AB12345) får du opplysninger om bilens registrerte eier. Om dette ikke fører frem skal du kontakte politiet på 02800. I verste fall, om dyret lider og du bedømmer situasjonen til å være akutt, kan du forsøke å bryte deg in i bilen for å hjelpe. Du må i så fall være beredt på å forklare deg for politiet om hvorfor det var nødvendig å bryte seg inn.

Skal du hjelpe en hund eller katt som er overopphetetmå du kjøle ned dyret så raskt som mulig. Vann er det beste, og det skal ikke være iskaldt, det kan forverre situasjonen. Hell vann over pelsen til hunden, og om den er bevisst så forsøk å få den til å drikke. Har du mulighet til å legge den i et badekar eller lignende, er det fint. Om ikke kan du væte ut et håndkle eller et plagg og legge det mot hundens buk og bryst. 

Få hunden til veterinær snarest.

Også når du kjører i bilen kan det bli varmt for hunden eller katten. Solen står kanskje inn i bagasjerommet der buret står, og det er ikke god sirkulasjon i luften med all bagasjen. Tenk på dette når du pakker, og tenk på hvordan du plasserer buret. Eventuelt kan du bruke alternativ solskjerming også i bakruten.

Vi trenger alle mer væske i varmen, og dette gjelder selvsagt også Mons og Fido. Husk på hyppige pauser med mye væske.

Flere nyheter

    Error

    An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.