Høyrepotede hunkatter og venstrepotede hannkatter

Vi mennesker blir inndelt i høyrehendte og venstrehendte, alt etter hvilken hånd vi skriver med. En ny studie viser at katter også kan inndeles i høyrepotede og venstrepotede, alt etter hvilken pote de bruker til å for eksempel strekke seg etter en godbit.

Studiet er utgitt i fagbladet for dyreadferd The Journal of Animal Behaviour, og viser overraskende nok at det er en kjønnsmessig forskjell på katter og hvilken pote de foretrekker å bruke.

Forskerne observerte kattene i kjemmet deres, og undersøkte hvilken pote de brukte først, når de strakte seg etter mat, når de gikk ned trapper og når de gikk opp i kattedoen. Å strekke seg etter mat og gå ned trapper var de aktivitetene hvor flest katter hadde en potepreferanse. Her valgte henholdsvis 73 % og 70 % av kattene den samme poten, mens 66% valgte den samme poten først når de gikk opp i kattedoen.

Forskerne undersøkte også om kattene hadde en yndlingsside å ligge på, når de slappet av, men her var det kun 25% av kattene, som hadde en preferanse.

Mens de fleste mennesker er høyrehendte, er det ikke på samme måte en generell tendens i potevalg hos kattene, men den enkelte katt har en favorittpote. Det viste seg at forskjellene var store mellom hann- og hunkatter. Hunkatter hadde en generell tendens til å bruke høyre pote mest, mens hannkatter hadde en tendens til å bruke venstre pote mest.

Så kanskje er det større sjans for suksess, om du gir din hunkatt high five med høyre hånd og din hankatt en high five med venstre hånd?

 

Flere nyheter

 • Nå er det båndtvang - hvordan kan jeg aktivisere hunden?

  Båndtvang gjelder fra og med fra 1. april til og med 20. august for hund i hele landet. Det er viktig for hunder å få beveget seg og aktivisert seg, selv om det er båndtvang. Vi har derfor samlet noen tips og aktiviter som kan passe, selv om hunden må være i bånd.
   Les mer om dette
  • Flåtten er her!

   Vårvarmen har allerede kommet i store deler av landet, og flåtten blir aktiv ved temperaturer over 4 grader. Mange har allerede funnet flått på sin hund eller katt. Flåttsesongen starter tidlig og varer lenge, og det er på tide å tenke på forebyggende preparater!
    Les mer om dette
   • Kattepest påvist i Agder!

    Flere har sikkert fått med seg at den svært smittsomme sykdommen Parvovirus-infeksjon hos katt, også kalt kattepest er påvist i agder. Vi oppfordrer alle katteeiere til å ta en titt i helsebok og pass, når fikk din katt sin siste vaksine? Er den beskyttet med riktig vaksine?
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.