Hva ønsker Fido og Mons seg i julen?

Julen står for døren, og vi gleder oss. Men gjør våre firbeinte venner det samme?

Kjæledyra våre har ingen forhold til jul og høytid, og har ikke evnen til å glede seg til noe slik vi har. De lever i nuet! For hunder og katter er rutiner viktig. De er vanedyr, og kan lett bli stresset når ting står på hodet, trær blir slept inn i stua og huset fylles opp av pynt, levende lys og mennesker. Pass på at rutinene for dem er så like som mulig det de er vant med, så gjør du julen så behagelig som mulig for de firbente. Dette gjelder mat, tur og hvile.

 

Flere av tingene vi koser oss med i førjulstida og i ferien, er direkte farlige for dyrene våre. Det står sjokolade, druer og kanskje rosiner fremme, det blafrer i levende lys, det pyntes med planter som er vakre, men giftige å spise for både hund og katt.

 

Det er fristende å gi litt ekstra, men ikke gjør det fra menneskenes julemat. Fett og salt går igjen i nesten de fleste juleretter, og dette kan skape magetrøbbel og sykdom for hund og katt. I tillegg kommer kaloriene! Snacks som står fremme kan være giftig, hunder skal ikke spise sjokolade, druer eller rosiner.

 

Andre ting man bør passe på er levende lys, katter kan lett få brent bort værhår eller pels om de stryker seg langs adventsstaken, og glade hundehaler veiver fort over tente lys. Mange av de klassiske juleplantene er ikke bra for hund og katt. Har du et kjæledyr som gjerne tygger litt på plantene i vinduskarmen, bør du styre unna amaryllis, juleroser, hyasint, julestjerne og misteltein. Liljer er også giftige for katter.

 

Vi fyller opp huset med pynt i julen, og mye er knuselig. Pass på at ikke lekne hunder og kater får tak i kuler og annet som kan knuse og skjære opp potene. Band og lenker er også svært farlige om de blir svelget ned, og kan lage mye ugagn i tarmene. I verste fall må de opereres ut.

 

Når alt dette er sagt, er julen en fin tid for å bruke mer tid med både to- og firbeinte familiemedlemmer. I stedet for ekstra julegodis – gå heller en ekstra tur! Lek i snøen eller kast ball! Eller lek innendørs med katten. Øverst på ønskelisten til de fleste står tid sammen med familien!

 

 

 

Flere nyheter

 • Nå er det båndtvang - hvordan kan jeg aktivisere hunden?

  Båndtvang gjelder fra og med fra 1. april til og med 20. august for hund i hele landet. Det er viktig for hunder å få beveget seg og aktivisert seg, selv om det er båndtvang. Vi har derfor samlet noen tips og aktiviter som kan passe, selv om hunden må være i bånd.
   Les mer om dette
  • Flåtten er her!

   Vårvarmen har allerede kommet i store deler av landet, og flåtten blir aktiv ved temperaturer over 4 grader. Mange har allerede funnet flått på sin hund eller katt. Flåttsesongen starter tidlig og varer lenge, og det er på tide å tenke på forebyggende preparater!
    Les mer om dette
   • Kattepest påvist i Agder!

    Flere har sikkert fått med seg at den svært smittsomme sykdommen Parvovirus-infeksjon hos katt, også kalt kattepest er påvist i agder. Vi oppfordrer alle katteeiere til å ta en titt i helsebok og pass, når fikk din katt sin siste vaksine? Er den beskyttet med riktig vaksine?
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.