Hva ønsker Fido og Mons seg i julen?

Julen står for døren, og vi gleder oss. Men gjør våre firbeinte venner det samme?

Kjæledyra våre har ingen forhold til jul og høytid, og har ikke evnen til å glede seg til noe slik vi har. De lever i nuet! For hunder og katter er rutiner viktig. De er vanedyr, og kan lett bli stresset når ting står på hodet, trær blir slept inn i stua og huset fylles opp av pynt, levende lys og mennesker. Pass på at rutinene for dem er så like som mulig det de er vant med, så gjør du julen så behagelig som mulig for de firbente. Dette gjelder mat, tur og hvile.

 

Flere av tingene vi koser oss med i førjulstida og i ferien, er direkte farlige for dyrene våre. Det står sjokolade, druer og kanskje rosiner fremme, det blafrer i levende lys, det pyntes med planter som er vakre, men giftige å spise for både hund og katt.

 

Det er fristende å gi litt ekstra, men ikke gjør det fra menneskenes julemat. Fett og salt går igjen i nesten de fleste juleretter, og dette kan skape magetrøbbel og sykdom for hund og katt. I tillegg kommer kaloriene! Snacks som står fremme kan være giftig, hunder skal ikke spise sjokolade, druer eller rosiner.

 

Andre ting man bør passe på er levende lys, katter kan lett få brent bort værhår eller pels om de stryker seg langs adventsstaken, og glade hundehaler veiver fort over tente lys. Mange av de klassiske juleplantene er ikke bra for hund og katt. Har du et kjæledyr som gjerne tygger litt på plantene i vinduskarmen, bør du styre unna amaryllis, juleroser, hyasint, julestjerne og misteltein. Liljer er også giftige for katter.

 

Vi fyller opp huset med pynt i julen, og mye er knuselig. Pass på at ikke lekne hunder og kater får tak i kuler og annet som kan knuse og skjære opp potene. Band og lenker er også svært farlige om de blir svelget ned, og kan lage mye ugagn i tarmene. I verste fall må de opereres ut.

 

Når alt dette er sagt, er julen en fin tid for å bruke mer tid med både to- og firbeinte familiemedlemmer. I stedet for ekstra julegodis – gå heller en ekstra tur! Lek i snøen eller kast ball! Eller lek innendørs med katten. Øverst på ønskelisten til de fleste står tid sammen med familien!

 

 

 

Flere nyheter

 • Skog- eller fjelltur med hunden?

  Båndtvangen er over, jaktsesongen er i gang og vakre høstfarger lokker folk til fjells. Det er fantastisk for hunder å få bevege seg fritt i naturen, men med fri bevegelse kommer det ofte flere skader enn normalt. Her er noen ting du bør tenke på!
   Les mer om dette
  • Flere påkjørsler om høsten

   Om høsten får klinikkene våre inn nesten dobbelt så mange påkjørte dyr som i de lyse sommermånedene, og oktober er verstingen. Kommer vi kanskje litt sent i gang med refleksbruken? Og er det nok med en refleks?
    Les mer om dette
   • Hund i varm bil

    Vi har hatt en uvanlig varm sommer i store deler av landet, og selv en kort stund innelukket i en bil i denne varmen, kan være svært farlig for hunder. Det aller beste er å la hunden være igjen hjemme! Skulle likevel uhellet være ute, er dette det du skal gjøre.
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.