Kattepest

Foreningen for omplassering av dyr, FOD, skriver på sine Facebook-sider i dag om flere tilfeller av kattepest i Østfolds-området. Vi har hittill ikke hatt noen tilfeller på noen av AniCura-klinikkene i området, men velger likevel å dele informasjon om virussykdommen, siden den er akutt og alvorlig.

Kattepest er en svært alvorlig infeksjon som kan være livstruende, spesielt for unge individer. Dessverre er det ikke alle som vaksinerer kattene sine mot kattepest, og av denne grunn er ikke smitten helt uvanlig. Viruset som gir kattepest heter parvovirus. Vaksinen gir god beskyttelse mot parvosmitte/kattepest.

Viruset er svært motstandsdyktig og kan overleve flere år i miljøet. Det er derfor viktig at selv innekatter vaksineres ettersom eieren potensielt sett kan ta med seg virus på sine klær og sko.

Symptomer

Infeksjon med parvovirus gir oftest høy feber, kraftig nedsatt allmentilstand, intensive brekninger og blodig diaré, samt buksmerte. Diaré kan forårsake et kraftig væsketap. Sykdomsforløpet kan være svært raskt. 

Diagnose

Diagnose stilles ved hjelp av en avføringsprøve der man påviser viruset. Dette er en hurtigtest som ofte kan utføres direkte på klinikken. Det kan i blant være nødvendig med flere prøvetakninger for å påvise virus.

Behandling

Behandling består av symptomatisk behandling i form av væskebehandling.

Ved mistanke om parvosmitte er det svært viktig å opprettholde gode hygienerutiner for å minimere smitterisiko. Katten må ikke omgås andre katter og kan ikke gå ut.

Flere nyheter

    Error

    An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.