Veterinær advarer om lungeorm hos katt!

Kattens lungeorm (Aerostrongylus Abstrosus) får mer og mer oppmerksomhet, da det er mistanke om at dette er en parasitt i fremgang.

Smittekilde

Katter kan få i seg parasitten ved å fange/spise f.eks fugler, frosker og mus som har spist parasittens mellomvert; nemlig snegler. Katten kan også få parasitten gjennom å spise snegler og sneglens slim som er på gress. Alle utekatter har derfor risiko for å bli smittet.

Parasitten vandrer til kattens lunger der den legger egg. Eggene utvikler seg til larver som katten hoster opp, svelger og som så passerer ut med avføringen. Parasitten må via en mellomvert (snegler) for å utvikle seg til et mellomstadie som nye katter får i seg som nevnt over.

Det er usikkert hvor mange katter som bærer parasitten. Mye indikerer at parasitten er mest vanlig på Vestlandet, men det er rapportert om positive prøver også fra andre steder i landet.

Symptomer

Symptomene varierer. Noen katter har ingen symptomer, og diagnosen stilles først når katten sederes og puster dårlig/har dårlig oksygenopptak i bedøvet tilstand.

Fuktig hoste er relativt vanlig,i tillegg til at katten puster raskere enn vanlig. Hos noen katter ser man renning fra nese og øyne. Det er vanlig med mer alvorlige symptomer på katter med dårlig immunforsvar; f.eks unge katter, hjemløse katter, eldre katter og katter med andre sykdommer.

Diagnose

Parasitten påvises ved at veterinæren finner egg i kattens avføring ved bruk av Baermannstest på klinikken, og rett behandling startes basert på dette. Prøven kan også sendes til eksternt laboratorium for verifisering om man er usikker.

Ikke alle typer ormekurer virker mot lungeorm, og derfor er riktig diagnose før behandling viktig!

Behandling

Behandling startes etter at man har påvist parasitten i kattens avføring.

Behandligen er å gi katten ormekur, og følges opp med avføringsprøver for å sikre at katten er kvitt lungeormen. Kuren må utvides om prøven stadig er positiv.

Ingen ormekur virker forebyggende. Det finnes heller ikke vaksine eller annen forebyggende behandling.

Lungeormen er artsspesifikk, og kan derfor ikke smitte til hunder, kaniner eller menneske!

Flere nyheter

 • Åpen dag for kjæledyr i rusmiljøet

  Noen kjæledyreiere er dessverre i en slik situasjon at de ikke alltid kan gi sine dyr forebyggende behandling eller hjelp når de har skader og sykdommer. I samarbeid med Kirkens Bymisjon arrangerer AniCura Dyresykehus Sørlandet åpen dag for kjæledyr i rusmiljøet i Kristiansand.
   Les mer om dette
  • Tur i snø og kulde

   I store deler av landet laver snøen ned, til glede for skientusiaster og vinterelskere, og til frustrasjon for de som ikke investerte i snøfreser i år heller. De aller fleste hunder synes snø er stas. I snøen blir luktene fra andre hunder veldig tydelige, og de blir liggende lenge. Tur er enda mer spennende enn før! Men kulde, salt og skitur kan by på noen utfordringer for våre firbeinte.
    Les mer om dette
   • Tips til valentinsdagen

    Det renner over av gavetips og idéer til romantiske gester for tiden – og vi er ikke dårligere! Vi elsker jo våre firbeinte venner til månen og tilbake. Men hva ønsker egentlig Fido og Mons seg i gave?
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.