Veterinær advarer om lungeorm hos katt!

Kattens lungeorm (Aerostrongylus Abstrosus) får mer og mer oppmerksomhet, da det er mistanke om at dette er en parasitt i fremgang.

Smittekilde

Katter kan få i seg parasitten ved å fange/spise f.eks fugler, frosker og mus som har spist parasittens mellomvert; nemlig snegler. Katten kan også få parasitten gjennom å spise snegler og sneglens slim som er på gress. Alle utekatter har derfor risiko for å bli smittet.

Parasitten vandrer til kattens lunger der den legger egg. Eggene utvikler seg til larver som katten hoster opp, svelger og som så passerer ut med avføringen. Parasitten må via en mellomvert (snegler) for å utvikle seg til et mellomstadie som nye katter får i seg som nevnt over.

Det er usikkert hvor mange katter som bærer parasitten. Mye indikerer at parasitten er mest vanlig på Vestlandet, men det er rapportert om positive prøver også fra andre steder i landet.

Symptomer

Symptomene varierer. Noen katter har ingen symptomer, og diagnosen stilles først når katten sederes og puster dårlig/har dårlig oksygenopptak i bedøvet tilstand.

Fuktig hoste er relativt vanlig,i tillegg til at katten puster raskere enn vanlig. Hos noen katter ser man renning fra nese og øyne. Det er vanlig med mer alvorlige symptomer på katter med dårlig immunforsvar; f.eks unge katter, hjemløse katter, eldre katter og katter med andre sykdommer.

Diagnose

Parasitten påvises ved at veterinæren finner egg i kattens avføring ved bruk av Baermannstest på klinikken, og rett behandling startes basert på dette. Prøven kan også sendes til eksternt laboratorium for verifisering om man er usikker.

Ikke alle typer ormekurer virker mot lungeorm, og derfor er riktig diagnose før behandling viktig!

Behandling

Behandling startes etter at man har påvist parasitten i kattens avføring.

Behandligen er å gi katten ormekur, og følges opp med avføringsprøver for å sikre at katten er kvitt lungeormen. Kuren må utvides om prøven stadig er positiv.

Ingen ormekur virker forebyggende. Det finnes heller ikke vaksine eller annen forebyggende behandling.

Lungeormen er artsspesifikk, og kan derfor ikke smitte til hunder, kaniner eller menneske!

Flere nyheter

 • Nå er det båndtvang - hvordan kan jeg aktivisere hunden?

  Båndtvang gjelder fra og med fra 1. april til og med 20. august for hund i hele landet. Det er viktig for hunder å få beveget seg og aktivisert seg, selv om det er båndtvang. Vi har derfor samlet noen tips og aktiviter som kan passe, selv om hunden må være i bånd.
   Les mer om dette
  • Flåtten er her!

   Vårvarmen har allerede kommet i store deler av landet, og flåtten blir aktiv ved temperaturer over 4 grader. Mange har allerede funnet flått på sin hund eller katt. Flåttsesongen starter tidlig og varer lenge, og det er på tide å tenke på forebyggende preparater!
    Les mer om dette
   • Kattepest påvist i Agder!

    Flere har sikkert fått med seg at den svært smittsomme sykdommen Parvovirus-infeksjon hos katt, også kalt kattepest er påvist i agder. Vi oppfordrer alle katteeiere til å ta en titt i helsebok og pass, når fikk din katt sin siste vaksine? Er den beskyttet med riktig vaksine?
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.