Oppdatering om sykdomstilfeller hos hund

PRESSEMELDING FRA ANICURA 5. SEPTEMBER 2019

Flere hunder fortsatt alvorlig syke i løpet av de siste dagene er flere hunder blitt alvorlig syke og flere er døde. Årsaken er fortsatt ukjent. Anicura anbefaler alle hundeeiere å ta forhåndsregler og holde et ekstra øye med hunden sin.

Den alvorlige hundesykdommen skaper bekymring hos veterinærer og hundeeiere. Veterinær og kommunikasjonsansvarlig Sasja Rygg hos Anicura er opptatt av å finne ut årsaken til de plutselige dødsfallene. Til tross for intensiv behandling på landets mest avanserte dyresykehus, har flere hunder mistet livet den siste tiden.

- Det finnes ingen felles systematisk oversikt over alle sykdomstilfellene, men det antas at minst et 20-talls hunder har mistet livet så langt. Det meldes om sykdomstilfeller over store deler av Østlandet, men vi kan ikke utelukke at sykdommen spres til andre landsdeler. Det er uklart om det er sammenheng mellom alle de rapporterte tilfellene, sier Rygg.

Følg ekstra med hunden din

Jeg forstår godt at mange hundeeiere er redde nå. Samtidig er det viktig å huske på at litt diaré ikke er uvanlig blant hunder. Symptomene for denne alvorlige sykdommen er blodig eller sprutende diaré, oppkast og raskt svekket allmenntilstand. Oppdager du disse symptomene oppfordrer vi hundeeiere til å kontakte veterinær snarest, sier Rygg.

Hun forteller at sykdommen først ble oppdaget i Oslo-området. I løpet av de siste to dagene er det imidlertid kommet inn meldinger om flere tilfeller andre steder i landet.

Vi kjenner ennå ikke til hvilket agens, altså om det er et virus eller en bakterie som gir sykdommen. Prøver undersøkes nå for å avdekke hvilket smittestoff det er snakk om. Det er derfor for tidlig å si om det er noen sammenheng mellom disse tilfellene. Likevel er det flere likhetstrekk som gjør at vi anbefaler hundeeiere over hele landet til å ta sine forhåndsregler, sier veterinær Rygg.

Enorm pågang på veterinærklinikkene

- Det er ekstrem pågang hos veterinærklinikker over hele landet nå. Mange er usikre, og har behov for informasjon. For å sikre at de som har reelle og alvorlige sykdomstilfeller får hjelpen de trenger, ber vi hundeeiere som ikke ser symptomer med blodig diaré på hunden sin om å vurdere om de må ringe veterinæren, sier Sasja Rygg.

Gode råd til hundeeiere

Til nå er sykdommen observert på østlandsområdet, men på grunn av en uavklart situasjon anbefaler vi alle hundeeiere å følge disse rådene, som også er kommunisert fra Mattilsynet:

· Begrens nærkontakt med andre hunder

· Ikke la hunden hilse på andre hunder på tur

· Unngå at hunden snuser mye i grøften hvor andre hunder har vært

· Dra raskt til veterinæren hvis du oppdager de nevnte symptomene hos din hund

· Følg vaksineanbefalingene veterinæren gir. Parvoviruset kan for eksempel gi alvorlig tarmbetennelse.

· Store ansamlinger som utstillinger og dressurkurs bør unngås, eller gjennomføres på en måte som gjør at kontakten mellom hundene begrenses

· Ring veterinæren før du tar med deg hunden din på klinikken

 

Veterinærinstituttet jobber sammen med Mattilsynet og Veterinærhøgskolen på NMBU for å spore årsaken til dødsfallene og å avklare om det er en sammenheng mellom disse. Videre analyser vil søke å avklare om noen av dødsfallene er forårsaket av smittsom sykdom, og om det i så fall er snakk om et utbrudd.

 

Kontaktinformasjon for pressehenvendelser: Veterinær og kommunikasjonsansvarlig

Sasja Rygg, AniCura

Sasja.rygg@anicura.no

 

 

Flere nyheter

    Error

    An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.