Vi ser hvert eneste år tilfeller av hunder som er skadet i skisporet, forteller Tor Kvinge, veterinær ved AniCura Dyresykehus i Bergen.
Det største problemet med disse skadene er at de ofte er svært alvorlige. Den skaden vi ser oftest, er kutting av akillessenen. Dette er en alvorlig skade som krever a hunden blir operert av en veterinær med svært høy kirurgisk kompetanse for at resultatet skal bli bra. Rekonvalesenstiden er langvarig, og mange hunder får aldri 100 prosent førlighet tilbake i det skadde beinet, forteller Tor.
I tillegg til kuttskader er det også vanlig å få inn hunder som har stikkskader fra staver. Stavene og skiene er ikke så lette for hunden å holde oversikt over, og de kommer ofte for nære eieren eller andre skigåere i løypa. Skader oppstår raskt.
Det kan være lurt å ha med seg førstehjelpsutstyr i tursekken, slik at man selv kan ta seg av såret umiddelbart. Er skadene mer enn overfladiske bør de ses på av veterinær.
Bandasjemateriell og sterilt vann for å vaske sår er viktig innhold i en førstehjelpsmappe. Det samme er kompresser og tape. Dette gjelder selvsagt også resten av året.
Selv om det nå de færreste steder er båndtvang, oppfordrer vi alle til å vise hensyn for alle som er ute og nyter skogens ro. Løse hunder i løypene kan være til irritasjon, samtidig som det kan bli påkjørsler og skader.
For de mindre strabasiøse turene, er det også greit å tenke på at snø mellom potene kan gi små floker og isklumper i pelsen, noe som igjen kan gi gnagsår. Mange hunder vil ha fordel av å bruke snøsokker når de går i snøen, og gjerne et lag fet potesalve for å unngå skader i tredeputene. Ferdes man mye langs veier som strøs med salt, er vanntette potesokker å foretrekke. Saltet svir lett i små rifter i tredeputene til hunden, og kan være svært ubehagelig.
Alt dette til tross : Ha en riktig god tur!