Pass på Fido i løypa!

Vinterferien nærmer seg, og det er høysesong for skiturer, både med og uten hund. Tur i skogen står høyt på de fleste hunders ønskeliste, men husk på at når du får ski på beina, kan du lett skade din firbente turkamerat. Særlig ski med stålkanter kan gjøre stor skade på hundens ben og poter, og kuttskader kan bli svært alvorlige.

Vi ser hvert eneste år tilfeller av hunder som er skadet i skisporet, forteller Tor Kvinge, veterinær ved AniCura Dyresykehus i Bergen.

Det største problemet med disse skadene er at de ofte er svært alvorlige. Den skaden vi ser oftest, er kutting av akillessenen. Dette er en alvorlig skade som krever a hunden blir operert av en veterinær med svært høy kirurgisk kompetanse for at resultatet skal bli bra. Rekonvalesenstiden er langvarig, og mange hunder får aldri 100 prosent førlighet tilbake i det skadde beinet, forteller Tor.

I tillegg til kuttskader er det også vanlig å få inn hunder som har stikkskader fra staver. Stavene og skiene er ikke så lette for hunden å holde oversikt over, og de kommer ofte for nære eieren eller andre skigåere i løypa. Skader oppstår raskt.

Det kan være lurt å ha med seg førstehjelpsutstyr i tursekken, slik at man selv kan ta seg av såret umiddelbart. Er skadene mer enn overfladiske bør de ses på av veterinær.

Bandasjemateriell og sterilt vann for å vaske sår er viktig innhold i en førstehjelpsmappe. Det samme er kompresser og tape. Dette gjelder selvsagt også resten av året. 

Selv om det nå de færreste steder er båndtvang, oppfordrer vi alle til å vise hensyn for alle som er ute og nyter skogens ro. Løse hunder i løypene kan være til irritasjon, samtidig som det kan bli påkjørsler og skader. 

For de mindre strabasiøse turene, er det også greit å tenke på at snø mellom potene kan gi små floker og isklumper i pelsen, noe som igjen kan gi gnagsår. Mange hunder vil ha fordel av å bruke snøsokker når de går i snøen, og gjerne et lag fet potesalve for å unngå skader i tredeputene. Ferdes man mye langs veier som strøs med salt, er vanntette potesokker å foretrekke. Saltet svir lett i små rifter i tredeputene til hunden, og kan være svært ubehagelig. 

Alt dette til tross : Ha en riktig god tur!

 

Flere nyheter

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.