Begynn nyttårsforberedelsene alt nå!

Nyttårsaften er en dag mange gleder seg til, men for våre kjæledyr kan den være et eneste stort mareritt. De blir utsatt for mange uventede sterke lyder og lysblink gjennom hele dagen. Flere hunder får panikk og stikker, mens kattene blir så redde at de gjemmer seg. Det finnes heldigvis hjelpemidler som kan få din firbente venn gjennom nyttårsaften på en trygg måte. Vi håper disse tipsene kan gjøre feiringen til en fin dag for både eier og kjæledyr.

Ble det ny valp i løpet av 2020? Det kan være lurt å forberede valpen i god tid, slik at du har best mulig sjanse for å få en rolig nyttårsaften. I mange år fremover. 

Lydtrening

Søk på nett, f.eks. på YouTube, etter fyrverkerilyder som er beregnet på lydterapi. Det finnes også lyd spilt inn på cd ("Sounds Scary") som er spesielt egnet til å venne dyr til skumle lyder. Den har torden, fyrverkeri og skuddlyder. Spill lydene hver dag i trygge omgivelser, og øk volumet gradvis. Dette bør gjøres over en periode på flere uker eller måneder. Ved langsom tilvenning til lydene i vante omgivelser kan hunder og katter lære at lydene ikke er farlige. Dette kan også brukes på dyr som blir redde tordenvær.

Beroligende feromoner

Det finnes preparater som gir fra seg feromoner. Dette er duftstoffer som mødrene utsondrer og som gjør at valper og kattunger føler en naturlig trygghet. Adaptil er en syntetisk kopi av hundens naturlige feromon, og finnes som diffusor til stikkontakt (bør settes i nærheten av hundens liggeplass), eller som halsbånd eller spray.

Til katt finnes Feliway som er en syntetisk kopi av kattens feromon. Når katter gnir seg inntil møbler etterlater de feromoner som markerer at deres miljø er trygt og godt. Preparatet finnes både diffusor til vegg og som spray.

Adaptil og Feliway kan virke beroligende på noen hunder og katter, men ikke alle. Vi anbefaler derfor å teste ut dette på forhånd i 2-3 uker før nyttårsaften for å se om det har effekt. Dette vil ikke fjerne problemet men redusere stresset.

imagebm7im.png

Fôr med stressreduserende egenskaper

Fôr med stressreduserende egenskaper finnes både til hund og katt. Royal Canin har utviklet et fôr som heter Calm som skal virke beroligende. Det er anbefalt å begynne å fôre med Calm i 2-3 uker før nyttårsaften for best resultat.

imageahrt.png

Medisiner

Det finnes flere preparater til hund og katt for lindring av akutt engstelse og redsel hos hund utløst av lyd. Snakk med veterinæren om resept - og hør også om de forskjellige preparatene og hva som passer for deg og ditt dyr. Noen er sløvende uten å ta bort angst, og disse anbefales ikke. Andre er spesifikt laget for å dempe angst, uten å sløve, og det er gjerne det beste for dyret. 

På selve nyttårsaften

  • Ikke la hunden eller katten være alene hjemme dersom den er redd for høye lyder eller fyrverkeri. Det kan forsterke ensomhet og frykt. Hvis du må reise bort, bør du ta den med. Dersom du har anledning, kan det være fint å ta med deg dyret ditt til et sted der det ikke er så mye fyrverkerier, f.eks. på hyttetur.
  • Hunden din bør ikke oppholde seg sammen med en annen redd hund, dette vil kunne forsterke eller kunne gi en annen hund den bekreftelsen den trenger for å bli redd selv. Derimot vil en svært trygg hund, som ikke bryr seg om fyrverkeri kunne virke beroligende på en hund som er litt usikker.
  • Ikke vis bekymring ovenfor hunden, dette kan forsterke hundens frykt. Lat som ingenting, og vis at du ikke bryr deg om lydene selv. Trøst den om den søker trøst hos deg, men ikke overdriv.
  • Ikke skjenn på hunden om den blir redd.
  • Noen dyr reagerer mest på lyden av fyrverkeriene, mens andre også reagerer kraftig på lysene på himmelen. Det kan derfor være lurt å sette seg i et rom der hunden ikke utsettes for mange blinkende lys, eller at man trekker for persienner eller gardiner. Musikk vil også kunne døyve smellene noe. Sett gjerne på musikken i god tid, eller ha den på jevnt hele dagen, siden mange sender opp raketter allerede tidlig på nyttårsaften.
  • Aktiviser hunden eller katten med innendørs lek, slik at den får noe annet å tenke på. Gå en lang tur med hunden på formiddagen/midt på dagen slik at den er sliten når kvelden kommer. Gi dyret mat i god tid før fyrverkeriet starter. En sliten og mett kropp slapper bedre av.

Pass på at hunden eller katten ikke kommer seg ut og stikker av. Hvert år stikker redde dyr av og utløser leteaksjoner. Redde dyr kan vandre langt, og dessuten komme ut for ulykker.        

Dersom lyder og smell er et stort problem, bør du søke råd hos veterinær eller atferdsterapeut – og det må gjøres i god tid før neste nyttårsaften.

Trenger du å snakke med en veterinær? Kontakt oss på klinikken eller via AniCura-appen! 

Flere nyheter

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.