Tilbake til hverdagen

Mange har hatt hjemmekontor i en periode, det har vært ferie og skolefri og våre heldige hunder har hatt mye selskap. Men hva skjer nå, når barna begynner på skolen igjen og du kanskje skal tilbake på kontoret?

Dersom du gjorde en grundig jobb når du fikk valp, og lærte hunden til å være hjemme alene, er det sikkert ikke mye tilvenning som skal til før den husker gamle kunster. Men begynn i det små, ikke gå rett på en 8-9 timers hjemme-alene-dag. La hunden være hjemme mens du går i butikken, stikker en tur til naboen, eller rett og slett går en kort tur i hagen eller bakgården. Så øker du tiden du er borte, og passer selvsagt på at hunden har fått en god tur før du går, så den er sliten.

Om du fikk valp i corona-perioden og ikke har lært den å være alene hjemme ennå, er det på tide å ta noen grep. Å ha en hund som ikke kan være alene uten familien sin vil bli problematisk.

Som med all trening, gjelder det å gå sakte frem, og å være sikker på at hunden mestrer et steg før du går videre til det neste.

Begynn med å la hunden være alene i et rom i huset mens du er hjemme. La seng/teppe stå fremme, og gjerne en leke eller et tyggeben. Tren gjerne etter en tur, slik at hunden er litt sliten, da er det lettere å få gode resultat.

Bruk en kommando når du går, og gjenta denne hver gang du forlater valpen. Da blir det trygt og gjenkjennelig. Si for eksempel «Bli» eller «Vi ses snart» - og bruk samme stemmeleie hver gang. Vennlig men bestemt. Bruk en babygrind eller et annet stengsel som hunden kan se gjennom foran døren, og gå fra den. Sett eller still deg et sted den kan se deg, og pass på at den er rolig. Når du går inn igjen, må du forholde deg rolig – ikke lag noe nummer av at dere gjenforenes. Det skal være helt naturlig både å være alene og at du kommer tilbake.

Når valpen mestrer dette, kan du lukke døren slik at den ikke ser deg. Vær borte en kort tid, så noen minutter, og pass hele tiden på at valpen mestrer situasjonen og er rolig. Blir det litt piping etter et bjeff, kan du overse det, og gå inn når det er stille. Ellers blir det fort åpenbart for hunden at her lønner det seg å lage bråk! Om hunden bjeffer og piper konstant, forsøk å gå inn uten å hilse eller gi den noen form for oppmerksomhet, overse den til den har roet seg, og prøv så igjen.

Når det går fint å være alene i rom med stengt dør i flere minutter, kan du prøve å forlate huset eller leiligheten. Lytt gjerne ved vinduet, allier deg med en nabo eller sett på en babymonitor om du har en. Så har du en idé om hva som skjer når du er utenfor rekkevidde.

For noen hunder går dette lekende lett, mens det kan være en tålmodighetsprøve å trene opp andre hunder. Det er likevel noe du vil ha mye igjen for senere, så ikke gi opp!  

 

Flere nyheter

  • Julekalender til pelsklingen – og deg

    Vi tror at absolutt alle setter pris på litt ekstra kos og moro i mørketiden frem til julaften. Også de firbente. Hva med å overraske med en innholdsrik julekalender? Som du lager selv.
      Les mer om dette
    • Tannkampanje!

      Gratis tannsjekk og 500 kr rabatt på tannrens for hund og katt! AniPlan-medlemmer får i tillegg 10-20% ekstra rabatt som del av sitt abonnement.
        Les mer om dette
      • Halloween med kjæledyr

        31. oktober er det Halloween, en amerikansk tradisjon som også flere og flere nordmenn etter hvert har begynt å feire. Men det er ikke alle hunder som liker å bli møtt av skrømt på kveldsturen, noen kan bli veldig redde og i verste fall reagere med å bjeffe mot de skumle vesenene som kommer mot dem.
          Les mer om dette

        La oss snakke om tenner!

        Mange dyreeiere tror at vennen deres har en sunn og frisk munn, men de tar feil. Faktisk har 80 % av alle voksne hunder og katter problemer med tannhelsen, men det kan være vanskelig å vurdere for dyreeieren selv. Vi er her for å hjelpe vennen din med å få et sunnere smil!

        Feil

        Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.