Flere påkjørsler om høsten

Om høsten får klinikkene våre inn nesten dobbelt så mange påkjørte dyr som i de lyse sommermånedene, og oktober er verstingen. Kommer vi kanskje litt sent i gang med refleksbruken? Og er det nok med en refleks?

Skrevet av
Sasja Rygg

I mørket blir man så godt som usynlig uten refleks – det gjelder også Fido og Mons!

Store skader

Når en hund blir påkjørt, kan skadene være omfattende. Mange overlever ikke, mens andre er mer heldige. Beinbrudd, bekkenbrudd og skader på indre organer er de vanligste skadene vi ser, og disse kan kreve omfattende kirurgi. Katter som blir påkjørt, overlever sjelden. De er mindre, oftest løse, og kommer lettere under et hjul på bilen.

Lyskilde og refleks

I tillegg til reflekser eller refleksvest, er det lurt å bruke en egen lyskilde. Det finnes halsbånd som lyser og blinker og små lamper som kan festes på halsbånd, sele eller dekken. Disse er flotte å bruke fordi du ikke trenger at noen lyser på hunden for at den skal lyse opp. Bruk gjerne en på hver side av hunden, så er du sikker på at den syns både fra høyre og venstre.

Mye pels?

En refleks i halsbåndet kan lett forsvinne i en stor pels. Pass derfor på å plassere den slik at den er godt synlig og gir god effekt. Kanskje er det beste stedet på selve kobbelet, nær hunden? Veldig mye vanlig utstyr til hund finnes med innebygget refleks. For eksempel seler, kobbel og halsbånd. Du kan aldri få for mye!

Katter mest utsatt

Ifølge tallene våre, har kattene over dobbelt så stor risiko for å bli truffet av bil i mørket. Veldig få katteeiere bruker refleks på kattene sine, gjerne fordi de ikke vil at katten skal sette seg fast i noe om den har halsbånd. Nå er de aller fleste reflekshalsbånd til katt utstyrt med  selvutløsermekanisme, som gjør at faren forbundet med bruken er minimal. Det finnes også refleksspray som man kan spraye på pelsen til katten og som har svært god effekt. Katter er like usynlige som hunder i mørket, og løper dessuten fritt rundt. Derfor er det veldig viktig å sikre at de er synlige for bilister og syklister!

Bruk kort kobbel

Fleksi-liner med 5-8 meter line er ikke å anbefale på tur langs trafikkerte veier i mørket. Det er vanskelig å holde kontroll på hunden på lang avstand, og lett for den å vimse seg ut i veibanen. Et kort kobbel gir god kontroll på hunden, og er å foretrekke når det er mørkt.

Husk deg selv også!

Vi går på to bein, og raver dermed høyere i terrenget enn selv de største hunder. Derfor vil en bil ofte se et menneske med refleks før de ser en hund. Selvsagt skal vi bruke refleks for vår egen del, men du hjelper også Fido med å bli sett ved å være godt synlig selv!

Her snakker vår veterinær Sasja Rygg om refleksbruk på God morgen Norge:

God tur, også i mørket!

 

 

 

 

 

Flere nyheter

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.