AniCura setter fokus på seniorer

Bestill en utvidet seniorundersøkelse i mars på alle våre klinikker. Les mer

Hund i varm bil

Vi har hatt en uvanlig varm sommer i store deler av landet, og selv en kort stund innelukket i en bil i denne varmen, kan være svært farlig for hunder. Det aller beste er å la hunden være igjen hjemme! Skulle likevel uhellet være ute, er dette det du skal gjøre.

Skrevet av
Sasja Rygg

Hunder kan ikke svette slik som oss, og kvitter seg med overskuddsvarme via pesing. I en bil blir temperaturen fort veldig høy, og det samme blir luftfuktigheten når en hund sitter og peser. Ganske snart er det ikke lenger mulig for hunden å regulere sin kroppstemperatur, og denne begynner å øke, noe som fort blir farlig. Sikling og pesing gjør at hunden raskt blir dehydrert i tillegg, som gjør vondt verre. Heteslag blir snart et faktum, og er i verste fall dødelig.

Ser du en bil med en overopphetet hund i, må du så snart som mulig få hunden ut. Forsøk å få tak i eier, dette kan du gjøre via SMS til Statens vegvesen. Tast inn REGNR (mellomrom) og registreringsnummer, og send meldingen til 2282 (eksempel REGNR EC12345).

Finner du ikke eier, ta kontakt med politiet eller Mattilsynet. Om du ikke får tak i noen, og er overbevist om at hunden er i nød og har behov for umiddelbar hjelp, kan du i verste fall ta deg inn i bilen for å hjelpe til.

Få hunden ut av varmen umiddelbart. Gi vann dersom hunden selv er i stand til å drikke, og kjøl ned kroppen dens fra utsiden med vann. Vær oppfinnsom. Fukt pelsen grundig, legg den i badekar eller i dusjen om det er praktisk mulig, legg våte håndklær (eller annet stoff du finner) på dyret og fukt med vann. De viktigste områdene du må væte/kjøle ned er buken og brystet. Her finnes det store, blodrike organer som hjelper deg med å «frakte kulden» rundt i kroppen. Vannet skal ikke være iskaldt, og ikke ha isbiter i seg pga. faren for at hunden går i sjokk. Lunkent til lett kjølig vann går fint.

Det har hersket mye feilinformasjon på nettet rundt hva man skal gjøre og ikke gjøre med en overopphetet hund. Det viktigste er å fjerne hunden fra bilen og å få ned kroppstemperaturen. Vann er det mest effektive hjelpemiddelet. Avhengig av graden av oppheting, bør du vurdere om hunden trenger å ses på av veterinær. Ring oss gjerne i appen for hjelp til vurdering. Hos veterinæren vil hunden få videre væskebehandling og eventuelle medisiner om dette skulle være nødvendig.

Det beste er likevel alltid å forebygge. Å bli sittende igjen i en varm bil kan i verste fall være dødelig for hunden. Vær ALLTID ekstra oppmerksom. Om din bli har en såkalt «hundemodus» eller «dog mode», bruk denne. Om ikke, åpne vinduer og/eller bakluke helt for gjennomtrekk, sett på alarmen på mobilen, så du ikke blir borte mer enn de to minuttene du hadde tenkt. Det er lett å bli distrahert! La aller helst hunden bli igjen hjemme, eller stå ute i friluft sammen med noen mens du gjør ærendet ditt.

Flere nyheter

 • Pass godt på din eldre firbeinte venn! AniCura setter fokus på seniorer

  Eldre kjæledyr har økt risiko for en rekke aldersrelaterte sykdommer. Regelmessige undersøkelser kan heldigvis avsløre skjulte lidelser og betydelig forbedre livskvaliteten for våre gamle venner. Hos AniCura har vi ekstra fokus på seniorkjæledyr og tilbyr utvidede seniorundersøkelser for tidlig oppdagelse og behandling av aldersrelaterte sykdommer.
   Les mer om dette
  • Åpen dag for kjæledyr i rusmiljøet

   Noen kjæledyreiere er dessverre i en slik situasjon at de ikke alltid kan gi sine dyr forebyggende behandling eller hjelp når de har skader og sykdommer. I samarbeid med Kirkens Bymisjon arrangerer AniCura Dyresykehus Sørlandet åpen dag for kjæledyr i rusmiljøet i Kristiansand.
    Les mer om dette
   • Tur i snø og kulde

    I store deler av landet laver snøen ned, til glede for skientusiaster og vinterelskere, og til frustrasjon for de som ikke investerte i snøfreser i år heller. De aller fleste hunder synes snø er stas. I snøen blir luktene fra andre hunder veldig tydelige, og de blir liggende lenge. Tur er enda mer spennende enn før! Men kulde, salt og skitur kan by på noen utfordringer for våre firbeinte.
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.