Slik beskytter du hunden din mot frostskader

Akkurat som oss mennesker tåler hunder kulde i varierende grad. Hvor mye er avhengig av fettlager, helsetilstand, pels og aktivitetsnivå. Langhårede raser holder ofte ut lengre, takket være den gode pelsen. Korthårede og valper raser tåler ofte langt mindre. Her er det viktig å tilpasse for sin hund, sier veterinær Bente Akselsen.

– Du må ta hensyn til hunden din og eventuelt redusere lengden på lufteturene, spesielt i veldig kaldt vær. Kulde gjør vonde ledd enda mer smertefulle, og lange turer i kulden kan være svært ubehagelig for hunder med for eksempel leddgikt. Hunder med diabetes sliter ofte med å regulere kroppstemperaturen, og kan trenge hjelp. Dersom hunden din har helseproblemer fra før av, bør du ta en prat med veterinæren din og høre hva hun anbefaler, sier hun.

Slik kan du forebygge kuldeskader

1. Potesalve

Is, snø og frost kan være både ubehagelig og skadelig for hundepoter. I verste fall kan fuktigheten og den skarpe skaresnøen føre til kraftige sår, infeksjoner og betennelser. Potesalve med høyt fettinnhold er et effektivt middel som forebygger skader hos hunder i vinterkulden.

– Potesalve som smøres på labbene til hunden før luftetur forhindrer isdannelse, uttørring, sprekker og sår hud. Husk å sjekke at salven har høyt fettinnhold, anbefaler veterinæren.

2. Sjekk potene etter hver tur

Tørk potene etter hver tur. Sjekk nøye mellom hver enkelt tå og selve poten. Husk også å sjekke kloen og puten som sitter lengre opp på forbeina. Hvis pelsen mellom tærne er misfarget i forhold til resten av poten, kan det være et tidlig tegn på irritasjon. Ta i så fall kontakt med veterinær for forebygging av infeksjon.

3. Klipp bort noe av pelsen på potene

For langhårede raser kan det kan hjelpe å klippe vekk overflødig pels på potene for å unngå at snøklumper setter seg fast.

4. Potesokker

For noen hunder kan potesokker være det beste alternativet. Det beskytter mot skarpt underlag, kulde, salt og fukt. Det kan være en god investering dersom dere går lange turer i kulden, eller skal på skitur på skarpt føre. Pass på at potesokken sitter godt uten å gi ubehag for hunden, og at den ikke slutter rett ved ulvekloen.

5. Unngå overdreven vasking av hunden

Bading og dusjing av hunden kan påvirke fettlaget i pelsen negativt. Du kan unngå dette ved å bruke medisinsk sjampo eller balsam for kjæledyr. Dette vil hjelpe med å opprettholde den naturlige pelsbalansen, og skåne mer mot kulden.

6. Teppe til hannhund

Hann-hunder kan lett få frostskader på kjønnsorganet når det er kaldt ute. Små hunder er spesielt utsatt i vinterkulden. Eiere av små hunder eller hunder med korte ben – for eksempel dachshund, pomeranian og corgi – må derfor være ekstra påpasselige.

– Slike skader kan lett forhindres ved å ta med et varmt teppe på turen. Dersom turen blir i lengste laget kan du ta en pause. Da kan hunden varme seg selv og understellet på teppet, sier Akselsen.

7. Dekken til hund – tenk praktisk, ikke søtt!

Det er populært med klær til hunder, og du finner et stort utvalg i nettbutikker og dyrebutikker. Akselsen påpeker at det som er fint og søtt ikke alltid er like praktisk.

– Mange eiere tror hunden vil være godt beskyttet i en strikket, søt drakt. Jeg vil heller anbefale å gå for et dekken som tåler både regn, vind og snø, og som samtidig holder på varmen, sier hun. Et vått dekken inn mot kroppen gjør vondt verre.

 

Flere nyheter

 • Nå er det båndtvang - hvordan kan jeg aktivisere hunden?

  Båndtvang gjelder fra og med fra 1. april til og med 20. august for hund i hele landet. Det er viktig for hunder å få beveget seg og aktivisert seg, selv om det er båndtvang. Vi har derfor samlet noen tips og aktiviter som kan passe, selv om hunden må være i bånd.
   Les mer om dette
  • Flåtten er her!

   Vårvarmen har allerede kommet i store deler av landet, og flåtten blir aktiv ved temperaturer over 4 grader. Mange har allerede funnet flått på sin hund eller katt. Flåttsesongen starter tidlig og varer lenge, og det er på tide å tenke på forebyggende preparater!
    Les mer om dette
   • Kattepest påvist i Agder!

    Flere har sikkert fått med seg at den svært smittsomme sykdommen Parvovirus-infeksjon hos katt, også kalt kattepest er påvist i agder. Vi oppfordrer alle katteeiere til å ta en titt i helsebok og pass, når fikk din katt sin siste vaksine? Er den beskyttet med riktig vaksine?
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.