Slik beskytter du hunden din mot frostskader

Akkurat som oss mennesker tåler hunder kulde i varierende grad. Hvor mye er avhengig av fettlager, helsetilstand, pels og aktivitetsnivå. Langhårede raser holder ofte ut lengre, takket være den gode pelsen. Korthårede og valper raser tåler ofte langt mindre. Her er det viktig å tilpasse for sin hund, sier veterinær Bente Akselsen.

– Du må ta hensyn til hunden din og eventuelt redusere lengden på lufteturene, spesielt i veldig kaldt vær. Kulde gjør vonde ledd enda mer smertefulle, og lange turer i kulden kan være svært ubehagelig for hunder med for eksempel leddgikt. Hunder med diabetes sliter ofte med å regulere kroppstemperaturen, og kan trenge hjelp. Dersom hunden din har helseproblemer fra før av, bør du ta en prat med veterinæren din og høre hva hun anbefaler, sier hun.

Slik kan du forebygge kuldeskader

1. Potesalve

Is, snø og frost kan være både ubehagelig og skadelig for hundepoter. I verste fall kan fuktigheten og den skarpe skaresnøen føre til kraftige sår, infeksjoner og betennelser. Potesalve med høyt fettinnhold er et effektivt middel som forebygger skader hos hunder i vinterkulden.

– Potesalve som smøres på labbene til hunden før luftetur forhindrer isdannelse, uttørring, sprekker og sår hud. Husk å sjekke at salven har høyt fettinnhold, anbefaler veterinæren.

2. Sjekk potene etter hver tur

Tørk potene etter hver tur. Sjekk nøye mellom hver enkelt tå og selve poten. Husk også å sjekke kloen og puten som sitter lengre opp på forbeina. Hvis pelsen mellom tærne er misfarget i forhold til resten av poten, kan det være et tidlig tegn på irritasjon. Ta i så fall kontakt med veterinær for forebygging av infeksjon.

3. Klipp bort noe av pelsen på potene

For langhårede raser kan det kan hjelpe å klippe vekk overflødig pels på potene for å unngå at snøklumper setter seg fast.

4. Potesokker

For noen hunder kan potesokker være det beste alternativet. Det beskytter mot skarpt underlag, kulde, salt og fukt. Det kan være en god investering dersom dere går lange turer i kulden, eller skal på skitur på skarpt føre. Pass på at potesokken sitter godt uten å gi ubehag for hunden, og at den ikke slutter rett ved ulvekloen.

5. Unngå overdreven vasking av hunden

Bading og dusjing av hunden kan påvirke fettlaget i pelsen negativt. Du kan unngå dette ved å bruke medisinsk sjampo eller balsam for kjæledyr. Dette vil hjelpe med å opprettholde den naturlige pelsbalansen, og skåne mer mot kulden.

6. Teppe til hannhund

Hann-hunder kan lett få frostskader på kjønnsorganet når det er kaldt ute. Små hunder er spesielt utsatt i vinterkulden. Eiere av små hunder eller hunder med korte ben – for eksempel dachshund, pomeranian og corgi – må derfor være ekstra påpasselige.

– Slike skader kan lett forhindres ved å ta med et varmt teppe på turen. Dersom turen blir i lengste laget kan du ta en pause. Da kan hunden varme seg selv og understellet på teppet, sier Akselsen.

7. Dekken til hund – tenk praktisk, ikke søtt!

Det er populært med klær til hunder, og du finner et stort utvalg i nettbutikker og dyrebutikker. Akselsen påpeker at det som er fint og søtt ikke alltid er like praktisk.

– Mange eiere tror hunden vil være godt beskyttet i en strikket, søt drakt. Jeg vil heller anbefale å gå for et dekken som tåler både regn, vind og snø, og som samtidig holder på varmen, sier hun. Et vått dekken inn mot kroppen gjør vondt verre.

 

Flere nyheter

  • Julekalender til pelsklingen – og deg

    Vi tror at absolutt alle setter pris på litt ekstra kos og moro i mørketiden frem til julaften. Også de firbente. Hva med å overraske med en innholdsrik julekalender? Som du lager selv.
      Les mer om dette
    • Tannkampanje!

      Gratis tannsjekk og 500 kr rabatt på tannrens for hund og katt! AniPlan-medlemmer får i tillegg 10-20% ekstra rabatt som del av sitt abonnement.
        Les mer om dette
      • Halloween med kjæledyr

        31. oktober er det Halloween, en amerikansk tradisjon som også flere og flere nordmenn etter hvert har begynt å feire. Men det er ikke alle hunder som liker å bli møtt av skrømt på kveldsturen, noen kan bli veldig redde og i verste fall reagere med å bjeffe mot de skumle vesenene som kommer mot dem.
          Les mer om dette

        La oss snakke om tenner!

        Mange dyreeiere tror at vennen deres har en sunn og frisk munn, men de tar feil. Faktisk har 80 % av alle voksne hunder og katter problemer med tannhelsen, men det kan være vanskelig å vurdere for dyreeieren selv. Vi er her for å hjelpe vennen din med å få et sunnere smil!

        Feil

        Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.