HD-røntgen av katt

Hofteleddsdysplasi (HD) er en utviklingsfeil i hofteleddet hvor hofteskålen og lårhodet ikke passer sammen. HD er en arvelig medfødt tilstand, og symptomene sees ofte ikke før katten blir eldre og det utvikles forkalkninger i leddene. Katten bør være over 10 måneder når den tas røntgenbilde av, og det bør gjøres innen katten er 2 år for å få et mest mulig korrekt resultat.

Helseprogrammet

Maine Coon er en av katterasene hvor HD er et kjent problem, og de har derfor utviklet et helseprogram for å redusere forekomsten av HD i rasen. Både helseprogrammet og FIFe (Fédération Internationale Féline) anbefaler at katter som skal brukes i avl HD-røntges før parring.

Helseprogrammet går ut på at katten røntges hos en veterinær, og et skjema fylles ut av eier og veterinæren. Røntgenbildene og skjemaet sendes inn til helseprogrammets avlesere. Katten må være id-merket før man tar HD-røntgen. Dette er viktig fordi resultatene skal legges inn i et register og fordi man dermed kan forsikre seg om at resultatene registreres på riktig katt.

Det er en liten avgift for å få lest av HD-bildene for en katt. Avgiften skal betales på forhånd til Pawpeds sin konto, og betalingsinformasjon finner du her.

Når du kommer for HD-røntgen av katt hos oss, må du ha med deg følgende:

  • Skjema som hentes ut før timen (Pawpeds). Skjema finner du her
  • Stamtavle (evt. annet dokument med ID-merke hvis dette ikke finnes på stamtavlen)

Svar på avlesning av HD-røntgen kommer i løpet av 3-5 uker, og resultatet legges inn i Pawpeds helsedatabase.

Helseprogrammet ble startet med tanke på Maine Coon katter, men andre katteraser er likevel velkomne til å delta i programmet. FIFe (Fédération Internationale Féline) anbefaler at rasene Abyssiner/Somali, Bengal og Norsk Skogkatt tas HD-røntgen av før avl.

Ønsker du mer informasjon følg disse lenkene: * http://www.pawpeds.com/healthprogrammes/hd.html * http://www.pawpeds.com/healthprogrammes/HD-form.pdf * http://www.mainecoonringen.no/maine-coon/helse/hd/

Finn en klinikk nær deg

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.